Českí biskupi pozývajú veriacich späť do kostola. Respirátory už nie sú nutné

denné Hradèany Hradčany, sídlo pražského arcibiskupa. Foto: TASR

Pre lepšiu pandemickú situáciu sa v českých kostoloch nemusia od zajtra nosiť respirátory. Českí biskupi vyzývajú na návrat do kostolov, ako aj k spovedi.

Pre zlepšujúcu sa pandemickú situáciu v Českej republike vláda ruší vybrané mimoriadne opatrenia. K uvoľneniu dôjde v pondelok 14. marca a týka sa aj bohoslužieb. V kostoloch už nebudú povinné respirátory. Česká biskupská konferencia preto vo svojom vyhlásení, ktoré zaznelo v nedeľu počas farských oznamov, pozýva veriacich na návrat do chrámov:

„Obraciame sa na všetkých veriacich, ktorí kvôli pandémii obmedzili svoju účasť na bohoslužbách v kostoloch a prežívali bohoslužby prostredníctvom médií, s pozvaním do kostola. Ďakujeme všetkým technikom, ktorí v ťažkej situácii obetavo slúžili a umožnili mnohým veriacim účasť na bohoslužbe aspoň na diaľku. Často nám to pripomínalo, že je to ako byť pozvaný na svadobnú hostinu a pozerať sa len na diaľkový prenos.“

Katolícki biskupi podčiarkujú, že plné prežívanie svätej omše si vyžaduje osobnú prítomnosť a spoločenstvo viery, pričom „ponúka účasť na eucharistickej hostine“. V spoločnom vyhlásení apelujú na obnovu pozdravenia pokoja, teda podania rúk, taktiež na nosenie obetných darov a prijímanie sviatosti oltárnej aj do úst všetkým, ktorí si to želajú. Najneskôr od Veľkonočnej vigílie plánujú vrátiť svätenú vodu do nádob pri vstupe do kostolov.

V súvise s prebiehajúcim pôstnym obdobím českí a moravskí cirkevní hodnostári pripomenuli, že sme vstúpili do obdobia „očisťovania, pokánia a prípravy na Kristov veľkonočný dar nového života“. Veriacich preto povzbudzujú, aby pristúpili takisto k spovedi – sviatosti zmierenia:

„Svoju ochotu začať nanovo žiť s Kristom ukážme aj tým, že pozveme svojich blízkych alebo ponúkneme pomoc tým, pre ktorých je ťažké sa do kostola dostať. V rámci nápravy spôsobených škôd venujme veľkú pozornosť deťom, ktoré obzvlášť potrebujú príklad praktickej viery rodičov i záujem farnosti na vybudovanie osobného priateľstva s Kristom.“


Ďalšie články