Ako veriť Rusku a návrat pápeža Františka k výzve z Fatimy

Pápež prijme zaèiatkom júla Putina Na archívnej snímke z 10. júna 2015 pápež František a ruský prezident Vladimir Putin počas súkromnej audiencie vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František naplní odkaz Panny Márie z roku 1917 z Fatimy a zasvätí Rusko a Ukrajinu nepoškvrnenému srdcu Panny Márie. Stane sa tak v piatok 25. marca tohto roku, na žiadosť ukrajinských katolíckych biskupov. Zasvätenie prebehne súčasne v Ríme a Fatime.

V dvadsiatom storočí zažil svet dve hrozné totality: nacistickú a komunistickú. Za druhú svetovú vojnu a jej viac ako 50 miliónov obetí nesie zodpovednosť Nemecko. Ako sa Nemci po druhej svetovej vojne vyrovnali s týmto dedičstvom? Kolektívna vina neexistuje, ale Nemci cez svojich politických, cirkevných i spoločenských predstaviteľov pochopili, že musia za všetko to zlo niesť kolektívne pokánie. Nemeckí politici, intelektuáli a biskupi prijali mnoho ospravedlňujúcich vyhlásení, nemecké nadácie dali na projekty v chudobných krajinách miliardy mariek a eur, v Berlíne vyrástli monumentálne pomníky židovským, rómskym, homosexuálnym i mentálne retardovaným obetiam holokaustu, v školách sa o týchto veciach systematicky učí, nemecký kancelár Willy Brandt v roku 1970 kľačal vo Varšave pred pomníkom Poliakov zavraždených nacistami.

Po prvých slobodných voľbách v roku 1990 sme si uvedomili, že bez vyrovnania sa s hriechmi minulosti nie je možné budovať novú, lepšiu budúcnosť. Hneď na Vianoce 1990 sme prijali v Slovenskej národnej rade vyhlásenie k deportáciám Židov zo Slovenska, vo februári 1991 sme prijali vyhlásenie, kde sme odsúdili princíp kolektívnej viny a vyjadrili sme ľútosť nad násilným odsunom karpatských Nemcov zo Slovenska. Keď sa nepodarilo prijať spoločné vyhlásenie slovenského a maďarského parlamentu k nedávnej minulosti, v roku 2005 som sa pri preberaní stredoeurópskej Ceny svätého Vojtecha v maďarskom parlamente ospravedlnil slovenským Maďarom za ich násilné vysídľovanie do českého pohraničia.

Ako sa so svojou komunistickou minulosťou vyrovnalo za ostatných tridsať rokov Rusko? Iste, milióny Rusov boli sami obeťou neľudského komunizmu. Ale ktorý ruský politik sa ospravedlnil za sovietske vpády v septembri 1939 do Poľska, v októbri 1956 do Maďarska, v auguste 1968 do Československa a na Vianoce 1979 do Afganistanu? A, samozrejme, za podporovanie komunistických revolúcií na celom svete, čo stálo úhrnne sto miliónov ľudských životov. Kedy sa moskovský patriarcha ospravedlnil a prosil o odpustenie za nespočetné vraždy a prenasledovanie gréckokatolíckych biskupov a kňazov na Ukrajine, v Rumunsku, na Slovensku za to, že zostali verní Rímu a nepridali sa k ruskému pravosláviu? Ktorý ruský politik išiel a kľakol si napríklad v Katyni, na mieste, kde sovieti povraždili celú poľskú armádnu elitu?

Ako máme veriť v duchovnú obrodu sveta, ktorá má prísť z Ruska? Nie pokánie, ale nárek nad rozpadom Sovietskeho zväzu počujeme z úst ruských politikov, nie hľadanie zmierenia zo strany pravoslávneho patriarchu Ruska, ale otvorené posväcovanie tejto vojny, ktorú Rusi vedú na Ukrajine. Navyše viac ako polovica obyvateľov Ruska oceňuje dnes úlohu komunistického diktátora Josifa Stalina v dejinách svojej krajiny ako kladnú. Samozrejme, s úctou hľadíme na statočných Rusov, ktorí aj za cenu príkoria i v tejto vojne ukazujú svoju demokratickú tvár.

Prestaňme sa na Slovensku spoliehať, že niekto nás duchovne zvonku zachráni. Urobme všetko preto, aby sme s Božou pomocou vybudovali zo Slovenska kultúrnu krajinu, ktorú si bude svet vážiť. Postoj k tejto vojne ukázal, že strany Smer a Republika k sebe inklinujú. Nech sú v jednom politickom a duchovnom košiari aj s tými, ktorí sa nevedia nahlas vysloviť proti tejto ruskej agresii, ktorá prekračuje hranice ľudskosti. Pápež František v nedeľu 13. marca po modlitbe Anjel Pána nazval ostreľovanie, izolovanie a zabíjanie civilistov a detí v Mariupoli barbarstvom. Ukrajinci v tejto vojne bojujú a zomierajú za seba, nie za cudzie veľmoci a ideológie.

Dlhé roky za komunizmu i dnes veríme v pravosť fatimských zjavení. Zdá sa, že pádom komunizmu v Európe i Rusku sa ich posolstvá ešte nenaplnili. S o to väčšou radosťou vnímam rozhodnutie pápeža Františka, ktorý sa rozhodol naplniť odkaz Panny Márie z roku 1917 z Fatimy a zasvätiť Rusko a Ukrajinu nepoškvrnenému srdcu Panny Márie. Stane sa tak v piatok 25. marca tohto roku, na žiadosť ukrajinských katolíckych biskupov. Zasvätenie prebehne súčasne v Ríme a Fatime, kde ho vykoná kardinál Konrad Krajewski, pápežov vyslanec na Ukrajine.

Buďme bdelí a nezabudnime sa aj modliť za nás i tento svet!


Ďalšie články