Spochybňovať NATO nie je žiaduce. Hlavné správy ukázali dokument k svojmu zablokovaniu

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave 16. júla 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Spravodajský portál Hlavné správy, o ktorého zablokovaní začiatkom mesiaca rozhodol Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), na svojej facebookovej stránke zverejnil k tejto téme nový dokument.

Malo by ísť o verdikt, ktorým NBÚ nariadil poskytovateľovi domény vypnutie stránky. Hlavné správy to píšu s dodatkom, že sami verdikt NBÚ k svojmu vypnutiu nedostali a že úrad oficiálne nereagoval ani na ich výzvu o jeho zaslanie.

Z dokumentu, ktorý je datovaný k 2. marcu, stále nemožno vyčítať, aké konkrétne materiály zavážili pri zastavení Hlavných správ. Dôkazy o „dezinformáciách“ a „škodlivej aktivite“ sa totiž nachádzajú v neznámych listinách (zrejme obsahujúcich pasáže jednotlivých článkov), ale aj medzi dokumentami rôzneho stupňa utajenia, pričom by mohlo ísť aj o spravodajské informácie.

„…na webe boli šírené nepravdivé a zmanipulované informácie, ktoré spochybňujú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenskej republiky ako demokratického a právneho štátu, podkopávajú dôveru občanov vo vlastný štát… polarizujú spoločnosť a zvyšujú napätie medzi jednotlivými sociálnymi skupinami…,“ možno sa dočítať.

Spochybňovať NATO vraj nie je žiaduce

Keďže už pri prijímaní legislatívy, ktorá NBÚ umožnila weby blokovať, bolo zrejmé, že štát reaguje primárne na ruskú agresiu voči Ukrajine, neprekvapí, že prekážkou mali byť aj informácie, ktoré oficiálne tézy o vojne spochybňujú.

NBÚ konkrétne píše, že v tejto súvislosti nie sú žiaduce informácie spochybňujúce pomoc ukrajinským utečencom, protiruské sankcie alebo kroky Európskej únie a Severoatlantickej aliancie vo všeobecnosti.

„V kontexte udalostí posledných dní je preto takéto šírené závažné dezinformácie (potrebné) eliminovať v maximálnej možnej miere, preto úrad o rozsahu blokovania rozhodol tak, ako je uvedené vo výroku tohto rozhodnutia,“ píše sa tiež.

„Je nevyhnutné urýchlene pozastaviť činnosť takýchto médií v Európskej únii, kým sa neskončí agresia voči Ukrajine a kým Ruská federácia a jej pridružené médiá neprestanú vykonávať propagandistické akcie proti Európskej únii a jej členským štátom,“ konštatuje úrad o Hlavných správach a podobných médiách.

Šéf NBÚ: Stránku nevypíname pre nič za nič

Pod dokument je podpísaný riaditeľ úradu Roman Konečný. Funkcionár v nedávnom rozhovore pre Štandard uviedol, že vypnutie Hlavných správ bolo primerané.

„Aby sme sa zbytočne netočili okolo poučiek, bol by som nerád, keby bola na verejnosti predstava, že my sa rozhodneme vypnúť nejakú stránku pre nič za nič. Nejde o žiadne politické, ale bezpečnostné rozhodnutia,“ povedal okrem iného.

„Odmietam špekulácie o tom, že na základe nejakého kritického článku v ktoromkoľvek médiu začne Národný bezpečnostný úrad len tak vypínať prvú stránku, ktorá mu príde pod ruku. Takto to nefunguje ani nikdy fungovať nemôže,“ dodal.

https://standard.sk/181496/riaditel-nbu-vypnutie-hlavnych-sprav-bolo-opodstatnene-a-primerane-nekoname-na-zaklade-jedneho-clanku/

Ďalšie články