Štvrtý balík sankcií EÚ sa dotkne aj ruského vojenskopriemyselného komplexu

Lídri EÚ sa zhodli na európskom smerovaní Ukrajiny, nie však v zrýchlenom konaní Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Členské krajiny EÚ sa v utorok formou písomnej procedúry dohodli na prijatí štvrtého balíka reštriktívnych opatrení voči Moskve v reakcii na pokračujúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Sankcie sa dotknú aj ruského vojenskopriemyselného komplexu a niektorých vývozných komodít, pričom Rusko v ich dôsledku príde o približne 3,3 miliardy eur.

Termín na ukončenie písomnej procedúry pre schvaľovanie nových sankcií vypršal v utorok ráno o 08.00 h SEČ. Európska komisia (EK) privítala dohodu členských krajín EÚ o štvrtom sankčnom balíku a pripomenula, že nové reštriktívne opatrenia ešte viac zvýšia ekonomický tlak na Kremeľ a ochromia jeho schopnosť financovať inváziu na Ukrajinu.

Nové sankcie EÚ koordinovala so svojimi medzinárodnými partnermi, najmä však so Spojenými štátmi.

Štvrtý balík zavádza zákaz akýchkoľvek transakcií s určitými ruskými štátnymi podnikmi z viacerých odvetví vojenskopriemyselného komplexu Ruskej federácie. Znamená zákaz dovozu do EÚ výrobkov z ocele, na ktoré sa uplatňujú ochranné opatrenia, čo pre Rusko predstavuje stratu príjmov z vývozu približne 3,3 miliardy eur. Únia výpadok týchto výrobkov vykompenzuje zvýšením dovozných kvót v prospech iných tretích krajín.

Rozšírené sankcie znamenajú rozsiahly zákaz nových investícií do ruského energetického sektora s obmedzenými výnimkami pre civilnú jadrovú energiu a prepravu určitých energetických produktov späť do EÚ.

Platí aj zákaz vývozu luxusného tovaru (luxusných áut, šperkov, atď.) z krajín EÚ, čo priamo zasiahne ruské elity.

Okrem toho sa zoznam sankcionovaných osôb a subjektov rozšíril o mená ďalších ruských oligarchov a predstaviteľov podnikateľskej elity spájanej s Kremľom, ako aj o spoločnosti aktívne vo vojenskej a obrannej oblasti, ktoré logisticky a materiálne podporujú inváziu na Ukrajine.

Na sankčnom zozname EÚ sa objavili aj mená aktérov aktívnych v oblasti dezinformácií.

V neposlednom rade ide o zákaz hodnotenia Ruska a ruských spoločností ratingovými agentúrami EÚ a o poskytovanie ratingových služieb ruským klientom, čo povedie k tomu, že ešte viac stratia prístup na finančné trhy EÚ.

EÚ sa v utorok spolu s ďalšími členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO) dohodli, že odoprú ruským výrobkom a službám na trhoch EÚ doložku najvyšších výhod. Toto rozhodnutie nasleduje po rovnakom rozhodnutí členov skupiny G7 z 11. marca. Tým Rusko príde o významné výhody, ktoré požíva ako člen WTO.

Podľa vyhlásenia eurokomisie reštriktívne akcie proti Rusku na pôde WTO chránia základné bezpečnostné záujmy Európskej únie a jej partnerov po tom, ako došlo k nevyprovokovanej a neopodstatnenej agresii Ruska proti Ukrajine s pomocou Bieloruska.

(tasr)


Ďalšie články