Pápež František: Po prípadnej jadrovej vojne bude musieť ľudstvo začínať od nuly

pápež František

Pápež František v stredu počas pravidelnej generálnej audiencie hovoril o dôsledkoch možnej jadrovej vojny. Preživší zvyšok ľudstva by v takom prípade musel podľa neho začínať od nuly. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry Reuters a Vatican News.

Pápež František venoval audienciu témam starnutia a korupcie v spoločnosti, pričom ako prirovnanie použil starozákonný biblický príbeh o potope, ktorou Boh potrestal ľudstvo. Podľa Vatican News poukázal na jednej strane na dnešný optimizmus spojený s myšlienkami na večnú mladosť a technologický pokrok. Na druhej strane však zdôraznil, že predstavy ľudí sa čoraz viac upierajú na nejakú katastrofu, ktorá môže ľudstvo úplne vyhladiť, a tou môže byť jadrová vojna.

„Potom – ak by teda existovalo nejaké potom – by ľudstvo muselo začať od nuly,“ vyhlásil pápež. Nespomenul pri tom žiadne konkrétne krajiny. V závere audiencie sa spolu s prítomnými veriacimi pomodlil za trpiacich, ukončenie násilia a obrátenie agresora.

Pápež v nedeľu vojnu na Ukrajine ostro odsúdil, pričom vyzval na skončenie tejto „neakceptovateľnej ozbrojenej agresie“ a „masakra“. Vystúpil aj proti zabíjaniu detí a civilistov a bombardovaniu ukrajinských nemocníc.

S pápežom Františkom sa v pondelok stretol aj slovenský premiér Eduard Heger. Počas stretnutia diskutovali aj o ruskej invázii, Heger pápežovi poďakoval za úsilie o nastolenie mieru na Ukrajine a aktívny prístup cirkvi, ktorá na slovensko-ukrajinských hraniciach pomáha utečencom.

(tasr)


Ďalšie články