Redaktorka ruskej televízie ukázala v živom vysielaní protivojnový transparent. Súd jej vymeral pokutu a verejné práce

Výstup Ovsjannikovovej na Prvom kanáli. Foto: reprofoto/Twitter Výstup Ovsjannikovovej na Prvom kanáli. Foto: reprofoto/Twitter

AKTUALIZOVANÉ Pracovníčka ruskej štátnej televízie Prvý kanál Marina Ovsiannikovová ukázala v živom vysielaní protivojnový transparent. Zakrátko ju zatkla polícia za porušenie zákona o šírení dezinformácií ohľadom vojny na Ukrajine. V utorok podvečer ju predviedli na súd. Po udalosti odišla z Ruska ďalšia moderátorka, ktorá predtým opakovane dostala pochvalu od Vladimira Putina.

Redaktorka najvplyvnejšej ruskej štátnej televízie Prvý kanál si dovolila odvážne gesto. V pondelok 14. marca Marina Ovsiannikovová počas živého vysielania vošla do záberu kamier v štúdiu. Ukázala transparent proti ruskej invázii a kričala protivojnové heslá. „Zastavte vojnu! Nie vojne!“ opakovala Ovsjannikovová.

Na transparente mala odkazy v ruštine a angličtine. „Neverte propagande. Klamú tu,“ písalo sa po rusky, zatiaľ čo v angličtine stálo „nie vojne“ či „Rusi proti vojne“. Prítomná moderátorka Ovsiannikovovú ignorovala a začala rozprávať hlasnejšie, kým televízia snímanie diania v štúdiu nenahradila ilustračnými zábermi.

https://twitter.com/YaroslavConway/status/1503442639257059328

Protestuje, nemôžu nás zatknúť všetkých

Pracovníčka Prvého kanálu v ten istý deň zverejnila predpripravené video, ktoré sa objavilo napríklad na sociálnej sieti Telegram. Ovsiannikovová v ňom odsudzuje ruský vpád na Ukrajinu, ako aj konanie hlavy štátu Vladimira Putina. Pripomenula tiež, že jej matka je Ruska a otec Ukrajinec a nikdy neboli nepriatelia.

„Bohužiaľ, v ostatných rokoch som pracovala pre Prvý kanál, pre kremeľskú propagandu. A teraz sa za to veľmi hanbím. Hanbím sa, že som na obrazovkách televízií hovorila lži… Boli sme ticho v roku 2014, čo bol začiatok tohto všetkého,“ hovorí okrem iného vo videu redaktorka Prvého kanálu.

Uviedla tiež, že sa celý svet otočil Rusku chrbtom, pričom škvrnu bratovražednej vojny nezmažú ani za desať generácií. „Je len v našej moci zastaviť toto šialenstvo. Choďte protestovať. Nebojte sa ničoho. Nemôžu nás všetkých zatknúť,“ dodala Ovsiannikovová.

Poďakovanie i odsúdenie

Ženu za jej výstup v televízii zadržala polícia. Úrady ju budú stíhať, za porušenie nedávneho zákazu šírenia dezinformácií ohľadom vpádu na Ukrajinu jej hrozí až 15 rokov za mrežami. Zároveň ju môžu obviniť z podnecovania verejných nepokojov, protestujúcim Rusom hrozia tiež roky väzenia.

Podľa najnovších informácií jej zrejme hrozí pokuta a verejnoprospešné práce, hovorí sa však aj o väzení.

Ruskí muži zákona mali Ovsiannikovovú predviesť na policajnú stanicu v moskovskej časti Ostankino pri rovnomennej televíznej veži. Čo je s ňou teraz, nie je známe. Jej právnik Pavel Čikov podľa britského média Telegraph uviedol, že nevie nájsť ani kontaktovať svoju klientku.

V utorok zareagoval na incident aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý počas tlačového vyhlásenia poďakoval Ovsiannikovovej za jej vystúpenie. „Som vďačný za Rusov, ktorí hovoria skutočné fakty blízkym a drahým priateľom. Osobne ďakujem pani, ktorá vošla do štúdia Prvého kanálu s plagátom proti vojne,“ uviedol prezident.

Z ruskej strany prišlo opačné vyjadrenie. Zástupca predsedu výboru Štátnej dumy pre informačnú politiku Oleg Matvejčev označil Ovsiannikovovú za fanatičku, ktorá je „zamorená nepriateľskou propagandou“.

https://twitter.com/AlexandrMitrofa/status/1503666528809635843

Za hrdinku sa sama považuje Jekaterina Andrejevová, ktorá moderovala správy v momente, keď za ňou kolegyňa ukazovala protivojnový transparent. Chladnú hlavu si vraj udržala vďaka joge.

https://twitter.com/AlexandrMitrofa/status/1503481229890535424

Naopak, po proteste Ovsiannikovovej emigrovala Lilia Gildejevová, moderátorka NTV – jednej z najvýznamnejších prokremeľských televíznych staníc v Rusku. Výpoveď podala až zo zahraničia, bála sa, že ju z Ruska nepustia. V minulosti pritom dostala od Vladimira Putina viackrát pochvalu za „rozvoj masmédií“.

Ovsjannikovovú predviedli pred súd

Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, sa v utorok objavila na súde po tom, ako jej právnik informoval, že je nezvestná. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Právnik Ovsiannikovovej v utorok uviedol, že nedokáže lokalizovať svoju klietku. Neskôr sa však na sociálnej sieti Twitter objavila fotografia zachytávajúca Ovsiannikovovú spolu s jej právnikom na súde.

Podľa televízie BBC a agentúry AFP Ovsiannikovovú obvinili „z organizácie nepovoleného verejného podujatia“, za čo jej hrozí pokuta vo výške 30-tisíc rubľov (247 eur) a verejné práce alebo desať dní vo väzení.

The Guardian však píše, že podľa nemenovaného zdroja agentúry TASS sa ruskí štátni vyšetrovatelia v súčasnosti zaoberajú tým, či môžu Ovsiannikovovej udeliť trest na základe nedávno prijatého zákona, podľa ktorého by jej hrozilo až 15 rokov odňatia slobody.

V Rusku totiž schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje verejné vyjadrenia zamerané na diskreditáciu ruskej armády. Za jeho porušenie hrozí trest až 15 rokov väzenia.

Moskovský súd udelil novinárke pokutu a verejné práce

Marine Ovsiannikovovej udelil moskovský súd v utorok pokutu vo výške 30-tisíc rubľov (247 eur) za to, že v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom.

Ako informovala televízia BBC, Ovsiannikovovú uznali za vinnú z organizácie nepovoleného verejného podujatia a bola prepustená na slobodu.

„Chcem všetkým poďakovať za podporu, priateľom i kolegom. Boli to naozaj veľmi ťažké dni môjho života,“ uviedla Ovsiannikovová po tom, ako ju prepustili. Zároveň upozornila na to, že v čase zadržania jej úrady nepovolili kontakt s blízkymi a nebola jej poskytnutá žiadna právna pomoc, a preto sa ocitla v ťažkej situácii.

Kremeľ ešte predtým označil tento počin za „chuligánstvo“.

Napokon to bolo trochu inak

Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, dostala v utorok po vypočúvaní na moskovskom súde pokutu a bola prepustená. TASR správu prevzala od agentúra AFP.

Agentúra Reuters predtým informovala, že Ovsiannikovová dostala pokutu 30-tisíc rubľov (247 eur) za pondelkové narušenie vysielania štátnej televízie Pervyj kanal. Agentúra AFP však spresňuje, že obvinenia, pre ktoré ju v pondelok na súde vypočúvali, nesúviseli s prerušením vysielania, ale s videom, ktoré zverejnila ešte pred svojím televíznym protestom. V tomto videu Ovsiannikovová vysvetľuje dôvody, pre ktoré sa rozhodla vysielanie hlavných správ narušiť.

Vo videu napríklad uvádza, že jej otec je Ukrajinec a jej matka Ruska a že Rusko a Ukrajinu nevníma ako nepriateľov. Okrem toho tiež povedala, že sa hanbí za to, že pre štátnu televíziu Pervyj kanal pracuje.

Ovsiannikovovú v súvislosti s videom pokutovali za vyzývanie na nelegálne protesty a v tejto súvislosti jej hrozil maximálny trest desať dní odňatia slobody. Počas zasadania súdu však poprela svoju vinu.

„Stále som presvedčená, že Rusko pácha zločin,“ vyhlásila Ovsiannikovová na súde. Táto matka dvoch detí ďalej uviedla, že ju vypočúvali až 14 hodín.


Ďalšie články