V USA hrozí totálne víťazstvo demokratov. V Georgii hrajú o väčšinu v Senáte

Biden221378 Sprava Raphael Warnock, Joe Biden a Jon Ossoff na predvolebnom mítingu v Atlante v štáte Georgia 4. januára 2021. Foto: TASR/AP

Ak v doplňujúcich voľbách získajú obe kreslá, ovládnu obe komory Kongresu.

V americkom štáte Georgia sa v utorok 5. januára konajú voľby do Senátu USA, pričom v hre sú obidve kreslá prislúchajúce tomuto štátu.

V súčasnosti je stav v Senáte pomerne vyrovnaný: 50 kresiel v ňom majú republikáni, 48 demokrati. Ak by obidve kreslá v Georgii, doteraz republikánske, vyhral kandidát Demokratickej strany, stav by sa vyrovnal a v hlasovaní senátorov by sa podľa pravidiel následne započítal aj hlas viceprezidenta USA. Keďže tento post získa demokratka Kamala Harrisová, demokrati by týmto spôsobom ovládli obe komory Kongresu a vláda ich prezidenta by sa významne uľahčila. Senát má možnosť blokovať prezidentove legislatívne iniciatívy či návrhy na sudcov.

Tesné voľby o dve senátorské kreslá

Voľby do Senátu USA sa v určených štátoch únie konajú v pravidelných troch cykloch. Posledný cyklus sa uskutočnil v deň volieb amerického prezidenta 3. novembra minulého roku. V Georgii v tomto čase končí funkčné obdobie republikánskemu senátorovi Davidovi Perduemu. Súčasne sa však s platnosťou ku koncu roka 2019 zo zdravotných dôvodov vzdal svojho kresla aj druhý senátor za Georgiu, 76-ročný Johny Isakson. Namiesto neho nastúpila iba ako náhradníčka Kelly Loefflerová.

V novembrovom súboji o dve kreslá však ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Voľby sa preto zopakujú v tento utorok, pričom do druhého kola postúpili dvaja najúspešnejší uchádzači o každé kreslo.

Republikán Perdue svoj post obhajuje, vo voľbách proti nemu kandidovali demokrat Jon Ossoff a libertarián Shane Hazel. Posledný menovaný získal v prvom kole iba 2,3 % hlasov, no kandidáti oboch hlavných strán získali veľmi vyrovnaný počet hlasov: Perdue 49,7 % a Ossoff 47,9 %. Druhé kolo teda opäť sľubuje veľmi tesný výsledok, čo potvrdzuje aj priemer posledných prieskumov, v ktorom už o 0,8 % vedie Ossoff. Perdue musel navyše od Silvestra zostať v povinnej karanténe, pretože sa dostal do kontaktu k osobou pozitívnou na nový koronavírus, záver kampane tak musel vynechať.

V súboji o Isaksonovo kreslo sa zišlo viac kandidátov zo všetkých strán. Najviac hlasov získali demokrat Raphael Warnock (32,9 %) a republikáni Kelly Loefflerová (25,9 %) a Doug Collins (20 %), pričom do druhého kola postúpili Warnock a Loefflerová. Podľa posledných prieskumov sa však hlasy pre republikánskych kandidátov nespojili, Warnock totiž vedie nad Loefflerovovu priemerne o 1,3 %.

Kelly Loefflerová počas predvolebnej kampane v meste Augusta v Georgii 4. januára 2020. Foto: TASR/AP

Kritika Trumpa sprava

Druhé kolo volieb sa koná v čase, keď Donald Trump neuznáva výsledky prezidentských volieb a naďalej vyvíja snahy o ich zvrátenie, vrátane spočítavania hlasov v Georgii. Viacero kritických komentárov však poukazuje na to, že práve Trump svojím prístupom poškodzuje šance na úspech republikánov v tomto štáte.

Koncom decembra noviny New York Post, ktoré Trumpa podporovali, v redakčnom komentári prezidenta vyzvali, aby prestal neustále riešiť svoju prehru a venoval sa produktívnejšej činnosti: druhému kolu volieb v Georgii. „Prezident má právo prešetriť voľby, ale povedzme si otvorene: toto úsilie nič nezistilo. (…) Chápeme, že vás hnevá vaša prehra, no pokračovanie v tejto ceste je zničujúce. (…) Zaistenie Senátu je zaistením vášho dedičstva. Mali by ste použiť svoj značný šarm a vplyv na podporu kandidátov v Georgii a zmobilizovať voličov v ich prospech. Zamerajte sa na ich úspech, nie na vlastné sťažnosti. (…) Ak budete naďalej tráviť svoje posledné dni v úrade vyhrážaním sa, že všetko spálite, toto bude to, ako si vás budú všetci pamätať. Nie ako revolucionára, ale ako anarchistu so zápalnou šnúrou.“

Podobne kritizuje Trumpa aj volebný úradník v Georgii, republikán Gabriel Sterling. Odmieta Trumpove tvrdenia o volebných podvodoch a varuje, že jeho výroky môžu odradiť republikánskych voličov od účasti vo voľbách do Senátu, a tým de fakto spôsobiť prehru v týchto voľbách.

Nahrávka o nájdení 11 780 hlasov

Šance na republikánske víťazstvo zrejme nezvýši ani nahrávka hodinového rozhovoru Donalda Trumpa s republikánom Bradom Raffenspergerom, štátnym tajomníkov v Georgii.

Trump v sobotu 2. januára v rozhovore Raffenspergerovi pripomenul svoje informácie o volebných podvodoch, žiadal ho, aby výsledly prezidentských volieb vo svojom štáte prepočítal a „našiel 11 780 hlasov“ v jeho prospech. Inak bude riskovať spoluúčasť na neriešení podvodov, čo je trestný čin. Raffensperger tvrdenia o podvodoch v rozhovore odmietol.

Neskôr prezident Raffenspergera kritizoval aj na svojom twitterovom účte. Ten mu na Twitteri odpovedal a prezidentove tvrdenia označil za nepravdivé s tým, že pravda vyjde najavo.

Krátko na to bola vo Washington Post zverejnená nahrávka celého rozhovoru. Na Trumpa sa následne spustila vlna kritiky a obvinenia z pokusu korumpovať prezidentské voľby, prevažne zo strany demokratov. Naopak, senátor a kandidát vo voľbách David Perdue označil konanie Raffenspergera, keď nahral rozhovor s prezidentom a poskytol ho médiám, za „nechutné“.

V posledné dni pred doplňujúcimi voľbami do Senátu navštívili Georgiu Joe Biden aj Kamala Harrisová, aby podporili demokratických kandidátov. Podobne urobil v pondelok 4. januára v prospech republikánskych kandidátov aj Trump. Výsledky sa očakávajú v noci z utorka na stredu stredoeurópskeho času.


Ďalšie články