Tisíce veriacich sa lúčili s ultraortodoxným rabínom, ktorý podporil očkovanie proti covidu

Chaim_Kanievsky.JPG Chaim Kanievsky. Foto: Wikimedia.org

Smrť významného rabína Chaima Kanievského si v nedeľu v Izraeli uctili údajne stovky tisíc veriacich. Náboženský líder sa dostal do pozornosti počas pandémie, keď podporil očkovanie proti ochoreniu COVID-19, začo dostával aj vyhrážky smrti.

Mohlo ísť aj o najväčší pohreb v histórii krajiny, hoci presný počet účastníkov nie je známy. Médiá píšu o tisícoch, niektoré o státisícoch ľudí. Po smrti popredného rabína v Izraeli úrady vyzvali, aby sa ľudia k jeho domu nepribližovali, napriek tomu sa tam objavili zástupy židov.

Podľa úradov vraj pri tejto príležitosti vyšlo do ulíc až trištvrte milióna veriacich, hoci populácia tamojšieho mesta Bnei Brak je mnoho nižšia. Ide o východné predmestie Tel Avivu. Počas ceremónie niektorí vtrhli na cintorín, no polícia mala situáciu pod kontrolou, keďže očakávala davy smútiacich. Niekoľko desiatok z nich sa pri masovej poslednej rozlúčke so zosnulým zranilo. Úrady sa obávali, že masové podujatie by sa mohlo skončiť katastrofou, informoval denník Jerusalem Post.

Rodák z Bieloruska, znalec Tóry

Zástupy židov sa prišli rozlúčiť s popredným ultraortodoxným rabínom, ktorého si vážili v Izraeli i v židovskej diaspóre. Chaim Kanievsky, ktorého prezývali Princ Tóry (známa aj ako Pentateuch, teda Päť kníh Mojžišových), zomrel vo veku 94 rokov. Narodil sa v dnešnom Bielorusku a svoj život zasvätil štúdiu Tóry.

Význam a autorita judaistického lídra sa ukázali najmä počas pandémie koronavírusu. Prostredníctvom svojich vnukov presviedčal takzvaných haredi ortodoxných veriacich, aby rešpektovali lockdown na zamedzenie šírenia čínskeho vírusu.

V izraelskej televíznej šou s názvom Eretz Nehederet náboženského vodcu dokonca parodovali ako skutočného lídra a predsedu vlády, ktorý vedie krajinu. Niektorí ultraortodoxní veriaci to označili za nedôstojné zobrazenie svojho hlavného predstaviteľa.

„Považujú ho za svätého muža. Svoju existenciu vnímajú tak, že závisí od rabína Chaima a jeho učenia Tóry,“ povedal pre denník New York Times Eli Paley, predseda Haredi inštitútu pre verejné otázky, výskumnej skupiny so sídlom v Jeruzaleme.

Chaim Kanievsky. Foto: Wikimedia.org

Je to veľká strata pre národ, vraví premiér

Izraelský premiér Naftali Bennett sa nechal počuť, že jeho smrť je „veľká strata pre židovský národ“. Ocenil Kanievského skromný životný štýl, ktorý videl na vlastné oči, keď tohto „velikána“ svojej generácie navštívil v jeho dome v meste Bnei Brak.

Jeho jednoduchý život ocenila aj Ortodoxná únia v Spojených štátoch amerických. Dodala, že rabínova usilovnosť a vytrvalosť v štúdiu Tóry bola legendárna. Napriek tomu boli jeho dvere otvorené tisícom ľudí, ktorí za ním chodili „po radu, modlitbu, požehnanie, slovo povzbudenia či pre príležitosť stretnúť sa s ním“:

„Napriek tomu, že zjavne uprednostňoval anonymitu, mal rabín Chaim taký rešpekt, že jeho súhlas a požehnanie boli predpokladom pre pokračovanie a prijatie akéhokoľvek zmysluplného záväzku v haredi komunite.“

Podľa pozorovateľov žil v izolácii, temer bez spoločenského života, aby sa mohol plne venovať štúdiu, odpovedať na listy veriacich a prijímať hostí so žiadosťou o radu.

Popredný učenec a predstaviteľ ultraortodoxnej formy judaizmu sám prekonal ochorenie COVID-19 a nabádal k očkovaniu aj deti. Zato on i časť jeho rodiny dostali vyhrážky smrti od odporcov vakcinácie. Na druhej strane niekedy apeloval na židovské školy, takzvané ješivy, aby zostali otvorené aj napriek vládnym protipandemickým nariadeniam na ich zatvorenie.


Ďalšie články