Navaľného odsúdili na deväť rokov za podvod a pohŕdanie súdom

Moskovský súd udelil v utorok lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnému trest odňatia slobody v trvaní deväť rokov po tom, ako ho uznal za vinného z podvodu a pohŕdania súdom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Navaľnyj si trest odpyká v trestaneckej kolónii s najvyšším stupňom stráženia. Sudkyňa Margarita Kotovová okrem toho udelila v utorok lídrovi ruskej opozície i pokutu vo výške 1,2 milióna rubľov (8285 eur).

 „Putin sa bojí pravdy, vždy som to hovoril. Boj proti cenzúre a prinášanie pravdy ruskému ľudu bolo a bude našou prioritou,“ reagoval Navaľnyj na rozsudok prostredníctvom Instagramu.

Ruský opozičný politik si tento trest odpyká súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze Yves Rocher, pre ktorý je v trestaneckej kolónii už od februára 2021, približuje AFP.

Ruská prokuratúra pre Navaľného pôvodne žiadala 13 rokov väzenia v zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Tento trest mal  zahŕňať aj 2,5-ročný trest, ktorý si Navaľnyj aktuálne odpykáva.

Utorkové zasadnutie súdu sa konalo priamo v nápravnovýchovnom tábore č. 2 v meste Pokrov, kde je politik väznený. Ruská polícia krátko po vynesení verdiktu zadržala Navaľného právnych zástupcov Oľgu Michajlovovú a Vadima Kobzeva počas rozhovoru s novinármi.

Alexej Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že spreneveril milióny dolárov z príspevkov od darcov určených na podporu svojich politických organizácií. Obvinenie z pohŕdania súdom sa týkalo Navaľného správania sa k sudkyni Vere Akimovovej, ktorá s ním viedla proces v kauze údajného ohovárania jedného veterána druhej svetovej vojny.

(tasr)


Ďalšie články