Ak narodené dieťa necháte zomrieť, vyhnete sa trestu. Pro-liferi varujú pred návrhom zákona z USA

Nový život. Ilustračné foto: Flickr.com Nový život. Ilustračné foto: Flickr.com

Ďalšie pootvorenie Overtonovho okna? V malom americkom štáte Maryland v rámci propotratovej legislatívy de facto navrhli aj beztrestnosť zanedbania starostlivosti o dieťa, ktoré by viedlo k jeho smrti. Diabol sa skrýva v detailoch, na ktoré upozornilo tamojšie konzervatívne Centrum pre právo a spravodlivosť (ACLJ). Dobrou správou je, že zákon schválený zrejme nebude. Zatiaľ.

Už o niekoľko týždňov alebo mesiacov sa na Najvyššom súde Spojených štátov amerických uskutoční najťažší stret liberálneho a konzervatívneho pohľadu na život nenarodeného človeka za posledných takmer 50 rokov.

Tamojší sudcovia sa pri posudzovaní prípadu z Mississippi totiž budú zaoberať otázkou, či zákazy potratov pred životaschopnosťou plodu môžu byť v súlade s americkou ústavou. Ak padne pro-life verdikt, oslabí sa ním celofederálne legalizovanie interrupcií, ktoré do právnej praxe zaviedol prípad Roe vs. Wade z roku 1973. Štandard sa téme obsiahlo venoval už v decembri.

Zvláštna dekriminalizácia

Čeliac tomuto stavu sa niektoré štáty USA vybrali opačnou cestou. A to úpravou svojej vlastnej potratovej legislatívy do čo najprogresívnejšej podoby. Jedným z príkladov je štát Maryland, presnejšie tamojší návrh zákona 669 z dielne demokratického senátora Williama Smitha.

Pre zaujímavosť, tento návrh zákona sa vzdáva používania pojmu žena a namiesto toho operuje s termínom „tehotná osoba“, no podľa kritikov je to, paradoxne, jedna z menších kontroverzii, ktoré vyvoláva.

Najväčším problémom návrhu je podľa ich mienky formulácia, ktorá sa skrýva pod písmenom H. Táto pasáž totiž zakazuje vyšetrovanie a trestné stíhanie osôb a zdravotníckych pracovníkov za „opomenutie konania“ v súvislosti s „perinatálnou smrťou“ dieťaťa.

Perinatálne obdobie sa podľa zdravotníckeho slovníka medicinenet.com vzťahuje na obdobie bezprostredne pred a po pôrode. Toto obdobie sa definuje rôznymi spôsobmi. V závislosti od zdrojov sa začína v 20. až 28. týždni tehotenstva a končí jeden až štyri týždne po pôrode.

So zreteľom na tieto skutočnosti bijú konzervatívci a kresťania za veľkou mlákou na poplach. Americké Centrum pre právo a spravodlivosť (ACLJ) varuje, že marylandský návrh by v podstate mohol „účinne legalizovať vraždu novorodencov“.

„Inými slovami, dieťa, ktoré sa narodilo živé a zdravé, by mohlo byť opustené a ponechané vyhladované alebo zamrznuté na smrť a nebolo by možné urobiť nič, čím by sa potrestali tí, ktorí sa na tejto krutej smrti podieľali,“ poznamenala v blogu na webe ACLJ právnička Olivia Summersová.

Summersová v rámci navrhovanej právnej úpravy poukázala tiež na to, že ak by bolo dieťa opustené alebo by zomrelo v dôsledku neopatrovania a polícia by vyšetrovala a zadržala zodpovednú osobu, tá by mohla políciu žalovať a dostať za to odškodné.

Absolútna neúcta k životu

„Neexistuje absolútne žiadny dôvod, aby sa Marylandský senátny návrh zákona 669 snažil zabrániť vyšetrovaniu niekoho, kto nechá zomrieť svoje dieťa. Tento návrh zákona len ďalej odhaľuje úplný nedostatok úcty zástancov potratov k nevinnému ľudskému životu,“ uzavrela Summersová.

Osud návrhu je nateraz nejasný. Podľa portálu Legiscan, mapujúceho legislatívne procesy, sa jeho prerokovanie na jednom zo senátnych výborov, ktoré sa malo uskutočniť 14. marca, zrušilo. Summersová to pripisuje práve tlaku pro-life aktivistov.

Ryba smrdí od hlavy

Brutálne praktiky zástancov „reprodukčných práv“ nie sú v USA ničím novým. Americká Snemovňa reprezentantov s demokratkou Nancy Pelosiovou na čele, ktorá sa hlási ku katolicizmu, už pred niekoľkými mesiacmi odhlasovala najradikálnejší potratový zákon na svete.

Legislatíva, ktorá okrem iného umožňovala zabitie bábätka aj tesne pred pôrodom a ktorú podporoval aj sám prezident Joe Biden, však podľa očakávania narazila na odpor senátu, v ktorom väčšinu stoličiek zaberajú konzervatívnejší politici.


Ďalšie články