Heger pri silnom geste chýbal a zostala mu len hanba

Heger na summite EÚ-Africká únia Eduard Heger. Foto: TASR/AP

Trio premiérov sa vydalo na Ukrajinu. K českému a poľskému predsedovi vlády by logicky geograficky sedel Eduard Heger, ale napokon miesto neho túto trojicu doplnil slovinský premiér. Namiesto spoločného gesta zostala hanba, ktorú premiér ešte vygradoval.

Iniciatíva poľského premiéra Mateusza Morawieckého sa stala realitou. Minulý týždeň na samite vo Versailles prišiel s návrhom na návštevu ukrajinského prezidenta priamo v Kyjeve. Pozval aj Hegera, ktorý odmietol. Namiesto vyšehradského partnera išiel s Petrom Fialom a Morawieckim do Kyjeva slovinský premiér Janez Janša, ktorý sa v Bruseli neteší veľkej obľube.

Heger sa bránil tvrdením, že mu bezpečnostné zložky cestu do Ukrajiny neodporučili a on ich počúvol. Vari takéto varovanie český a poľský premiér nedostali? Bezpochyby áno. Napriek tomu s nimi cestoval vicepremiér a nepísaný líder vlády Jarosław Kaczyński. Militantne protiruský politický matador, ktorý stále verí v konšpiráciu, že lietadlo s poľskou delegáciou nad Smolenskom s jeho dvojčaťom Lechom Kaczyńskim na palube zostrelili Rusi. Aj on išiel do Kyjeva, keď ho Rusi obliehajú a ostreľujú.

O ceste informovali EÚ, OSN a namiesto lietadla išli z Poľska vlakom, aby Rusku zbytočne nedávali nejakú zámienku. Ak by niečo bolo casus belli, tak by to bol ruský útok na trojicu premiérov vrátane lídra Poľska, najoddanejšieho a silného spojenca USA v Európe.

Lenže Heger sa poľakal a hoci s Ukrajinou susedíme, namiesto neho šiel s dvoma vyšehradskými partnermi Slovinec. Heger sa navyše posledné týždne zaskvel viacerými odvážnymi vyjadreniami na adresu Ruska, zostavil vlastný zoznam sankcií, plamenne sa zastával Ukrajiny.

Lenže keď prišlo na lámanie chleba, tak zbabelo zostal doma. Ďalej zostal len provinčným politikom, čo kričí z pohodlia teplého prípecku. Alebo tu niekto vážne verí, že slovenské tajné služby boli o dianí na Ukrajine lepšie informované ako tie poľské?

Premiér tomu nasadil korunu, keď po medializácii jeho neúčasti na ceste do Kyjeva povedal, že ak by dostal pozvánku ešte raz, zachoval by sa inak. Ako sa vraví, mlčanie sa niekedy dá vyvážiť zlatom.

Po kyjevskej návšteve si môžeme byť istí, že ďalšie Hegerove vyjadrenia o Ukrajine budú odteraz u našich troch blízkych susedov a partnerov – Česku, Poľsku a Ukrajine – zaváňať trápnosťou.


Ďalšie články