Nastal čas denacifikovať Poľsko. Z histórie sa nič nenaučili, napísal vplyvný ruský web

¾udia po¾ská vlajka zástava Foto: TASR/AP

História Poľsko nič nenaučila, zrejme chce svoje štvrté delenie, nastal čas ho denacifikovať. Aj tak reagovalo jedno z významných ruských médií na poľský návrh zriadenia takzvanej mierovej misie Severoatlantickej aliancie na Ukrajine. Plán bude témou aj na štvrtkovom samite NATO.

Pokiaľ ide o pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii, Poľsko je globálne azda najviac zaangažovanou krajinou. Prijalo vôbec najviac tamojších utečencov, poskytlo Ukrajincom zbrane a humanitárnu pomoc a jeho najvyšší predstavitelia boli prezidenta Volodymyra Zelenského nedávno osobne podporiť priamo v Kyjeve.

Varšava však zachádza ešte podstatne ďalej a koketuje aj s myšlienkou vyslania takzvanej mierovej misie NATO na Ukrajinu. Pôvodne o nej hovoril podpredseda poľskej vlády Jarosław Kaczyński a onedlho si totožnú myšlienku osvojil aj premiér Mateusz Morawiecki.

Morawiecki novinárom ešte koncom minulého týždňa oznámil, že poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predstavil tento plán na stretnutí s ministrami obrany členských štátov NATO. Morawiecki by mal misiu NATO predstaviť na aliančnom samite, ktorý sa uskutoční už tento štvrtok.

Pre drvivú väčšinu to je nemysliteľné

Hoci priame angažovanie sa NATO na Ukrajine istú podporu má – pozitívne reagoval napríklad dánsky minister obrany Morten Bödskov –, kľúčoví hráči sú zásadne proti. Panujú totiž obavy, že takáto misia by mohla vyústiť do otvorenej eskalácie medzi Ruskom a Západom, a teda de facto do tretej svetovej vojny.

Pôsobenie síl NATO na území Ukrajiny si nevie predstaviť ani slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Naozaj si ani ja neviem predstaviť, ako by to malo vyzerať. Keď budem mať na stole konkrétny návrh, tak sa budeme môcť k tomu vyjadriť,“ povedal politik.

Najviac vášní ale vyvolal spomenutý návrh, pochopiteľne, v Rusku. Pomerne ďaleko zašiel v reakcii a vo vyvodzovaní konzekvencií elektronický denník Pravda.ru, ktorý tvrdí, že by misia NATO mohla zapríčiniť konflikt nielen s Ruskom, ale v širšom zmysle aj s ODKB [vojenská aliancia, ktorej členmi je 6 bývalých sovietskych republík Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan, pozn. red.].

Čas denacifikovať Poľsko?

„Poľskí politici sa uchýlili k hecovaniu, ktoré za súčasných okolností vedie k eskalácii. História Poliakov nič nenaučila, zrejme chcú štvrté delenie Poľska alebo skrátka sebazničenie,“ píše doslova autorka článku, ktorá nazýva Poľsko „hyenou Európy“ s odvolaním sa na dávny citát Winstona Churchilla. Krajina podľa nej vďačí za svoju existenciu sovietskemu diktátorovi Josifovi Stalinovi.

„Dá sa povedať, že dnešné Poľsko je krajinou vďačiacou za svoju existenciu Josifovi Vissarionovičovi Stalinovi. Poľsko si to však neváži, považuje územie Ukrajiny za svoju kolóniu a je pripravené ako hyena trhať jej zvyšky. Je čas denacifikovať Poľsko ako komplica banderovského režimu. Zvlášť keď si to samo pýta,“ píše sa v závere článku.

Medvedev sa hnevá

Vzťahy medzi Poľskom a Ruskom však nezhoršuje len návrh na zriadenie misie NATO na Ukrajine, ale aj zámer takzvanej „derusifikácie“ poľskej ekonomiky, ktorý Morawiecki avizoval v piatok. Týkať sa má aj významných strategických surovín.

Na spomínanú ideu reagoval aj bývalý prezident a predseda vládnej strany Jednotné Rusko Dmitrij Medvedev. „Títo netalentovaní politici a ich bábkari spoza oceánu s jasnými znakmi senility obetujú záujmy poľských občanov pre rusofóbiu,“ zdôraznil Medvedev na sociálnej sieti Telegram.

Politik povedal, že rozhodnutie odmietnuť nákup ruského plynu, ropy a uhlia a odpor voči plynovodu Nord Stream 2 už vážne poškodili poľskú ekonomiku, „a teraz to bude len horšie“. To isté platí pre mnohé ďalšie kroky Varšavy, ktoré sú podľa Medvedeva založené „nie na ekonomike, ale na politikárčení pod rúškom ‚derusifikácie‘“.

Čo vieme o Pravda.ru?

Pravda.ru má štyri jazykové mutácie, ruskú, anglickú, francúzsku a portugalskú. Vznikla v roku 1999 rozdelením najstarších sovietskych novín Pravda, ktorých história siaha už do roku 1912. V roku 2007 klasifikovala Federácia amerických vedcov denník Pravda.ru ako populárny ľavicový, nacionalistický spravodajský web. Tento Kremľu blízky mediálny projekt má na Facebooku vyše 80-tisíc sledovateľov a na YouTube vyše 400-tisíc odberateľov.


Ďalšie články