Vlhová môže ovládnuť Svetový pohár, Shiffrinová verí Gisinovej

Petra Vlhová víazstvo Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

Petra Vlhová má za sebou prvú tretinu pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Po fantastickom vstupe do sezóny zakončila rok 2020 na čele rebríčka a kraľuje mu aj v úvode nového roka. Po jesennom rozhodnutí Shiffrinovej neabsolvovať všetky disciplíny, vznikol priestor na dohady, či by mala Vlhová šancu vyhrať Svetový pohár. Konkurenciu má silnú a početnú.

Na prvú priečku Petery Vlhovej sa aktuálne doťahujú Švajčiarka Michelle Gisinová, Američanka Mikaela Shiffrinová, Rakúšanka Katharina Liensbergerová a Talianky Marta Bassinová, Federica Brignoneová. Do konca sezóny čaká Vlhovú ešte šesť zjazdov, päť superobrovských slalomov, päť obrovských slalomov, pričom uskutočniť by sa mal aj zrušený obrák zo Semmeringu, o ktorého organizáciu sa medzi inými uchádza výbor z Jasnej, a päť slalomov.

Spomedzi disciplín Svetového pohára je práve slalom Vlhovej dominantou, v ktorej podáva v posledných sezónach elitné výkony. Prvú výhru dosiahla v tejto kategórii pred piatimi rokmi. Celkovo si z 18 víťazstiev vydobyla 11 v slalome, tak ako drvivú väčšinu pódiových umiestnení.

V tomto ročníku obhajuje v slalome zisk malého krištáľového glóbusu, keďže vlani nenašla v tejto disciplíne premožiteľku. V roku 2019 bola tiež blízko k najvyššej priečke, o prvenstvo ju dokázala obrať len Shiffrinová.

Aj o malý krištáľový glóbus bude veľká bitka

Vlhovej prvenstvo v slalome aktuálne najviac ohrozujú Gisinová a Shiffrinová. Podceňovať netreba ani mladú Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú, keďže táto 23-ročná lyžiarka sa v slalome od konca decembra 2019 zakaždým umiestnila medzi najlepšou päťkou. A hoci na svoje prvé víťazstvo ešte stále čaká, v tejto sezóne nechýbala na pódiu ani raz.

Shiffrinová, trojnásobná víťazka Svetového pohára, sa aj napriek veľkému 300-dňovému výpadku zo súťažného lyžovania, nevydarenej letnej príprave, či osobným a zdravotným problémom dokázala vrátiť na pódium ešte v roku 2020. V slalome vo fínskom Levi obsadila druhé miesto a v obrovskom slalome vo francúzskom Courcheveli zvíťazila. Posledné preteky roku 2020 zakončila tretím miestom. Potvrdila, že v nej stále drieme duch veľkolepej lyžiarky a v lyžiarskych zápoleniach s ňou treba počítať.

Gisinová sa každým rokom zlepšuje, v závere roka sa prvýkrát v kariére postavila na stupeň víťazov v slalome. Po troch rokoch sa stala prvou pretekárkou, ktorá dokázala pretrhnúť sériu výhier Shiffrinovej a Vlhovej. Preto sa určite zaraďuje medzi vyzývateľky o zisk malého krištáľového glóbusu. Podľa Shiffrinovej to však nie je jediné ocenenie, o ktoré môže Švajčiarka slovenskú lyžiarku obrať.

Petra Vlhová (vľavo), Američanka Mikaela Shiffrinová (uprostred) a Švajčiarka Michelle Gisinová (vpravo). Foto: Martin Baumann/TASR

Shiffrinová verí, že jednotkou Svetového pohára môže byť Gisinová

Okrem výborných zručností a súťažných výsledkov spájajú Shiffrinovú a Gisinovú podobne nepríjemné životné udalosti, s ktorými sa museli obe pretekárky vyrovnať. Zjazdárky si mimo trate vzájomne rozumejú a vedia oceniť svoje kvality. Shiffrinová svojej švajčiarskej konkurentke v závere roka zložila veľkú poklonu.

„Áno, myslím si, že Gisinová môže vyhrať Svetový pohár. Je jednou z najlepších lyžiarok v súťaži, je pozitívne naladená a extrémne pracovitá.“ Neobáva sa ani jej neúspechu v rýchlostných pretekoch. „Nie je dôvod, prečo by som neverila, že zajazdí úžasne aj v týchto disciplínach, pretože jej štart v technických bol neuveriteľný.“

Gisinová spravila progres, v tomto ročníku sa v pretekoch umiestnila mimo najlepšej desiatky len raz. Hoci v predchádzajúcej sezóne zaostala za Vlhovou vo všetkých disciplínach, v tejto jej neúnavne dýcha na chrbát. Druhá za Slovenkou je v celkovom hodnotení a aj v slalome. V obrovskom slalome a zjazde figuruje na vyšších priečkach, naopak zaostáva v super-G a paralelnom slalome, na ktorom sa nezúčastnila. Švajčiarka sa v tomto ročníku sústreďuje na výsledky v jednotlivých pretekoch, väčšie úspechy si nedáva za cieľ.

„Tento rok nemám žiadne očakávanie. Aj preto sa zrejme cítim uvoľnená. Cítim ľahkosť vo všetkom, čo robím. Možno to mi chýbalo v minulosti, pretože som mala príliš veľké očakávania. Každé preteky som chcela urobiť čo najlepší výsledok. Napokon som to nechala tak. Určite je cieľom jedného dňa získať glóbus. Možno to príde tento rok, možno ten budúci,“ uviedla Gisinová v rozhovore pre RTVS.

Hrozbou ostáva i sama Shiffrinová

Shiffrinová zvolila pozvoľný návrat do Svetového pohára. V úvode sezóny sa zamerala čisto na technické disciplíny, v ktorých pretekala a trénovala. Avizovala, že sa do bojov o prvenstvo zapájať nebude, pretože pri jej vtedajšom stave to bolo vraj nereálne. Situácia sa však zmenila a po decembrových pódiových umiestneniach je pripravená vrátiť sa naplno.

Shiffrinová plánuje začleniť do svojho programu tréningy rýchlostných disciplín. Do konca januára by sa rada predstavila na štarte super-G. Ak by boli jej prípravy a následne preteky kvalitné a úspešné, udržala by si vysokú pozíciu v bodovaní Svetového pohára. V takom prípade by sa určite pokúsila vydobyť si svoje štvrté prvenstvo. Po tom, ako v relatívne krátkom čase zvládla návrat v technických disciplínach, netreba Američanku odpisovať, keďže sezóna je stále len v prvej polovici.

Všetky disciplíny sa snaží odjazdiť aj Brignoneová, ktorá stráca na slovenskú líderku 292 bodov. Talianka pred rokom vyhrala Svetový pohár, medzi jej silnejšie disciplíny patrí obrovský slalom a super-G. V zjazde sa jej zatiaľ nedarí, nedokončila ani jeden. Pred rokom to bola jedna z rozdielových disciplín, v ktorej získala o polovicu viac bodov než Vlhová. Darilo sa jej aj v obrovskom slalome, za ktorý získala malý krištáľový glóbus, Slovenka vtedy skončila na druhom mieste. Túto dominanciu si drží aj teraz, aktuálne je líderkou obráku s 205 bodmi, Vlhová je šiesta so stratou 85 bodov.

Kde môže Vlhová body získať a kde stratiť

Ak chce Vlhová pomýšľať na celkové víťazstvo, nesmie poľaviť vo svojich silnejších disciplínach, ktorými sú tie technické. V slalome by si mala udržať aktuálnu formu až do konca sezóny. V obrovskom slalome musí aspoň v troch pretekoch zajazdiť lepšie než Brignoneová, Gisinová a Shiffrinová.

Situáciu by Vlhovej uľahčilo, ak by Brignoneová s Bassinovou dosiahli lepšie výsledky než Gisinová a Shiffrinová, ktoré by sa ale v takom prípade nemohli umiestniť medzi piatimi najlepšími. Gisinová sa síce v kariére na pódium obrovského slalomu Svetového pohára ešte nepostavila, ale vzhľadom k jej gradujúcemu výkonu, nie je možné vylúčiť, že tento míľnik pokorí práve v tomto roku.

Petra Vlhová skončila v prvej súťaži novej sezóny zjazdárskeho Svetového pohára v obrovskom slalome žien na treťom mieste Foto: Martin Baumann/TASR

Vlhová potrebuje zapracovať aj v rýchlostných pretekoch, v ktorých má však status nováčika a pomerne málo skúseností. Ideálne by bolo, ak by v super-G a zjazde dokázala zopakovať výsledky z minulého roka. V zjazde sa vtedy neumiestnila horšie ako v top 20, dokonca sa priblížila k prvému pódiu štvrtým miestom. Tento rok skončila v dvoch pretekoch na 26. a 33. mieste. V super-G sa jej darilo o čosi lepšie, v jediných pretekoch tejto sezóny a celkovo v piatych v kariére dosiahla šieste miesto.

Veľkým pozitívom je fantastická forma, ktorú si Vlhová nemohla lepšie načasovať. Január bude nabitý všetkými druhmi pretekov, bude sa jazdiť aj v náhradných termínoch tých zrušených. Výborná fyzická kondícia spolu s prinavrátenou psychickou pohodou a bodovým náskokom budú Vlhovej výhodou.

Dôležitejšie než zbieranie úspechov bude udržanie si pevného zdravia a predovšetkým energie. Kľúčové bude aj rozloženie síl do jednotlivých etáp, aby v závere podujatia slovenskú líderku neskolila únava.


Ďalšie články