Bruselský bonz

000073409197_10151264362814969_3161315939555737600_n Ilustračné foto: M. Beňová/FB

Smer žiada, aby Lučanského smrť vyšetrila inštitúcia, o ktorej hovorca strany ani nevie, kto je predsedom.

Nemám žiaden zvláštny dôvod brániť súčasnú vládnu koalíciu. Rovnako nemám žiaden dôvod ísť proti pamiatke zosnulého policajného prezidenta Lučanského. Keď bol vo funkcii, častejšie som sa ho zastal, než som ho kritizoval.

Teraz sa však musím ozvať proti iniciatíve, ktorú rozpútala europoslankyňa zo strany Smer Monika Beňová, ktorá listom žiada inštitúcie Európskej únie, aby prešetrili okolnosti úmrtia bývalého policajného prezidenta. Médiá o tom informoval i hovorca Smeru-SD Ján Mažgút, čiže akciu môžeme považovať za čin strany Smer a teda aj jeho predsedu Roberta Fica.

Najprv tragikomická vsuvka

Hovorca Smeru Mažgút informoval agentúry, že adresátmi listu sú „predseda Európskeho parlamentu (EP) Iratxe Garcia Pérez, podpredsedníčka Európskej komisie a zároveň komisárka pre hodnoty a transparentnosť v EÚ Viera Jourová a poslanec EP a člen skupiny pre integritu Juan Fernando López Aguilar“.

Pekný pondelok, prvý pracovný v tomto roku. Ako som už bola bývala písala,informovala som predsedu EP, komisarku Jourovu…

Uverejnil používateľ Monika Beňová Pondelok 4. januára 2021

Hovorca Smeru mal tak naponáhlo, že si ani nevšimol, že Iratxe Garcia Pérez nie je predseda, ale predsedníčka, a nie Európskeho parlamentu, ale parlamentného klubu európskych socialistov. List Moniky Beňovej bol adresovaný predsedovi Európskeho parlamentu Davidovi Maria Sassolimu, ale Beňová ho poslala zrejme i trom iným politikom z Európskeho parlamentu i Európskej komisie.

Touto zmätočnosťou by sme sa nemuseli zaoberať, ale ona má výpovednú hodnotu o celom podujatí Smeru. Smer žiada, aby Lučanského smrť vyšetrila inštitúcia, o ktorej hovorca strany ani nevie, kto je predsedom. Teraz k meritu veci.

Neustále exportujeme naše vnútorné politické problémy

Keď bol pred tromi rokmi zavraždený Ján Kuciak a Martina Kušnírová a zdvihla sa vlna odporu proti Ficovej vláde, z pobúrenej verejnosti sa ozývali hlasy, že vyšetrenie vraždy nemožno ponechať v rukách slovenskej polície, a že vyšetrovať musia nejakí bližšie neurčení zahraniční vyšetrovatelia. Vtedy som sa jasne vyjadril, že takéto požiadavky nie sú prijateľné. Napriek tomu, že ministrom vnútra bol ešte Robert Kaliňák, verejne som povedal, že vražda musí byť vyšetrená slovenskými policajnými vyšetrovateľmi a prokurátormi. Tvrdil som, že slovenská polícia nemá dôvod, aby vyšetrovanie marila.

A to sa potvrdilo. Priami vykonávatelia vraždy boli odhalení a na prvom stupni už boli odsúdení. Mimochodom, policajným prezidentom počas vyšetrovania bol Milan Lučanský, ktorého som viackrát pochválil za tento úspech.

Robert Fico často zvykol hovoriť o hystérii, ktorá sa vtedy proti jeho Smeru zdvihla.

Teraz tú istú hystériu vyvoláva Smer

Hovorca Smeru Mažgút hovorí, že „Beňová konštatuje, že v prípade smrti generála Lučanského bolo porušených viacero právnych predpisov a zmlúv zo strany vládnej moci na Slovensku, ktorými je Slovenská republika viazaná“. 

Tým hovorca Smeru posúva zmysel Beňovej listu Sassolimu ešte do vyššieho radikalizmu. Beňová totiž takúto silnú formuláciu o porušovaní zmlúv zo strany vládnej moci nepoužila ani vo svojom statuse na sociálnej sieti, ani v liste Sassolimu. Beňová píše Sassolimu, že „podľa jej názoru (…) Európsky parlament má podporiť princíp vlády zákona a dozerať, aby bol tento prípad transparentne vyšetrený“ a preto Beňová „navrhuje nezávislú vyšetrovaciu komisiu (fact finding mission) na vyhodnotenie vlády zákona a princípov demokracie a základných práv v tomto prípade“.

Foto: Martin Baumann/TASR

Na vyšetrovanie zo strany EÚ nie je žiadny dôvod

Lenže z tých istých dôvodov, prečo som veril slovenskej polícii v kauze Kuciak, dnes tvrdím, že nie je žiadny dôvod, aby smrť Milana Lučanského vyšetrovali politici z inštitúcií EÚ.

Akokoľvek je Lučanského koniec tragický, a je mi to ľúto, o jeho väzobnom stíhaní rozhodol súd, o ktorého nezávislosti od vlády nie je žiadny dôvod pochybovať.

Beňovej list je zakončený podlôstkou, keď Beňová píše, že túto misiu Európskeho parlamentu navrhuje „vo svetle tlačovej konferencie ministerky spravodlivosti, na ktorej bolo priznané, že prípad pána Lučanského bol politickým prípadom“. Monika Beňová zabudla uviesť, že ministerka Kolíková hovorila o politickosti prípadu len v tom zmysle, že politickým ho urobila práve opozícia, vrátane Smeru.

Foto: M. Beňová/FB

Ešte ani nezačala pracovať široká komisia ministerky spravodlivosti Kolíkovej, ktorá bude Lučanského smrť preverovať, a Ficov Smer už buntoší Európsky parlament. Tým sa snaží šíriť hystériu, proti ktorej Fico pred tromi rokmi protestoval.

Je to pokus exportovať naše vnútorné politické spory na pôdu Európskeho parlamentu, kde to nemá čo robiť. Ešte nás môže v budúcnosti mrzieť, keď my sami naučíme inštitúcie EÚ, aby sa miešali do našich vecí, do ktorých je ich nič.

Opäť sa potvrdilo, aký je Smer v otázkach EÚ dvojtvárny. Len pred pár týždňami Fico hovoril, že sme mali byť na strane poľskej a maďarskej vlády, keď ich Európska únia búchala po hlavách kladivom „dodržiavania vlády práva“. A mal pravdu. Lenže teraz sám Fico s Beňovou pchajú to isté kladivo do rúk Európskeho parlamentu, aby ho použilo proti slovenskej vláde.

V slovenskej politike, keď sa to hodí, kdekto je národne orientovaný a suverenistický, a keď sa to nehodí, tak ten istý národniar zrazu ťahá Európsku úniu za sukňu ako veľkú tetu, ktorá má s niekým urobiť poriadok. Kde je teraz tá naša suverenita a štátnosť?

Správajme sa už normálne, teda dôstojne. Správajme sa ako štát.


Ďalšie články