Matovič po rokovaní vlády: Nikto nečakal vojnu na Ukrajine. So súčasným rozpočtom to nezvládneme

61. rokovanie vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nikto nečakal vojnu na Ukrajine, situácia sa nedá zvládnuť so súčasným rozpočtom. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Podľa neho to znamená, že tento rok bude potrebné otvoriť rozpočet.

„To nezvládneme so súčasným rozpočtom,“ konštatoval Matovič. Pokračoval, že 500 miliónov eur pre všetky krajiny EÚ na riešenie ukrajinskej krízy neznamená absolútne nič, ale je to len otázka výdavkov na pár dní.

Matovič komentoval aj zákon o výdavkových limitoch. Ak budú výdavkové limity, malo by ísť o „brzdu“ pre zlodejov. „Mali by stratiť chuť naďalej takýmto nezodpovedným spôsobom spravovať verejné financie,“ povedal. Pokračoval, že by to malo vyčistiť neželané návštevy na ministerstve financií, kam prichádzajú „nezodpovední“ ministri s požiadavkami bez toho, aby povedali, odkiaľ na ne zobrať peniaze.

Pri pomoci domácnostiam s cenami energií a s rastúcou infláciou Matovič vyhlásil, že všeobecný úzus bol taký, že by nemali ísť plošnými opatreniami. Pomoc by mali smerovať tým, ktorí to najviac potrebujú.

Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pokračoval, že sa budú snažiť pomáhať tým, ktorí si nevedia pomôcť sami. „Budeme pomáhať tam, kde to bude čo najefektívnejšie, aby sme sa správali zodpovedne, lebo nikto nevie, aký veľký problém nás čaká. Budeme pomáhať čo najadresnejšie. Či pôjdeme cestou zvyšovania životného minima, ktoré však na seba viaže rôzne iné výdavky, alebo pôjdeme skôr ad hoc dotáciou pre ľudí, ktorí sú veľmi nízko príjmovo, to sa ešte rozhodneme. Budeme hľadať cesty, aby sme pomáhali ľuďom, ktorí sú v najväčšej núdzi,“ dodal Matovič.

Heger: Štát zmenil režim na východných hraniciach

Štát zmenil režim na východných hraniciach tak, aby bol pohodlnejší pre utečencov a dobrovoľníkov. Taktiež proces prispôsobil tak, aby vedel zvládať väčšie počty utekajúcich. Po rokovaní vlády o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Na východných hraničných priechodoch sa ľudia rozdeľujú do troch skupín. Utečenci, ktorí majú z hranice odvoz, tí, ktorí cestujú ďalej, a ľudia ostávajúci na Slovensku bez odvozu. Dostávajú aj informačné letáky s možnosťami odvozu, hovorí Heger.

Ak osoba cestuje ďalej, nastupuje do autobusu označeného zelenou farbou. Ten ju odvezie na stanicu do Košíc alebo Michaloviec, odkiaľ môže cestovať tam, kam potrebuje. „Tieto stanice monitorujeme na pravidelnej báze, aby sme vedeli vyhodnotiť, či sa tam nezbiera väčší počet ľudí,“ priblížil predseda vlády. Podľa monitoringu štát reguluje prílev autobusov do staníc.

Eduard Heger. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ľudia, ktorí ostávajú na Slovensku, nastupujú do autobusov s modrou farbou a presúvajú sa do Humenného a Michaloviec. Tam sa s utečencami podľa Hegera spracujú všetky dokumenty so žiadosťou o dočasné útočisko. Štát im následne zabezpečí prevoz a ubytovanie.

Premiér dodal, že prebiehajú aj rokovania v súvislosti s výmenou ukrajinských hrivien.

Vodiči áut z Ukrajiny budú oslobodení od úhrady diaľničnej známky

Vodiči áut z Ukrajiny budú oslobodení od úhrady elektronickej diaľničnej známky na Slovensku. Vozidlá v rámci humanitárnych konvojov na pomoc nášmu východnému susedovi zasa nemusia platiť mýtne poplatky za využívanie spoplatnených úsekov diaľnic a ciest.

Informoval o tom v stredu po rokovaní vlády minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v súvislosti s prílevom utečencov pred vojnou na Ukrajine.

Automobily s ukrajinským evidenčným číslom podľa ministra dopravy nemusia mať na Slovensku zaplatenú diaľničnú známku do skončenia mimoriadnej situácie v súvislosti s prílevom utečencov pred vojnou z Ukrajiny. „Takto sme to zatiaľ nastavili. Dotkne sa to možno aj Ukrajincov, ktorí sú tu a neutekajú, ale museli sme to na niečo stiahnuť. A to najlepšie, čo sme vedeli, je ukrajinská ešpézetka,“ povedal Doležal.

Všetky autobusové alebo nákladné kapacity na pomoc utečencom z Ukrajiny podľa šéfa rezortu dopravy objednáva ministerstvo vnútra v súlade so zákonom o hospodárskej mobilizácii a sú preplácané všetky oprávnené náklady.

Andrej Doležal. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dočasné útočisko aj cudzincom s oprávneným pobytom na Ukrajine

Slovensko bude od štvrtka (17. 3.) poskytovať dočasné útočisko okrem štátnych občanov Ukrajiny a ich rodinných príslušníkov aj cudzincom s oprávneným pobytom na Ukrajine. V stredu to schválila vláda SR.

V prípade cudzincov s oprávneným pobytom na Ukrajine má ísť o osoby a ich rodinných príslušníkov, ktoré mali pred 24. februárom na Ukrajine udelenú medzinárodnú ochranu či rovnocennú vnútroštátnu ochranu.

„Taktiež ide o cudzincov, ktorí nie sú štátnymi občanmi Ukrajiny a mali pred 24. februárom na území Ukrajiny udelený trvalý pobyt, pričom sa nemôžu vrátiť za bezpečných a stabilných podmienok do svojej krajiny alebo regiónu pôvodu,“ píše sa v schválenom materiáli.

Vyhlásenie poskytovania dočasného útočiska je podľa vládneho kabinetu najjednoduchším a zároveň najefektívnejším spôsobom ochrany ľudí utekajúcich pred vojnou. Dočasným útočiskom získavajú bezplatné ubytovanie, stravu, zdravotnú starostlivosť, hygienické potreby. S udeleným dočasným útočiskom je možné pracovať na území Slovenskej republiky.

Poskytovanie dočasného útočiska má platiť do 4. marca 2023. Automaticky sa môže predĺžiť o pol roka, najdlhšie však o jeden rok, pokiaľ Rada Európskej únie nerozhodne inak.

Dočasnú odbornú stáž by mohli vykonávať všetky zdravotnícke povolania

Dočasnú odbornú stáž by mohli vykonávať všetky zdravotnícke povolania, nielen lekári, sestry a pôrodné asistentky, prichádzajúce zo zahraničia. Zároveň sa má rozšíriť možnosť vykonávať odbornú stáž okrem nemocníc aj v ambulantnom sektore. Má to umožniť tzv. lex Ukrajina, ktorým sa mení aj zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

„Z dôvodu potreby posilnenia zdravotníckeho personálu sa zjednodušuje prístup k výkonu zdravotníckeho povolania pre záujemcov vykonávajúcich zdravotnícke povolanie v rámci EÚ,“ uvádza sa v materiáli. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) by sa mali zrýchliť lehoty uznávania vzdelania a zjednodušiť sa má aj predkladanie niektorých dokladov.

Počas vyhlásenej mimoriadnej situácie v súvislosti s dianím na Ukrajine by zároveň utečenci, ktorí sa chcú zamestnať na Slovensku, mohli svoju bezúhonnosť či kvalifikačné predpoklady preukázať čestným vyhlásením. Bezúhonnosť je jednou z podmienok vykonávania pracovnej činnosti pedagogického a odborného zamestnanca. Podľa Lengvarského bude mať zamestnanec 18 mesiacov na to, aby patričné dokumenty dodal a odbornosť mu uznali.  

„Okrem čestného vyhlásenia bude musieť zamestnávateľ vyžadovať aj predloženie psychologického posudku o psychickej spôsobilosti, ktorý nemôže byť starší ako jeden rok,“ uvádza sa v materiáli.

Vladimír Lengvarský. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zdravotná starostlivosť pre Ukrajincov

Lengvarský sa dotkol aj inej oblasti. V prípade, ak by v súvislosti so zvýšeným prílevom chorých či zranených utečencov hrozili nedostatočné zdravotnícke kapacity na Slovensku, je pripravený systém, aby Slovensku pomohli iné štáty, konštatoval.

„Pri zvýšenom počte utečencov môžu byť naše kapacity vyťažené. Preto sa s kolegami z Poľska, Maďarska a iných krajín pripravuje systém, aby sme pacientov mohli presúvať do iných krajín a nebola tak primárne obmedzená starostlivosť o našich občanov, prioritou je tiež riešiť urgentné stavy na hraniciach,“ povedal.

Predpokladá, že s nárastom utečencov bude zrejme potrebné doplniť kapacity na onkologických či detských oddeleniach, prípadne traumatológii a v dlhšom časovom horizonte aj na rehabilitačných oddeleniach.

V prípade ambulantných lekárov Lengvarský mieni, že zatiaľ sa situácia v prípade zvýšeného počtu pacientov aj utečencov z Ukrajiny zvláda. „Potrebujeme, samozrejme, doriešiť vykazovanie preplácania úkonov, ale to je súčasťou zákona ‚lex Ukrajina‘,“ upozornil Lengvarský.

Príspevok na ubytovanie odídencom má byť maximálne 500 až 1 250 eur

Príspevok za ubytovanie odídencom má byť súhrnne maximálne 500 až 1 250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa bude cez obec. Vyplýva to z opatrení v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktoré v stredu schválila vláda.

Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku upraví samostatné nariadenie vlády. Ubytovateľ by ho mal možnosť získať aj za najviac sedem nocí predtým, ako ubytovaný získal dočasné útočisko, najskôr však od 26. februára 2022.

Príspevok môžu získať fyzické i právnické osoby poskytujúce ubytovanie vo svojej nehnuteľnosti, ale aj obce a vyššie územné celky. Ubytovanie musia poskytovať bezplatne.

Žiadosť o humanitárnu pomoc

Slovensko v súvislosti s riešením situácie utečencov z Ukrajiny požiada o humanitárnu pomoc medzinárodné organizácie a štáty, ktoré nie sú členskými štátmi Európskej únie. Vyplýva to z návrhu rezortu vnútra, ktorý v stredu odobrila vláda. Dôvodom tohoto kroku je, že prostriedky, ktoré boli doteraz ponúknuté SR prostredníctvom mechanizmu EÚ, nie sú dostatočné na zvládnutie mimoriadnej situácie.

„Humanitárna pomoc zo zahraničia bude použitá na zabezpečenie základných potrieb pre utečencov, akými sú ubytovanie, stravovanie, hygiena a neodkladná zdravotná starostlivosť. Na žiadosť Ukrajiny môže byť pomoc použitá aj na účel bezpečného uloženia kultúrneho dedičstva Ukrajiny v depozitároch na území SR,“ uvádza rezort vnútra.

Ministerstvo pripomína, že k polnoci 14. marca vstúpilo na územie SR z územia Ukrajiny 212 930 osôb. Z tohto počtu 28 536 osôb požiadalo o dočasné útočisko na území SR a 154 osôb požiadalo o azyl. „Vzhľadom na to, že humanitárna situácia na území Ukrajiny sa neustále zhoršuje, je predpoklad, že tento počet bude ďalej narastať,“ dodal rezort vnútra.

(tasr, sita)


Ďalšie články