Český expremiér Andrej Babiš je obžalovaný v kauze Čapí hnízdo. V prezidentskej kandidatúre mu to nebráni

Andrej Babiš. Foto: TASR/AP Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Štátny zástupca Jaroslav Šaroch podal žalobu na bývalého českého premiéra Andreja Babiša (ANO). Spolu s ním v kauze Čapí hnízdo obžaloval aj jeho bývalú poradkyňu Janu Nagyovú. Informovala o tom televízia ČT24. Potenciálnu prezidentskú kandidatúru Babiša to neohrozí.

Babiš (hnutie ANO) bol v tejto kauze stíhaný už skôr, ale nová Snemovňa, ktorý vzišla z vlaňajších volieb, musela rozhodnúť znova, pretože Babiš získal s novým mandátom poslaneckú imunitu. Návrh odsúhlasilo 111 zo 176 prítomných členov Snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Proti boli len zástupcovia ANO.

V kauze ide o dotáciu z európskych fondov vo výške 50 miliónov českých korún na projekt Čapí hnízdo.

Dotačný prípad Čapí hnízdo v súčasnosti pokračuje už tretie volebné obdobie. Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov.

Pred získaním európskej dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal.

Babiš označil prípad dlhodobo označuje za pseudokauzu. „Udržuje sa to v mediálnom priestore pre prípad, že by som sa rozhodol kandidovať na prezidenta,“ povedal podľa Noviniek pri rečníckom pulte.

Obžaloba Babišovi nezabráni v prezidentskej kandidatúre, ktorú zatiaľ potvrdil ani nevylúčil. Prezidentské voľby Česko čakajú budúci rok. Podľe ústavy a zákona o voľbe prezidenta môže byť zvolený každý občan, ktorý je voliteľný do Senátu, ak nemá obmedzenú svojprávnosť na výkon volebného práva, upozorňuje portál ČTK ceskenoviny.cz.

V morálnom kódexe Babišovej strany ANO je však uvedené, že ak je na straníka podaná žaloba v súvislosti s výkonom verejnej funkcie, má sa mandátu, funkcie aj členstva v hnutí vzdať. Expremiér Babiš je v súčasnosti poslancom dolnej komory českého parlamentu.

(tasr, haj)


Ďalšie články