Čečenský vodca Ramzan Kadyrov je vraj na Ukrajine neďaleko Kyjeva

Ramzan Kadyrov. Foto: TASR/AP Ramzan Kadyrov. Foto: TASR/AP

Hlava Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov je podľa vlastných slov na Ukrajine. Táto informácia sa prv objavila na sociálnej sieti Telegram z prostredia čečenskej štátnej televízie, nie je ju však možné zatiaľ overiť.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že sa nachádza na Ukrajine. Pôvodná informácia pochádza z účtu čečenskej štátnej televízie na sociálnej sieti Telegram, ktorá zdieľala video údajne zachytávajúce Kadyrova na letisku Hostomeľ neďaleko Kyjeva.

V pozadí snímky visí čečenská zástava s podobizňou otca čečenského prezidenta Achmata, zatiaľ čo Kadyrov skupinke ruských vojakov vysvetľuje, že je kľúčové obsadiť Kyjev.

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1502966296039804929

Zábery s čečenskou hlavou štátu mal podľa televízie CNN Prima News odvysielať aj ruský štátny televízny kanál. Faktom však je, že z dostupných záberov nie je možné potvrdiť prítomnosť Kadyrova na Ukrajine.

Vzájomné štipľavé výzvy

Poradca ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka je však presvedčený o tom, že sa čečenský prezident nachádza na Ukrajine a to dokonca neďaleko hlavného mesta – v obci Ivankov severne od Kyjeva.

„Nie nadarmo som Kadyrova vyzval, aby prišiel na Ukrajinu. Ale Ramzan, takto sme sa nedohodli. Nemal by si sedieť v pivnici v ďalekom Ivankove. Nasadni na tank a zaútoč na Kyjev,“ uviedol Heraščenko.

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v nedeľu 13. marca v reakcii na zábery uviedol, že pokiaľ sa Kadyrov skutočne nachádza na Ukrajine, ukrajinská armáda ho zabije. Podľa bieloruského média NEXTA na tieto vyjadrenia reagoval aj sám čečenský prezident.

„Prečo ak (som na Ukrajine)? Videl si to video alebo ti mám zaklopať na dvere?“ mal Arestovyčovi odpovedať sám Kadyrov. Čečenská hlava štátu je známym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, pričom čečenské ozbrojené zložky sú obviňované z porušovania ľudských práv i vykonávania rôznych iných zločinov na Ukrajine.

Vzdajte sa, vyzval Kadyrov ukrajinské sily

Kadyrov na margo súčasnej polohy svojich jednotiek tvrdí, že „predtým sme boli od vás, kyjevských ‚náckov‘, asi 20 kilometrov, a teraz sme ešte bližšie. Hádajte, kde presne“.

Už v nedeľu podľa TASR Kadyrov vyhlasoval, že jednotky čečenských bezpečnostných zložiek sú „v tesnej blízkosti“ Kyjeva.

„A možno sme už v Kyjeve a čakáme len na ten rozkaz,“ varoval. „My vám ukážeme, že ruská prax učí (ako viesť) vojnu lepšie než teórie zo zahraničia a odporúčania vojenských poradcov,“ vyhlásil Kadyrov.

Súčasne vyzval ukrajinské sily, aby sa vzdali. Inak, ako varoval, „bude s vami koniec“.

Kadyrov, ktorý vládne ruskej Čečenskej republike tvrdou rukou, je bývalý povstalec a v súčasnosti spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Na začiatku ruskej ofenzívy sa na sociálnych sieťach objavili zábery z námestia v čečenskom hlavnom meste Groznyj zaplneného vojakmi, ktorí tvrdili, že sú na ceste na Ukrajinu a pripravení pripojiť sa k ruským jednotkám.

Kadyrovove bezpečnostné sily v Čečensku obviňujú aktivisti i mimovládne organizácie zo zneužívania právomocí a porušovania ľudských práv.


Ďalšie články