Český a poľský premiér vycestovali do Kyjeva, slovenský sa zľakol. Ďalšie pozvanie na cestu by Heger viac prehodnotil

Zelenskyj prijal v Kyjeve premiérov Èeska, Po¾ska a Slovinska Zľava český premiér Petr Fiala a poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski počúvajú počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským 15. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Trojica premiérov vycestovala do Kyjeva podporiť ukrajinského prezidenta v boji proti ruskej agresii. Slovenský premiér sa k nim nepridal a na dôležitej schôdzke chýbal, hoci s Ukrajinou priamo susedíme. Kaczyňski chce vyslať na Ukrajinu mierovú misiu NATO, čo by viedlo k priamej konfrontácii s Ruskom.

Silné gesto počas tvrdých bojov Ukrajiny o vlastnú štátnosť. Delegácia z troch slovanských štátov prišla na Ukrajinu na schôdzku s ukrajinským prezidentom. Na prvý pohľad sa mohla zdať zostava zvláštna – Poľsko, Česko a Slovinsko. Niet sa čo čudovať, že mnohým napadlo, či nejde o klasický preklep Slovensko-Slovinsko.

O plánovanej ceste do Kyjeva hovoril šéfovi Európskej rady Charlesovi Michelovi poľský premiér Mateusz Morawiecki už minulý týždeň na samite vo Versailles. Nebola to oficiálna návšteva EÚ, ale iniciatíva stredoeurópskych štátov. Únia varovala, že cesta je riskantná a premiérom hrozia bezpečnostné riziká. Aj preto išli premiéri vlakom, nie lietadlom. O ceste informovali aj OSN.

Predstavitelia Poľska, Česka a Slovinska napriek tomu do Kyjeva išli. Slovenský premiér Eduard Heger nešiel, keďže mu to „bezpečnostné zložky vyslovene neodporúčali“. Vzhľadom na vojnu na Ukrajine varovanie nie je prekvapivé, ale rozhodnutie bolo na politikoch.

Po stredajšom rokovaní vlády sa však Heger vyjadril, že ho mrzí, ak to niektorých ľudí sklamalo a dodal, že ak by dostal opätovne takúto ponuku, zrejme by ju viac prehodnotil.

„Túto ponuku som dostal od poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorý spomínanú pracovnú cestu na Ukrajinu inicioval. Informoval ma o nej vo štvrtok 10. marca na samite v Paríži a opätovne sme o tom spolu diskutovali v nedeľu 13. marca. Mrzí ma, že to niektorí ľudia berú ako sklamanie, čas už ale nevrátim späť. Opätovne zdôrazňujem, že Slovensko však naďalej má silný postoj voči Ukrajine,“ uviedol premiér.

Eduard Heger. Foto: TASR/Martin Baumann

Reakcie slovenských politikov

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) vníma rozhodnutie premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) necestovať na Ukrajinu ako bezpečnostné, nie ako politické. Uviedol to pred rokovaním vlády. Návštevu troch predsedov vlády na Ukrajine považuje Korčok za silné a odvážne gesto.

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer nechce špekulovať o tom, prečo premiéri iných krajín do Kyjeva cestovali a Heger nie. „Nemôžeme hodnotiť vyhodnotenie bezpečnostných zložiek iných štátov, my sme to vyhodnotili takto a zariadili sme sa podľa toho,“ povedal. Upozornil, že vláda samotná vyjadruje naďalej veľmi konzistentný postoj k podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že bezpečnosť premiéra je dôležitejšia ako gestá. Dôležité sú podľa nej konkrétne činy. „Slovensko robí všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli,“ podotkla.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ocenil symbolickú cestu troch predsedov vlád na Ukrajinu. Myslí si, že mala zmysel. Rozhodnutie premiéra nejsť na Ukrajinu rešpektuje.

Symbolické stretnutie v Kyjeve

Slovensko napokon, hoci s Ukrajinou susedí, na bezprecedentnom stretnutí zastúpenie nemalo.

„Vaša návšteva Kyjeva v tejto pre Ukrajinu ťažkej dobe je silným dôkazom podpory. Veľmi si to vážime,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Návštevu označil za „statočný a priateľský krok“.

Podľa stanice BBC Zelenskyj vyzdvihol, že v čase, keď veľa diplomatov po ruskom vpáde z Ukrajiny odišlo, „títo vážení ľudia, lídri svojich nezávislých európskych štátov, sa ničoho neboja – viac sa obávajú o náš osud, sú tu, aby nás podporili“.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ zasa hovoril o dôkaze podpory Ukrajincom a stretnutí, ktoré „sa zapíše do učebníc dejepisu“.

Slová podpory

Návšteva prišla podporiť ukrajinského premiéra priamo do ostreľovaného Kyjeva. Slová českého premiéra Petra Fialu sa možno na vyjadrenia Hegera podobajú. Lenže úplne inak znejú z bojovej zóny ako z pokojnej Bratislavy.

Trojica premiérov opäť Ukrajine adresovala pozvánku do EÚ. Hoci tento krok lídri členských štátov na samite vo Versailles formálne podporili, dali tiež najavo, že to nebude rýchle a hovorili skôr o ďalších možnostiach spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou bez členstva.

„Musíme Ukrajinu pozvať do EÚ, musíme poskytnúť zbrane na obranu vášho domova,“ vyhlásil Morawieczki. „Musíte byť statoční, Ukrajina patrí do Európy,“ uviedol slovinský premiér Janša.

Kaczyňski hovorí o mierovej misii

Kým Česko a Slovinsko reprezentovali len premiéri, za Poľsko prišiel aj vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski, sivá eminencia poľského kabinetu, ktorá drží v rukách skutočnú politickú moc.

Kaczyňski počas návštevy Kyjeva navrhol vyslanie mierovej misie NATO „chránenej ozbrojenými silami“. Jedným dychom však dodával, že to nemôže byť ozbrojená misia. Poľsko je známe tvrdým prístupom k Rusku, spolu s Pobaltskými štátmi má s ním historicky najproblematickejšie vzťahy v celom širšom regióne.

Rusko však dalo opätovne najavo, že vyslanie vojakov Západu na Ukrajinou by bolo červenou čiarou, ktorá by vyvolala priamy konflikt s Moskvou. Z podobného dôvodu sa západné štáty zdráhajú splniť požiadavku Kyjeva na zriadenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Jej vynucovanie by mohlo viesť k stretu ruských a západných vojakov, teda potenciálne k svetovej vojne.


Ďalšie články