Sulík: Okamžité odstrihnutie sa od ruskej ropy a plynu by malo na našu ekonomiku katastrofálne následky

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vojna Ruskej federácie s Ukrajinou je z ekonomického hľadiska pre Slovensko oveľa väčší problém, ako bola pandémia COVID-19. V diskusii v TASR TV to povedal minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík.

Za kľúčovú úlohu svojho rezortu považuje zabezpečenie energií, teda plynu, ropy, elektrickej energie a jadrového paliva. „Dobrá správa je, že plyn a ropa tečú aj naďalej, dokonca viac ako bežne,“ konštatoval Sulík, podľa ktorého ruská strana doposiaľ plní všetky svoje zmluvné záväzky.

Plán Európskej únie na zníženie závislosti od ruských energií v horizonte piatich rokov považuje Sulík za realistický. Okamžité odstrihnutie od ruskej ropy a plynu by však podľa neho malo na slovenskú ekonomiku katastrofálne následky. „Hľadajme záložné zdroje, ale postupujme s rozvahou. Môžeme si postaviť plán, ako do niekoľkých rokov nebudeme na ruskom plyne závislí, ale robiť nejaké zbrklé pohyby, nepovažujem za správne,“ podčiarkol minister.

Prišiel skvapalnený plyn

Dodal, že na túto zimu sa podarilo zabezpečiť dostatok plynu, aj s istou rezervou. „Nechali sme urobiť štyri stress testy a vybavili dodávku skvapalneného plynu, ktorá síce prišla až teraz, ale ide rovno do zásobníkov,“ uviedol. Jeden tanker skvapalneného plynu podľa neho dokáže pokryť spotrebu Slovenska približne na týždeň.

„Toto bol pilotný projekt. Budeme nejaké množstvo plynu kupovať aj z iných zdrojov. Ale stále platí, že plyn z Ruska stále tečie, je cenovo najvýhodnejší a je to aj najpraktickejšie a najefektívnejšie. Infraštruktúra je vytvorená a funkčná,“ povedal.

https://standard.sk/182005/na-slovensko-dorazila-z-ruska-aj-druha-dodavka-jadroveho-paliva-teraz-je-to-v-suchu-komentoval-sulik/

Cena v sebe zahŕňa aj konflikt

Predpovedať vývoj cien ropy a plynu v čase, keď na Ukrajine prebieha vojnový konflikt, je podľa neho ťažké. „Nikto nevie, čo sa bude s cenami diať. Vojna medzi krajinami, z ktorých jedna ropu a plyn dodáva a druhá je tranzitnou, tak to je niečo, čo má extrémne silný vplyv na cenu a tá aj patrične vyletela,“ priznal.

Dnešná cena však podľa neho už v sebe zahŕňa aj existenciu konfliktu a ak sa situácia výrazne nezmení, podľa Sulíka nemá dôvod výrazne rásť.

„V prípade ropy je výhoda, že máme štátne strategické rezervy, okrem toho má nejaké množstvo aj Transpetrol a nejaké Slovnaft. Toto všetko spolu pokryje spotrebu na štyri mesiace,“ uviedol Sulík.

Ceny ropy aj plynu sú trhové a vláda podľa neho nemá veľké možnosti na ich zníženie. V prípade ceny plynu pre domácnosti by však bol ochotný s koaličnými partnermi rokovať o znížení DPH. V prípade ceny elektrickej energie pre domácnosti podľa neho vláda dosiahla regulovanú cenu na tento rok, aj dva nasledujúce na výhodnej úrovni. „Je to tretina oproti Nemecku a polovica oproti Česku,“ uzavrel Sulík.

Zníženie závislosti EÚ od ruského plynu a ropy má plnú podporu slovenskej vlády

Zníženie závislosti EÚ vrátane Slovenska od dovozu ruského plynu a ropy je strategicky správny krok a má plnú podporu slovenskej vlády. Uviedla Ľubica Janíková, hovorkyňa predsedu vlády SR, v reakcii na výzvu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Klubu 500.

 Rusko používa podľa Janíkovej tieto suroviny ako „energetickú zbraň“ pri presadzovaní svojich geopolitických záujmov, pričom tieto záujmy nie sú totožné so záujmami EÚ.

„Ukázalo sa to v roku 2009, keď Rusko zastavilo dodávky plynu cez tranzitný plynovod, prechádzajúci naším územím. A ukazuje sa to aj dnes, keď Rusko v rámci príprav vojny na Ukrajine znižovaním dodávok plynu do európskych zásobníkov vyhnalo ceny na trhu do závratných výšok,“ podčiarkla.

Zvyšovanie energetickej bezpečnosti EÚ sa podľa nej preto v súčasnosti po demaskovaní ruskej politiky stalo absolútnou prioritou. Osobitne to platí pre štáty, ktoré sú od dovozu ruských energonosičov tak významne závislé ako Slovensko.

Avizovala, že Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s patričnými sektormi vypracuje presný návrh, ktorý následne predstaví vláde SR.

„Cieľom je v maximálnej miere chrániť domácnosti i priemysel a zároveň vytvoriť stav, keď žiadny dodávateľ surovín a energií do EÚ, a špeciálne to platí pre imperialistické Rusko, nebude mať takú moc, aby podkopával suverenitu a demokratické hodnoty EÚ,“ zdôraznila.

EÚ pripravuje opatrenia, aby zmiernila prípadný výpadok dodávok plynu z Ruska

Krajiny Európskej únie (EÚ) by už teraz mali začať plniť zásobníky plynu, aby sa pripravili na budúcu zimu a na prípadné dodávkové šoky, uvádza sa v návrhu, ktorý by na budúci týždeň mali schváliť lídri EÚ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruský útok na Ukrajinu spôsobil, že krajiny EÚ sa minulý týždeň už dohodli na postupnom znižovaní závislosti od dovozov fosílnych palív z Ruska. Medzi dohodnuté kroky patrí zvyšovanie dovozov skvapalneného zemného plynu (LNG) a urýchlenie využívania obnoviteľných zdrojov.

Úplné odstrihnutie však bude trvať roky, preto členské štáty EÚ plánujú tiež opatrenia, aby zmiernili prípadný výpadok dodávok z Ruska, na ktoré pripadá 40 percent európskej spotreby plynu, 27 percent z dovozov ropy a 46 percent z importov uhlia.

„Dopĺňanie zásobníkov plynu v Únii by sa malo začať teraz. Členské štáty a Európska komisia budú naliehavo koordinovať opatrenia potrebné na zabezpečenie adekvátnych úrovní naplnenia zásobníkov plynu pred budúcou zimou,“ uvádza sa v návrhu, ktorý mala k dispozícii agentúra Reuters. Ten by lídri EÚ mali schváliť na samite, ktorý sa bude konať 24. a 25. marca.

Európska komisia do apríla predloží návrh pravidiel, podľa ktorých by krajiny EÚ mali spoločne zabezpečiť, že zásobníky plynu budú každý rok do 1. októbra naplnené minimálne na 90 percent. Aktuálne sú zásobníky naplnené na 26 percent.

(tasr)


Ďalšie články