Ruskí špióni v Hlavných správach a SIS? Oba subjekty korigujú tvrdenia Denníka N

Igor Borisoviè Bratèikov Zuzana Èaputová Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Igor Borisovič Bratčikov počas odovzdávania poverovacích listín 26. novembra 2020 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Na Slovensku padli prvé obvinenia za špionáž pre Rusko. Problém majú mať podľa pôvodných správ Denníka N ľudia z ministerstva obrany, Slovenskej informačnej služby a aj z portálu Hlavné správy. SIS aj Hlavné správy oponujú, že situácia sa má trochu inak.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala trojicu aktérov v súvislosti so špionážou pre Rusko. Osoby mal podplácať priamo zamestnanec ruskej ambasády v Bratislave.

Podľa Denníka N, ktorý o akcii informoval, je zadržaný plukovník slovenského rezortu obrany, príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) a človek spojený s medzičasom zablokovaným webom Hlavné správy.

Voči dvom osobám už malo byť vznesené obvinenie, minimálne jedna sa k činu priznala. Identita spomenutých osôb nie je známa. Polícia aj Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdia, že poskytnú bližšie informácie na tlačovej besede, ktorá sa uskutoční v utorok.

„Pracovník ruskej ambasády má aj v prípade spáchania trestného činu na Slovensku diplomatickú imunitu a takéto situácie sa riešia vyhostením z nášho územia,“ pripomína Denník N.

SIS aj Hlavné správy to vidia inak

„Hlavné správy sa dištancujú od činnosti občasného nehonorovaného dopisovateľa, ktorý mal pracovať pre ruskú rozviedku. O tejto jeho činnosti nikto v redakcii nevedel. Jeho príspevky sa netýkali Ruska, nemal žiaden vplyv na chod denníka Hlavné správy. Preto žiadame, aby Hlavne správy neboli zaťahované a spájané so súkromnou aktivitou…,“ uviedol v reakcii portál na svojej facebookovej stránke.

Žiadna zo zadržaných osôb v súvislosti s trestným činom vyzvedačstva nie je v služobnom pomere k Slovenskej informačnej službe (SIS). TASR informácie poskytla hovorkyňa SIS Simona Svítková.

„SIS v súvislosti s medializovaným zadržaním určitých osôb orgánmi činnými v trestnom konaní nemôže z dôvodu ochrany záujmu na účely trestného konania a ochrany utajovaných skutočností poskytnúť bližšie informácie. Uvádza však, že uvedený prípad nie je pre spravodajskú službu nijako prekvapujúci,“ uviedla v pondelok hovorkyňa.

https://standard.sk/181638/prorektor-vojenskej-akademie-za-spionaz-pre-rusov-desattisicove-odmeny/

Rezort vyhostil diplomatov, Moskva reaguje

Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že v pondelok vyhostilo troch ruských diplomatov. „Na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb, Slovenská republika dnes rozhodla o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch,“ vyhlásilo ministerstvo.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska „neostane bez odpovede“. „Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede,“ uviedol ruský rezort diplomacie pre agentúru TASS.

Naď: Toto je len začiatok

Medializované informácie okomentoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že kľúčovú úlohu zohralo aj Vojenské spravodajstvo, ktoré si „bude aj naďalej dôkladne plniť úlohy smerujúce k obrane a bezpečnosti SR a jej občanov“.

„Toto je len začiatok, myslím, že sa nám celkom pekne otvorila štruktúra. A pôjdeme ďalej. Jasne a dôkladne,“ doplnil šéf rezortu.

(tasr, tod)


Ďalšie články