Mikulec: Hamran by sa mohol stať šéfom polície od 1. apríla. Pellegrini si myslí, že bude iba slepo počúvať príkazy

Výbor NR SR pre obranu a bezpeènos Štefan Hamran počas vypočutia kandidáta na funkciu prezidenta Policajného zboru SR na Výbore NR SR pre obranu a bezpeènosť. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Štefan Hamran by sa mohol stať policajným prezidentom od 1. apríla. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) o tom informoval v pondelok po Hamranovom verejnom vypočutí pred parlamentným brannobezpečnostným výborom. Hamran v súčasnosti pôsobí vo funkcii na základe dočasného poverenia.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka, ktorý na vlastnú žiadosť vo funkcii skončil 15. septembra 2021. Koncom septembra minister poveril vedením Hamrana, ktorý v predchádzajúcej voľbe na post šéfa polície neuspel.

Kandidáta na policajného prezidenta navrhuje po minuloročnej novele zákona minister. Po verejnom vypočutí pred výborom Národnej rady (NR) SR ho môže vymenovať do funkcie. Zároveň dostal právomoc bez udania dôvodu šéfa polície odvolať.

Na pondelkovom verejnom vypočutí sa zúčastnil iba jeden zástupca opozície Ondrej Ďurica (Republika).

Minister zatiaľ nespresnil, kedy predloží výboru aj návrh na neobsadený post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. „Je tam zastupujúci riaditeľ, ktorý funguje, a momentálne ja som s tým spokojný,“ povedal Mikulec.

Nie je vzorom pre ostatných policajtov, zaznieva z Hlasu

Dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran nie je vhodným kandidátom na trvalé obsadenie postu. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia strany Hlas-SD. V Hamranovi nevidia autoritu, ktorá by mohla byť pre ostatných policajtov vzorom.

Lídrovi Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu prekážajú Hamranove vyjadrenia, ale aj samotný prístup, ktorý má k plneniu svojho mandátu. „Miesto toho, aby teraz, keď tu máme vážnu humanitárnu situáciu, bol ako policajný prezident dňom i nocou na hraniciach, sa ide lyžovať,“ skritizoval šéfa polície. „Skôr ako toho, kto môže byť príkladom pre druhých, ho vnímam ako človeka, ktorý je zahľadený do seba a ktorý bude slepo počúvať príkazy a plniť politické objednávky,“ dodal Pellegrini.

Bývalá ministerka vnútra SR a podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková odsudzuje aj personálnu politiku dočasne povereného policajného prezidenta, Hamran sa podľa nej zbavuje tých, ktorí majú iný názor.

Svoju neprítomnosť na výbore národnej rady pre obranu a bezpečnosť, na ktorom v pondelok Hamran prezentoval svoju koncepciu riadenia Policajného zboru, vysvetlila nesúhlasom s formálnosťou celého procesu. Upozornila na to, že verejné vypočutie a názor výboru má len konzultačný charakter a ministra vnútra Mikulca k ničomu nezaväzuje. „Je to jasný signál, že ide len o formalitu, keďže pán minister je rozhodnutý ho (Hamrana)  vymenovať. V takejto podobe je to potom fraška,“ povedala o híringu Saková.

Hamran odmieta politickú objednávku

Hamran odmieta obvinenia, že robí na politickú objednávku. „Dnes minister vnútra ani pán Matovič, ani pán premiér, nikto nezasahuje do výkonu povolania policajného prezidenta,“ deklaroval. Podľa svojich slov má voľnú ruku pri personálnych otázkach. Pýta sa, na základe čoho poslankyňa Saková spochybňuje jeho morálny kompas. Zároveň avizoval tlačovú konferenciu, na ktorej sa má Saková a ostatní dozvedieť, „ako mali jej politickí kolegovia a spolustraníci nastavený morálny kompas“ vrátane nominantov, ktorých dosadili na Prezídium Policajného zboru.

Hamran na pondelkovom vypočutí pred členmi výboru hovoril o tom, že jeho hlavnou prioritou na čele polície je zvýšiť  dôveryhodnosť Policajného zboru. Apeluje tiež na nezávislosť policajných funkcionárov či potrebu zatraktívniť povolanie. Rovnako chce pracovať na lepšej informovanosti občanov.

(tasr)


Ďalšie články