Pápež napísal do Bratislavy. Ruských vojakov nazval chudákmi, vyzval myslieť na ukrajinské deti

pápež František Pápež František žiada dôstojníkov talianskej armády, aby si zložili respirátory pred spoločnou fotografiou po generálnej audiencii v Aule Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 2. marca 2022. Foto: TASR/AP

Pápež František má za sebou ďalší mierový týždeň. Písal aj do Bratislavy. Varoval, že deti utekajúce pred bombami sú obeťami hrdosti dospelých. S patriarchom Moskvy sa zhodol, že cirkev nemá používať jazyk politiky.

Pápež poslal posolstvo do Bratislavy pri príležitosti Európskych katolíckych sociálnych dní. V liste adresovanom predsedovi Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) okrem iného napísal, že na nás dolieha tragédia vojny, ktorá sa odohráva v srdci Európy:

„Nikdy sme si nepomysleli, že opäť uvidíme takéto scény, pripomínajúce veľké vojny minulého storočia. Srdcervúce volanie našich ukrajinských bratov a sestier o pomoc nás ako spoločenstvo veriacich nabáda nielen vážne uvažovať, ale plakať s nimi a niečo pre nich urobiť; podeliť sa o utrpenie ľudí, ktorých identita, história a tradícia boli zranené. Krv a slzy detí, utrpenie žien a mužov, ktorí bránia svoju zem alebo utekajú pred bombami, otriasajú naším svedomím. Ľudstvo opäť ohrozuje zvrátené zneužívanie moci a stranícke záujmy, ktoré odsudzujú bezbranných ľudí na všetky formy brutálneho násilia.“

Jorge Bergoglio v súvise vojnou na východ od Slovenska na sviatok Zvestovania Pána 25. marca zasvätí Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Mal tiež videohovor s moskovským patriarchom Kirillom.

„Pápež súhlasil s ruským pravoslávnym patriarchom, že cirkev nesmie používať jazyk politiky, ale jazyk Ježiša,“ oznámilo komuniké.

Povedal, že účet za vojny zaplatia „ľudia, ruskí vojaci, bombardovaní a umierajúci“. Katolícky i pravoslávny líder sa zhodli, že prebiehajúci proces rokovania o konflikte na Ukrajine je veľmi dôležitý. Vyjadrili nádej, aby sa čím skôr dosiahol spravodlivý mier.

Pápež František sa prihovára členom školy La Zolla v Bazilike Svätého Petra vo Vatikáne v stredu 16. marca 2022. Pápež František v stredu počas pravidelnej generálnej audiencie hovoril o dôsledkoch možnej jadrovej vojny. Preživší zvyšok ľudstva by v takom prípade musel podľa neho začínať od nuly. Foto: TASR/AP

Pápež sa modlí za ukrajinské mestá

V rámci generálnej audiencie František prosil Boha, aby ľudstvu odpustil vojnu. Predniesol modlitbu z pera talianskeho biskupa, v ktorej spomína ukrajinské mestá Kyjev a Charkov. Pontifik ju taktiež rozposlal v ruskom jazyku na sociálnej sieti:

„Pane Ježišu, narodený pod bombami v Kyjeve, zmiluj sa nad nami. Pane Ježišu, ktorý si zomrel v matkinom náručí v bunkri v Charkove, zmiluj sa nad nami. Pane Ježišu, ako dvadsaťročný poslaný na front, zmiluj sa nad nami. Pane Ježišu, ktorý stále vidíš ruky držiace zbrane v tieni tvojho kríža, zmiluj sa nad nami! Odpusť nám, Pane, ak nie sme spokojní s klincami, ktorými sme ti prepichli ruku, (a) naďalej pijeme krv mŕtvych, ktorých roztrhali zbrane. Odpusť nám, ak sa tieto ruky, ktoré si stvoril na spravovanie, zmenili na nástroje smrti.“

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi na záver poprosil o to, aby sa osvietilo naše svedomie a aby zastavil Kainovu ruku pozdvihnutú voči bratovi Ábelovi. Varoval tiež pred hrozbou atómovej vojny a podčiarkol význam staroby a dialóg mladých so staršími ľuďmi.

Pápež tiež poľutoval ruských vojakov, ktorí musia ísť na front, nazval ich chudákmi, na ktorých je tiež treba myslieť. V sobotu povedal účastníkom kongresu pápežskej nadácie Gravissimum Educationis, že:

„Keď hovoríme o vzdelávaní, myslíme na deti a mládež. Pomyslime teda aj o vojakoch, ktorí boli vyslaní na front, veľmi mladých ruských vojakoch, chudákoch. Myslime aj na veľa mladých ukrajinských vojakov, na civilných obyvateľov, na mládež, mladé ženy, chlapcov, dievčatá..“

Pápež dodal: „Deje sa to všetko blízko nás. Evanjelium nás žiada, aby sme neuhýbali pohľad, čo je najpohanskejší postoj kresťanov. Keď si kresťan zvykne uhýbať pohľadom, stane sa pohanom v maske kresťana,“ dodal Svätý Otec.

Pápež vyzval deti, aby mysleli na svojich rovesníkov na Ukrajine

Rímsky biskup na osobitnej audiencii vyzval študentov z milánskej školy nielen na modlitbu, ale aj nato, aby mysleli na svojich rovesníkov „vo vojne, ktorí dnes trpia na Ukrajine“. Podľa neho sú obeťami hrdosti dospelých:

„Sú ako my, ako vy: majú šesť, sedem, desať, štrnásť rokov a vy máte pred sebou budúcnosť, sociálnu istotu vyrastať v spoločnosti mieru. Naopak títo malí, dokonca aj veľmi malí, musia utekať pred bombami. Veľmi trpia aj s tamojším chladom. Nech každý z nás pomyslí na tieto deti, tieto dievčatá, týchto chlapcov. Dnes trpia, tritisíc kilometrov odtiaľto. Modlime sa k Pánovi. Budem sa modliť a vy sa srdcom, mysľou modlite so mnou. Pane Ježišu, prosím ťa za deti, chlapcov, dievčatá, ktorí žijú pod bombami, ktorí vidia túto hroznú vojnu, ktorí nemajú čo jesť, ktorí musia utiecť a opustiť domov, všetko. Pane Ježišu, pozri na tieto deti, na týchto chlapcov: pozri sa na nich, ochraňuj ich. Sú obeťami našej hrdosti dospelých.“


Ďalšie články