Máme povinnosť pomáhať slovenským občanom. Aj napriek katastrofe, aj popri pomoci Ukrajincom

Boris Kollár Foto: Jaroslav Novák/TASR

Aktuálne je na stole dôležitá téma, ktorá trápi každého z nás, je ňou zastropovanie cien energií. Píše Boris Kollár.

Vojna na Ukrajine stále pokračuje. Našim východným susedom v tejto situácii poskytujeme potrebnú pomoc vrátane pomoci tým, ktorí museli opustiť svoje domovy, rodiny a utiecť, aby si zachránili svoje životy a životy svojich detí.

Osobne som navštívil hraničný priechod s Ukrajinou, aby som zistil, aká je tam momentálna situácia, a aby som týmto ľuďom vyjadril svoju solidaritu a poskytol im pomoc. Je našou povinnosťou, aby sme pomáhali tým, ktorí boli nespravodlivo napadnutí. Vojna nikdy neprinesie nič dobré a vždy budú trpieť predovšetkým nevinní ľudia, ktorí za nič nemôžu. Musíme im teda pomáhať maximálne, ako sa dá. Robíme všetko pre to, aby ľudia, ktorí k nám prichádzajú, dostali u nás ubytovanie, teplé jedlo, zdravotné ošetrenie. Ich osud nám nesmie byť ľahostajný a našou povinnosťou je pomôcť tým, ktorí sú v núdzi. Zároveň chcem ale zdôrazniť, že nesmieme zabúdať ani na našich ľudí, na našich dôchodcov, mladé rodiny či matky s deťmi, ktorí takisto potrebujú našu pomoc.

Nášmu hnutiu Sme rodina sa podarilo na februárovej schôdzi parlamentu schváliť v prvom čítaní nový stavebný zákon, ktorého autorom je náš podpredseda vlády Štefan Holý. Ak tento zákon prejde aj druhým čítaním, bude to podľa mňa obrovská vec. A to nielen preto, že po viac ako 40 rokoch sa konečne urýchlia a zmodernizujú stavebné procesy, čo výrazným spôsobom odbremení našich občanov pri výstavbe ich nehnuteľností. Ale, samozrejme, je to zásadný predpoklad pre začiatok výstavby nájomných bytov, ktoré sme my ako hnutie sľúbili našim občanom.

Je dôležité zdôrazniť, že život sa u nás nezastavil, a všetko, čo sme riešili pred vojnou na Ukrajine, nemôže ostať nedoriešené niekde na stole, nech na to sadá prach. Nie! Musíme sa k týmto veciam vrátiť a dobojovať ich do úspešného konca, pretože to musíme spraviť pre našich občanov. Pevne verím, že sa nám na aktuálnej schôdzi parlamentu podarí definitívne odsúhlasiť nový stavebný zákon. Nech už konečne skončí korupcia pri vybavovaní stavebných povolení, nech už ľudia nemusia čakať na tieto povolenia mesiace a možno aj roky a dôležitá vec, ktorú prinesie tento zákon, je, že skončia problémy s čiernymi stavbami.

A pre nás je najdôležitejšie, že konečne budeme môcť stavať nájomné byty. Na Slovensku táto téma predstavuje obrovský problém, pretože nám chýba približne 200 000 bytov. Naše nájomné byty by mohli túto medzeru na trhu vyplniť, dať ľuďom strechu nad hlavou, pre ktorú sa nemusia zadlžiť do konca života, a to všetko s garantovaným cenovo dostupným nájomným.

Samozrejme, som za to, aby sme v pomoci a solidarite k Ukrajine pokračovali, hlavne v pomoci pre tých ľudí, ktorí našli svoje dočasné útočisko u nás na Slovensku. Avšak je dôležité, aby sa táto koalícia starala o to, aby sme pomohli aj našim občanom, to musí byť priorita. Uvedomujeme si, že tu žije päť miliónov Slovákov, ktorí nás potrebujú. Vieme, že za našou východnou hranicou prebieha vojna, a nikto z nás si ani len nevie predstaviť, v akej situácii sa títo ľudia nachádzajú a čo prežívajú.

S vojnou však pribudol jeden problém aj nám, a to problém migrácie, ktorému sa, samozrejme, zodpovedne venujeme a aj budeme. Na druhej strane sú tu však naši vlastní občania, ktorí sú tu doma a majú vlastné problémy, ktoré musíme riešiť. S našimi koaličnými partnermi budeme určite neustále hľadať ďalšie možnosti, kde a ako by sa dalo našim občanom pomôcť. Aktuálne je na stole aj dôležitá téma, ktorá trápi každého z nás, je ňou zastropovanie cien energií, takže toto bude určite jednou z hlavných priorít tejto vládnej koalície v najbližšom čase.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články