Tipy na víkend: Al Pacino, Warholove denníky, Kordoš v galérii a filmový festival Febiofest

249477998_6406627726046073_576501771465845929_n Ilustračná snímka z poľského filmu Posledný hvizd, ktorý možno vidieť na Febiofeste. Foto: Febiofest/FB

Ak si chcete v tejto hektickej dobe trochu oddýchnuť a vypnúť, prinášame vám výber zaujímavých filmov a seriálov. Ponúkame aj pár aktivít mimo obrazovky, filmový festival alebo online záznam divadelného predstavenia.

PIATOK

V piatok pokračuje seriál Fargo so svojou druhou časťou poslednej série. Po smrti Faddyho sa vodcom talianskej mafie stáva syn Josto. Jeho brat Gaetan má však pochybnosti, či by Josto mal byť šéfom. Ich rival Loy chce využiť smrť Faddyho a rozšíriť svoju moc. Druhá časť začne tesne pred polnocou na ČT2.

Na RTVS končí seriál Génius. Françoise Gilotová chce po rozchode s Pablom Picassom vystúpiť z jeho tieňa, zatiaľ sa jej to však nedarí. Záletník Picasso je už s novou ženou Jacqueline Roqueovou, z verejného života sa stiahne, aby vytvoril veľké dielo. Poslednú časť seriálu Génius – Picasso odvysiela Dvojka o 21:05.

V piatok je to, čo sa týka filmov v televízii, trochu slabšie, preto odporúčame netflixovskú snímku Contratiempo z roku 2016. Ide o španielsky kriminálny thriller. Vážený podnikateľ Adrian žije dva životy, jeden so svojou ženou a druhý s milenkou. Dostáva sa však do veľkých problémov, keď ho obvinia z vraždy svojej milenky Laury, ktorú našli mŕtvu v hotelovej izbe. Okrem neho sa tam nik nenachádzal, preto sa stane hlavným podozrivým. Pomôcť mu môže len skúsená právnička, ktorá ešte nikdy neprehrala žiaden proces. Je to film plný zvratov, napätie vydrží až do konca.

Poznáte britský časopis Spectator? Je to úctyhodný konzervatívny týždenník, ktorý má zaujímavé texty aj podcasty, viaceré z nich aj na YouTube. Skúste si pozrieť napríklad zhrnutie týždňa v podcaste Week in 60 minutes. Preberajú sa rôzne témy, napríklad cesta Borisa Johnsona do Saudskej Arábie, ktorá uvažuje o predaji ropy za čínske jüany. A to by bol pomerne zásadný tektonický zlom.

SOBOTA

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami: desaťročná Anna trpí nevyliečiteľnou chorobou, lekári sú bezradní. Jej matka sa však nevzdáva. Anna navyše nešťastne spadne zo stromu. Lenže napodiv, stane sa zázrak a Anna sa začne pomaly uzdravovať. Snímka Zázraky z neba začína o 16:10 na Markíze.

Pabla Escobara pozná asi každý, jeho meno je synonymom drogového zločinu. Svojho času patril medzi najbohatších ľudí planéty. Film Escobar: Nenávidený a milovaný bol nakrútený podľa knižnej predlohy Virginie Vallejovej, ktorá bola novinárkou a zároveň jeho milenkou. Uverila ilúzii, že Escobar pomáha chudobným a slabším. Že je to vrah a zločinec, si uvedomila, až keď bolo neskoro. Mimochodom, je to celkom zaujímavá otázka – prečo sa ženy dokážu zaľúbiť do zločincov. Jeden motív asi všetci tušíme. Snímku o Escobarovi z roku 2017 odvysiela ČT2 o 22:45.

Miguel má rád hudbu, ale jeho vlastná rodina ju neznáša, preto mu stále zakazujú hrať na gitare aj spievať. Dôvod? Miguelov prastarý otec opustil rodinu práve kvôli hudbe. Jeho vnuk by sa rád stal hudobníkom ako jeho idol Ernesto de la Cruz. Miguel sa dostáva do ríše mŕtvych a stretáva sa tam s Hectorom, ktorý ho sprevádza. Animovaná snímka získala v roku 2018 na udeľovaní Oscarov dve ceny za najlepší animovaný film a najlepšiu pôvodnú pieseň. Coco si možno pozrieť o 20:30 na JOJ Plus.

Ak máte chuť radšej na divadlo, ale z nejakého dôvodu vám v tom niečo bráni, prípadne už majú vypredané, môžete si pozrieť predstavenie zo záznamu, ktoré ponúka Slovenské národné divadlo. V sobotu o 20:00 odvysielajú inscenáciu Jána Palárika Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch. Hlavnou myšlienkou veselohry je už podľa názvu zmierenie, či už medzi Slovákmi a Maďarmi alebo spoločenskými vrstvami. Hlavnými postavami sú grófka Elisa Hrabovská, ktorú stvárnila Petra Vajdová, Milušu hrá Dominika Kavaschová a barónovho syna Ľudovíta Milan Ondrík.

Na Netflixe nájdete aj krátku sériu o Andy Warholovi. Základom dokumentu sú jeho denníky, ktoré vznikli v podstate tajne, vďaka súkromným telefonátom, ktoré viedol. Warhol je ústredný umelec amerického pop-artu, jeho pôvod ho spája so Slovenskom, Warholovo umenie je aj u nás dobre známe. Menej známa je jeho osobnosť, urobil zo seba celebritu, ale svoje súkromie si chránil. Všetko okolo je značne bizarné, ale možno práve to mnohých zaujme.

NEDEĽA

A ešte jeden umelec, ale tentokrát v galérii. Presnejšie v Roman Fecik Gallery v Starom meste v Bratislave. Vystavuje tu Vladimír Kordoš, s ktorým pred časom robila v Štandarde rozhovor Danka Čarná. V malej galérii nájdete jeho malú retrospektívu, za výberom stoja dve rešpektované a Vladimírovi Kordošovi blízke kunsthistoričky Marta Herucová a Katarína Bajcurová. Otváracie hodiny aj adresu nájdete na stránke galérie.

Na Dvojke po cykle horských filmov prichádza cyklus dobrodružných výprav. Predstavia film francúzskeho režiséra Luca Jacqueta Nebo a ľad z roku 2015. Jacquet popisuje v dokumente cestu vedca Clauda Loriusea na Antarktídu. Na príbehu vedca režisér poukazuje aj na to, aké dôsledky môže mať v budúcnosti ľudské správanie na našu planétu. Dokument Nebo a Ľad začne o 20:10 na Dvojke.

Frank Slade po tom, ako oslepol, nie je taký istý ako predtým. Je zatrpknutý a nevidí zmysel života. Má v pláne svoj život ukončiť, pomôcť by mu pri tom mal Charlie, ktorého si najala Frankova rodina na opatrovanie. Predtým, ako chce tento čin spáchať, vydá sa na cestu do New Yorku, kde si to chce užiť. No výlet sa nekončí samovraždou, ako plánoval. Charlie ho učí, ako si užívať život aj naďalej, a vzniká medzi nimi priateľstvo. Hlavného hrdinu stvárnil Al Pacino, ktorý si za svoj výkon v roku 1993 odniesol Oscara za najlepší herecký výkon. Snímka Vôňa ženy sa odvysiela o 22:45 na Jednotke.

V stredu sa začal filmový festival Febiofest, ktorý sa po dvoch rokoch dočkal toho, že jeho diváci mohli navštíviť kamenné kiná a neboli iba v online priestore ako po minulé roky. Festival potrvá až do utorka 22. marca. Filmy sa premietajú v dvoch bratislavských kinách a v ďalších dvadsiatich po celom Slovensku. Organizátori zaradili aj filmy venované Ukrajine, Febiofest ostal verný aj tento rok heslu: „Zaostrené na dobrý film.“ Stačí si už len vybrať.


Ďalšie články