Slovenské S-300 pre Ukrajinu? Moskva hovorí, že by to bol destabilizačný faktor

Raketový systém S-300 Raketový systém S-300. Foto: TASR/AP

Slovenská republika sa zatiaľ nedohodla na poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, uviedol vo štvrtok minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Podotkol však, že ak Slovensko získa alternatívu, bude rád, keď sa systému zbaví a zároveň sa tak pomôže Ukrajine. Zdôraznil potrebu zbaviť sa závislosti od ruskej techniky.

„Všetci sa snažíme pomáhať Ukrajine tak, ako len vieme, ale ja som minister obrany SR. Musím sa pozerať v prvom rade na to, aby slovenské obranné záujmy boli naplnené,“ vyhlásil Naď. Poukázal na to, že ide o jediný systém protivzdušnej obrany a SR zatiaľ nemá alternatívu. Žiadna dohoda podľa neho nebola urobená ani v prípade stíhačiek MiG-29.

https://standard.sk/182499/s-300-a-zakladna-otazka-chceme-sa-zapojit-do-vojny-s-ruskom/

Naďove obavy do budúcnosti

Minister apeloval na potrebu zbaviť sa závislosti od ruskej techniky. Ako vysvetlil, migy i S-300 dokážu udržiavať pri chode iba ruské spoločnosti, čo je v aktuálnej situácii „prakticky nemožné“.

„Ak dnes niekto vyplakáva a zneužíva túto tému na politickú rétoriku a tvrdí, že tento fantastický systém by sme chceli niekomu dať, pýtam sa, akým spôsobom ho máme servisovať, modernizovať, zabezpečiť náhradné dielce, keď krajina, ktorá to dokáže, je vojnovým agresorom a akákoľvek spolupráca je nemožná,“ povedal Naď. Zvýraznil potrebu vyriešiť otázku nadzvukového letectva a protivzdušnej obrany.

Slovensko podľa ministra už dávno pred ruskou agresiou začalo komunikovať so spojencami o zaistení ochrany vzdušného priestoru SR po ukončení činnosti stíhačiek MiG-29. „Situácia na Ukrajine tento proces urýchlila,“ podotkol s tým, že o téme bude informovať až po tom, ako bude všetko dohodnuté a rozhodnuté.

Jaroslav Naď. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Rusko: Dodanie protivzdušných systémov Ukrajine by bolo destabilizačným faktorom

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine by bolo destabilizačným faktorom, ktorý by krajine nepriniesol mier. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

„Takéto dodávky… by boli destabilizačným faktorom, ktorý rozhodne neprinesie Ukrajine mier… Z dlhodobého hľadiska by to mohlo mať oveľa nebezpečnejšie následky,“ povedala na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu amerických zákonodarcov, aby urobili viac pre ochranu Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii. Chcel, aby USA presadili zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, a požiadal o lietadlá a obranné systémy.

Ako poznamenal Reuters, slovenský premiér Eduard Heger ešte v nedeľu uviedol, že NATO by mohlo prediskutovať otázku dodania slovenského systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine.

Spojené štáty a ich spojenci sa chcú vyhnúť zatiahnutiu NATO do konfliktu, ale poskytujú Kyjevu vojenskú pomoc odvtedy, čo Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

(tasr, ste)


Ďalšie články