Rusko prvýkrát použilo na Ukrajine hypersonické rakety Kinžal

Na snímke ruského ministerstva obrany z 11. marca 2018 nadzvuková strela Kindžal letí na cieľ pri skúškach na juhu Ruska, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Na snímke ruského ministerstva obrany z 11. marca 2018 nadzvuková strela Kindal letí na cieľ pri skúškach na juhu Ruska, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci „špeciálnej operácie“ na Ukrajine použila ruská armáda v piatok po prvý raz svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal (Dýka) na zničenie skladu zbraní na západe krajiny. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP odvolávajúcej sa na ruské médiá.

„Letecký raketový systém Kinžal s nadzvukovými aerobalistickými strelami zničil veľký podzemný sklad obsahujúci rakety a leteckú muníciu,“ cituje ruská agentúra RIA Novosti zo sobotňajšieho vyhlásenia ruského ministerstva obrany. Sklad sa nachádzal v obci Deľatyn v Ivano-Frankivskej oblasti. Hovorca ruského ministerstva obrany sa pre AFP k nasadeniu rakety odmietol vyjadriť.

Ch-47M2 Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch-zem s udávaným doletom 2-tisíc kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpaľovaná môže byť zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M.

Na snímke ruského ministerstva obrany z 11. marca 2018 je prepadové stíhacie lietadlo Mig-31 pred štartom s podvesenou nadzvukovou strelou Kindžal na základni na juhu Ruska. Dolet Kindžalu je 2-tisíc kilometrov, raketa dosahuje desaťnásobok nadzvukovej rýchlosti, aktívne manévruje a dokáže lietať niekoľko metrov nad zemou. Foto: TASR/AP

Raketa je manévrovateľná v každej fáze letu. Môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu.

Strely Kinžal začlenila ruská armáda do svojej výbavy v decembri 2017 a patria medzi šesť nových ruských strategických zbraní, ktoré 1. marca 2018 predstavil prezident Vladimir Putin.

Deľatyn sa nachádza na úpätí Karpát južne od mesta Ivano-Frankivsk. Rovnomenná oblasť má 50 kilometrov dlhú hranicu s Rumunskom, ktoré je členom NATO.

Predstaviteľ ukrajinskej armády potvrdil miestnym médiám, že ruské ozbrojené sily v piatok podnikli raketový úder na sklad rakiet a munície v obci Deliatyn v Ivano-Frankivskej oblasti na západe Ukrajiny. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat však v sobotu pre denník Ukrajinská pravda povedal, že sa ešte len musí potvrdiť, či Rusi naozaj použili svoju najnovšiu hypersonickú strelu Kinžal alebo nejaký iný druh strely.

(tasr, sita)


Ďalšie články