Národný bezpečnostný úrad zablokoval internetové rádio Infovojna

exteriér budova vstup vchod tabu¾a nápis Národný bezpeènostný úrad Budatínska ulica v Bratislave Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave 16. júla 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval web internetového rádia Infovojna. Štátny orgán rozhodnutie oznámil na svojej oficiálnej stránke. Projekt sa nedávno virtuálne presťahoval na Belize.

Po Hlavných správach, Armádnom magazíne a Hlavnom denníku ide o v poradí štvrtý projekt, ktorý štát vypol z dôvodu takzvanej „škodlivej aktivity“. Rovnako, ako pri minulých verdiktoch, podrobnosti nie sú známe.

„Blokovanie je vykonané rozhodnutím podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti s dočasnou platnosťou do 30. júna 2022. NBÚ vykonáva rozhodnutia v spolupráci s bezpečnostnými zložkami štátu a Národným bezpečnostným analytickým centrom (NBAC),“ píše NBÚ.

Dostupný vraj ešte môže byť

„Aktuálne ešte môže byť web zo sietí niektorých operátorov dostupný, postupne ale bude zablokovaný. Podľa našich testov je web blokovaný na úrovni DNS serverov operátorov, funguje teda ľuďom v zahraničí alebo pri nastavených zahraničných DNS serveroch,“ tvrdí subdoména portálu Aktuality.

Za projektom tohto rádia stojí niekdajší podnikateľ Norbert Lichtner, ktorý ho založil pred niekoľkými rokmi po odčlenení sa od Slobodného vysielača. Druhou jeho známou postavou je Adrian Repčok, ktorý mal pod palcom predpoludňajšie vysielanie.

Lichtner sa v minulosti objavil na kandidátke Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) do eurovolieb v roku 2019, no neskôr sa kandidatúry vzdal. Kotlebovci/exkotbelovci následne Lichtnerov projekt obviňovali z prílišných sympatií k Štefanovi Harabinovi – bývalému predsedovi Najvyššieho súdu a prezidentskému kandidátovi.

Infovojna patrí medzi najznámejšie takzvané „alternatívne“ médiá na Slovensku. Podľa niektorých dát mala desiatky tisíc poslucháčov, ktorí sa skladali na jej fungovanie tisíckami eur mesačne. Infovojna v minulosti experimentovala aj s vlastnou televíziou, no neuspela.

Rádio sa nedávno práve v obavách zo zablokovania virtuálne presťahovalo na Belize a osvojilo si tamojšiu doménu .bz. Štandard sa však momentálne nevie pripojiť ani na túto zahraničnú adresu.

NBÚ: Nevypíname weby pre nič za nič

„Aby sme sa zbytočne netočili okolo poučiek, bol by som nerád, keby bola na verejnosti predstava, že my sa rozhodneme vypnúť nejakú stránku pre nič za nič. Nejde o žiadne politické, ale bezpečnostné rozhodnutia,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Štandard šéf NBÚ Roman Konečný.

„Odmietam špekulácie o tom, že na základe nejakého kritického článku v ktoromkoľvek médiu začne Národný bezpečnostný úrad len tak vypínať prvú stránku, ktorá mu príde pod ruku. Takto to nefunguje ani nikdy fungovať nemôže,“ dodal.


Ďalšie články