Klaus: Putin is over, očividne sa prepočítal

bývalý èeský prezident Václav Klaus Bývalý český prezident Václav Klaus. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Správanie ruského prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajine je nepochopiteľné, odporuje jeho doterajšiemu pragmatizmu a môže predznamenávať, že ako politik skončil. Za minulými výrokmi o tom, že za eskaláciu napätia môžu aj západné štruktúry, si však český exprezident Václav Klaus stojí. Za vyznamenanie ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského by sa hanbil.

Český časopis Reflex si na videorozhovor zavolal českého exprezidenta Václava Klausa, ktorý býva často obviňovaný z náklonnosti k Rusku. Interview sa začalo otázkami o údajných sympatiách bývalej hlavy štátu voči Rusku a špeciálne k Vladimirovi Putinovi, hlavnému strojcovi agresie.

Klaus na jednej strane uznal, že politický, ekonomický a sociálny systém v Rusku je pre našinca neprijateľný a žiť by tam nechcel. Na druhej strane poukázal na podľa neho neprimerané „démonizovanie“ Ruska a jeho predstaviteľov v minulosti.

Politikovi prekáža, že po začiatku vojny mnohí „otáčajú kabáty“ a „hrajú sa na múdrych“, keď hovoria, že ruskú inváziu predpovedali. A to napriek tomu, že si podľa Klausa, naopak, drvivá väčšina svetových politikov myslela, že k nej nepríde. Pripomíname, že tieto skeptické hlasy zaznievali aj od Ukrajincov.

„Ak Amerika dnes vraví, že všetko vedela už od minulého októbra, tak si myslím, že bola úplne nezodpovedná, ak neurobila 1 001 krokov k tomu, aby sa to nestalo. Že nezačala rokovať so všetkými európskymi partnermi, že nezačala rokovať so všetkými ázijskými partnermi, že nezačala tlačiť na Rusko skôr a zásadným spôsobom,“ doplnil.

Putinove konanie je nevysvetliteľné

Klaus sa netajil tým, že kroky šéfa Kremľa ho prekvapili. „Myslím si, že sa Putin nejako vyvinul, premenil… To, čo urobil, je pre mňa úplne nevysvetliteľné a nepredstaviteľné. Myslím si, že nielen ja som vychádzal z predpokladu, že jedna vec sú silné slová na tej či onej strane a druhá pokyn k stlačeniu spúšte na rakete,“ uviedol.

„Je to nekonečná chyba zo strany Putina. Ja si myslím, že Putin, ktorý bol vždy chladný kalkulujúci pragmatik, sa veľmi prepočítal a všetko naznačuje tomu, že… Putin is over. Myslím si, že je po Putinovi. Skrátka prehral a nevidím šancu, ako by sa z tej situácie vyhrabal… Putinova éra sa skončila,“ pokračoval.

Ruský prezident podľa neho dlho pôsobil ako neideologický človek, ktorý si prial, aby Rusko prosperovalo a bolo mocnou krajinou. Klausove slová tak korešpondujú s mnohými tvrdeniami západných predstaviteľov, podľa ktorých sa správanie ruského prezidenta v posledných rokoch zásadne zmenilo.

„Ja si myslím, že je to skutočne frustrácia. Rusko cítilo, že je viac zatláčané a obkľúčené a teraz, keď je niekto v nore… robí iracionálne kroky, ktorými si myslí, že sa dostane zo situácie,“ povedal o možných príčinách vojny.

Kritika Západu nie je obhajoba Putina

Klaus napriek súčasnému dianiu stojí za svojimi minulými výrokmi, ktorými obvinil západné štruktúry a „proeurópskych fanatikov“ z eskalácie napätia na Ukrajine a ohradil sa voči metódam, ktorými sú niektoré výroky zjednodušene prezentované ako obhajoba ruského lídra.

„Myslím si, že to, čo vypuklo na kyjevskom Majdane, nespôsobilo Rusko ani Putin. To vyhrotila západná Európa,“ povedal napríklad roky dozadu. Klaus pritom stále trvá na názore, že šlo o „pseudorevolúciu“ importovanú zo zahraničia a že sme neboli svedkami autentického povstania ukrajinského ľudu.

Sankcie vraj budú mať dosah najmä na bežných občanov

Sankcie sú podľa neho neprimerane tvrdé a ich obeťou nebude ruská elita, ale obyčajní ľudia, ktorí si po ére komunizmu tento osud v žiadnom prípade nezaslúžili. Ekonomickú ťarchu, pod ktorou sa Rusi ocitnú, označil za „tragédiu“.

Ak sankcie prispejú k ukončeniu vojny, Klaus ich podporuje, no upozornil na to, ako ich pocítia štáty, ktoré ich uvaľujú. V tejto súvislosti skloňuje napríklad už v súčasnosti vysoký deficit českého štátneho rozpočtu a fakt, že mnoho českých firiem stratilo odbytisko svojich výrobkov.

Pri otázke, či sankcie zasahujúce ruských občanov sú opodstatnené – keďže aj tí údajne majú spoluzodpovednosť na vojne a podporujú ju –, Klaus uviedol, že v čase vojny sa ľudia prirodzene stavajú na stranu svojej vlasti.

Pomáhať treba, no utečenci budú veľký náklad

Český expolitik zastáva nekonvenčný názor aj v otázke utečeneckej krízy. Vraví, že obrovská vlna pomoci je chvályhodná. Zároveň ale upozorňuje, že prichádzajú prevažne matky s deťmi, ktoré nie sú pracovnou silou a budú pre štát finančným bremenom. Preto tvrdí, že v širšom zmysle môžu byť obeťou vojny aj ostatné európske štáty, nielen Ukrajina.

Rozhodnutie prezidenta Miloša Zemana udeliť prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému štátne vyznamenanie označil za „lacné gesto“, za ktoré by sa napríklad z hľadiska načasovania hanbil. Vyznamenanie by nedával žiadnym cudzincom.

https://www.youtube.com/watch?v=rn6XJjQSUKQ

Ďalšie články