Za špionáž pre Rusov desaťtisícové odmeny. Obvineného v kauze Kaťuša vzali do väzby

Pre spoluprácu s ruskou rozviedkou obvinili dve osoby Obvinený v kauze Kaťuša Pavel Bučka v sprievode príslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Foto: TASR/Jakub Kotian

AKTUALIZOVANÉ Bývalý funkcionár vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavel Bučka z Liptovského Hrádku je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, ktorej mal odovzdávať mimoriadne citlivé dokumenty. Pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti mu navrhli väzbu. Policajný prezident Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

V súvislosti s vyšetrovaním vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala polícia tiež Bohuša Grabára z Košíc, Jozefa Mihalčina z Vranova nad Topľou a Bohuša M. z Ružomberka.

Obvinenému Pavlovi Bučkovi a Bohušovi Grabárovi hrozí podľa Lipšica v aktuálnom štádiu trestného stíhania pre obvinenia z vyzvedačstva a korupcie trest odňatia slobody od štyroch do 13 rokov. Obidvaja obvinení sa k skutkom priznali. Ako upozornil špeciálny prokurátor, prebiehajú ďalšie úkony a budú sa preverovať majetkové profily.

Bučka poskytoval ruským spravodajským službám informácie od roku 2013. Týkali sa záujmov NATO a Ozbrojených síl SR. Priznal určitú sumu, ktorú za informácie prijal. Zadržali ho v rámci akcie Kaťuša. Bučka presnejšie pôsobil ako mimoriadny profesor, prorektor a vedúci katedry bezpečnosti a obrany vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Pavel Bučka. Foto: Akadémia ozbrojených síl

Bohuš Grabár mal pôsobiť ako dopisovateľ dnes už štátom zablokovaného webu Hlavné správy. Obvinili ho pre vyzvedačstvo a prijímanie úplatku, k skutkom sa priznal.

„Hlavné správy sa dištancujú od činnosti občasného nehonorovaného dopisovateľa, ktorý mal pracovať pre ruskú rozviedku. O tejto jeho činnosti nikto v redakcii nevedel. Jeho príspevky sa netýkali Ruska, nemal žiaden vplyv na chod denníka Hlavné správy. Preto žiadame, aby Hlavne správy neboli zaťahované a spájané so súkromnou aktivitou…,“ uviedol portál v reakcii už v pondelok.

Približne od apríla 2021 spôsobil Grabár ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády.

Sujov exasistent mohol mať prístup k citlivým informáciám

Jozef Mihalčin a Bohuš M. mali byť zdrojmi informácií pre Bohuša Grabára. Ani jedného neobvinili, prepustili ich na slobodu. Jozef Mihalčin pracoval ako asistent poslanca Národnej rady SR Miroslava Suju, ktorý po odchode z ĽSNS zastupuje mimoparlamentné hnutie Republika.

Grabár sa mal prostredníctvom neho snažiť získavať citlivé informácie z prostredia parlamentu, najmä utajované skutočnosti napríklad z výročných správ spravodajských služieb. Bohuš M. je bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby, kde pôsobil až do konca roka 2021. Aj prostredníctvom neho sa snažil Grabár získavať utajené informácie.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský tento naratív potvrdil, keď uviedol, že Sujov asistent sa mohol dostať k niektorým utajeným správam, ktoré dostávajú poslanci na výboroch. Denník N píše, že Pčolinský Mihalčina osobne poznal. Obaja pochádzajú z Vranova nad Topľou.

Marian Kotleba a Jozef Mihalčin. Foto: Facebook

Grabár sa objavil aj na videu

O Grabárovej nekalej činnosti informoval niekoľko hodín pred tlačovým brífingom aj Denník N, ktorý publikoval video z minulého roka, ktoré ho zachytáva spolu ruským plukovníkom Sergejom Solomasovom. Solomosov bol de facto vojenským pridelencom Ruska na Slovensku.

„Povedal som v Moskve, že si taký dobrý chlapec, že máš veľa kamarátov – taká slovenská mafia, a Moskva rozhodla, že budeš taký lovec,“ hovorí na úvod stretnutia s ruským prízvukom, ale po slovensky Solomasov. Neskôr Grabárovi podá dvakrát po 500 eur zo zadných vreciek nohavíc.

„Potrebujem politickú informáciu, komunikáciu medzi krajinami, medzi vnútrom NATO, vnútrom EÚ, Bratislavou a inými štátmi,“ hovorí podľa Denníka N tiež Solomasov s dodatkom, že za to môže zaplatiť.

Meno Bohuš Grabár figuruje aj v zozname darcov ĽSNS a Národnej koalície. Prvá menovaná strana dostala v minulosti od Grabára až 10-tisíc eur, druhá 4,5-tisíca.

Desiatky tisíc eur

„Prikladáme týmto prípadom mimoriadny dôraz aj preto, lebo v súčasnosti Ruská federácia kvalifikovala SR ako nepriateľský štát,“ podotkol Lipšic. Odmeny sa mali pohybovať rádovo v desiatkach tisíc eur.

Hamran nevylúčil, že neskôr môžu byť obvinené ďalšie osoby. Ako pripomenul, spravodajskí dôstojníci vojenskej rozviedky Ruskej federácie sú vyňatí z pôsobnosti orgánov činných v trestnom konaní.

Špeciálny prokurátor ocenil prácu Vojenského spravodajstva, na základe ktorej sa začali trestné konania. Nevylúčil ani nepotvrdil pravosť medializovaného videa v súvislosti s prípadom. Podľa Hamrana sa zatiaľ nepotvrdilo, že by vznikol únik z policajného prostredia, ďalej to však preveria.

Bučku, podozrivého zo spolupráce s ruskou rozviedkou, vzali do väzby

Bývalého funkcionára vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavla Bučku, ktorý je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, vzali do väzby. Dôvodom je obava z pokračovania v trestnej činnosti. V utorok neskoro večer o tom rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

„Viacero vecí je predmetom dokazovania, rovnako aj samotný skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, bude ešte potrebné podrobiť preverovaniu. Sme iba na začiatku,“ priblížil prokurátor. Obvinený podľa jeho slov spolupracuje a rozhodovanie o väzbe absolvoval bez obhajcu.

Na snímke obvinený v kauze Kaťuša Pavel Bučka v sprievode príslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vyhosťovanie diplomatov a reakcia Moskvy

Ministerstvo zahraničných vecí včera potvrdilo, že v pondelok vyhostilo troch ruských diplomatov. „Na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb, Slovenská republika dnes rozhodla o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch,“ vyhlásilo ministerstvo.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa už vyjadrilo k vyhosteniu trojice Rusov. „Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede,“ uviedol ruský rezort diplomacie pre agentúru TASS.

Krátko po prevalení kauzy uverejnil ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov citát v nasledovnom znení:

Heger: S vyhostením ruských „rozviedčikov“ nastáva bezprecedentná situácia

Spolu s vyhostením troch ruských „rozviedčikov“, ktorí sa kryli štatútom diplomatov, nastáva bezprecedentná situácia v dejinách demokratickej SR. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

„Tie obavy sme už mali dávno, že proruská dezinformačná scéna je prepojená aj na osoby v službách štátu. Zadržaní občania Slovenskej republiky, ktorí sú podozriví z vyzvedačstva v prospech Ruska, tieto obavy potvrdzujú,“ povedal premiér.     

Podľa Hegera vidno, že „našu spoločnosť nerozožierala len doba kešu, daňových podvodov a machinácií pri verejných zákazkách“, ale aj korupcia, ktorá ohrozuje bezpečnosť občanov, dôveryhodnosť Slovenska v očiach spojencov, ale aj demokratické základy štátu. „Potvrdzuje sa, že sme sa vydali správnou cestou, keď sme zápas o očistu spoločnosti od korupcie a dezinformácií rozšírili aj na oblasť bezpečnosti a spravodajských aktivít. Zdravé zložky Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva majú aj v tomto zápase moju plnú podporu,“ dodal.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí uviedlo, že v pondelok (14. 3.) pri oznámení o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave bola ruská strana dôrazne požiadaná, aby konala v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a plne rešpektovala zákony SR.

Prezidentka: Vyhostenie ruských diplomatov je adekvátnou odpoveďou na zistenia Vojenského spravodajstva

Vyhostenie ruských diplomatov z územia SR je adekvátnou odpoveďou na zistenia Vojenského spravodajstva (VS) a orgánov činných v trestnom konaní. Tie sú mimoriadne vážne a potvrdzujú dlhodobý trend ovplyvňovania verejnej mienky a politiky na Slovensku zo strany Ruskej federácie. Uviedla to vo svojom stanovisku k vyhosteniu ruských diplomatov a k podozreniam zo špionáže prezidentka SR Zuzana Čaputová.

https://standard.sk/181319/ruski-spioni-v-hlavnych-spravach-a-sis-oba-subjekty-koriguju-tvrdenia-dennika-n/

„Cieľom takýchto aktivít je v konečnom dôsledku narušiť vnútornú stabilitu a oslabiť bezpečnosť Slovenska a musíme sa im preto účinne brániť,“ povedala hlava štátu. Verí, že bezpečnostné zložky do dôsledkov vyšetria všetky podozrenia zo špionáže v prospech Ruska a budú schopné zamedziť podobným aktivitám v budúcnosti.

(tod/tasr)

 


Ďalšie články