Sudkyňa Ružena Sabová podala trestné oznámenie na Fica. Za ohováranie

Robert Fico Robert Fico. Foto: TASR/Pavol Zachar

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová podala trestné oznámenie na predsedu strany Smer-SD Róberta Fica. Súvisí to s jeho štvrtkovými (17. 3.) vyjadreniami, ktoré sa dotýkajú profesijnej činnosti Sabovej. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Sabová podala na Fica trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov zasahovania do nezávislosti súdu a ohováranie, dodala Kudjáková.

Šéf Smeru hovoril o „štedrej“ Ružene

Smer-SD vo štvrtok vyhlásil, že policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) si mali vybavovať konkrétnych sudcov pre rozhodovanie v kauzách. Líder Smeru-SD Robert Fico poukázal, že jedným zo „spolupracujúcich“ sudcov má byť predseda ŠTS Ján Hrubala. Ten zaujatosť odmietol.

Fico argumentoval prepisom ďalších komunikácií, ktoré majú prepojenie a manipuláciu dokazovať. Citoval z materiálov, ktoré podľa neho opätovne usvedčujú z protiprávnosti konania v súčasnosti už obvinených vyšetrovateľov NAKA i niektorých prokurátorov ÚŠP, rovnako tak zo zaujatosti viacerých sudcov ŠTS či sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta.

Juraj Kliment. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Fico na štvrtkovej tlačovej besede okrem iného citoval sms správy policajtov, ktorí rozoberali, akí sudcovia majú na Špeciálnom súde službu. Ficovi sa nepáči, že policajti hovoria, ako komunikovali s Hrubalom a kritizoval aj to, že čakali na to, kedy bude mať službu „štedrá Ružena“.

Fico hovorí, že sudkyňu Ruženu Sabovú tak volajú preto, lebo rozdáva roky na počkanie. Sabová v minulosti odsúdila viacero verejných činiteľov, napríklad aj exministrov v nástenkovom tendri.

Listinné materiály podľa Fica a ďalších rečníkov na tlačovej konferencii potvrdzujú nielen neoprávnený nátlak na svedkov v mediálne exponovaných kauzách, ale aj obštrukcie voči obhajobe a politizáciu orgánov činných v trestnom konaní vedenú snahou kriminalizovať opozíciu.

Hrubala sa voči Ficovi dôrazne ohradil

Predseda ŠTS Ján Hrubala sa dôrazne ohradzuje voči tvrdeniam predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že sudca sa dá vybaviť. Hrubala tvrdí, že Fico klame.

„Nič z toho, čo prezentoval (Fico), nedokladuje, že si policajti ‚dokázali vybaviť sudcu, ktorého potrebovali‘. Ono sa to totiž ani nedá,“ uviedol Hrubala.

Ján Hrubala. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda ŠTS dodal, že sudcovia s policajtmi  iniciatívne nekomunikujú, policajtom sú známe ich služobné telefónne čísla. Podľa jeho slov nič nenasvedčuje tomu, že by či už predtým, alebo dnes zaraďovaní sudcovia do služieb vykonávali svoje povinnosti pod akýmkoľvek nátlakom.

„Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniu, že sa sudca ‚dá vybaviť‘. Samozrejme, rozpisy služieb sudcov sú policajtom známe takisto, avšak sudcovia z povahy veci nemôžu niesť a nenesú zodpovednosť za to, kedy ktorý návrh je súdu predložený,“ skonštatoval Hrubala.

(tasr)


Ďalšie články