Krajniak: Môžeme obsadiť 58-tisíc pracovných miest Ukrajincami

Minister práce Milan Krajniak poèas rozhovoru pre TASR Milan Krajniak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Slovenský pracovný trh je schopný absorbovať takmer viac ako 58 000 vojnových utečencov z Ukrajiny bez toho, aby to Slováci pocítili. V súčasnosti je k dispozícii až 70 000 voľných pracovných miest, o ktoré z veľkej časti nie je záujem. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Nechal som si vypracovať analýzu, z ktorej vyplýva, že náš trh je schopný absorbovať počas mesiacov, to znamená nie zo dňa na deň, zhruba 58 615 pracovných miest, na ktorých môžu pracovať Ukrajinci, takých, kde nevezmú prácu občanom Slovenskej republiky,“ povedal Krajniak. Ide podľa ministra napríklad o upratovacie práce, miesta v cestovnom ruchu či gastrosektore.

O prácu na Slovensku sa môžu bez prekážok uchádzať Ukrajinci, ktorí požiadajú o dočasné útočisko. Krajniak spresnil, že aktuálne je takých ľudí 23 000, no v nasledujúcich týždňoch očakáva nárast až o ďalších 100 000 ľudí. Pri odhade, že by o dočasné útočisko požiadalo približne 120 000 – 150 000 ľudí z Ukrajiny, a z nich bude polovica detí a druhá polovica ekonomicky aktívnych, tak by to podľa ministra nemalo ohroziť slovenský pracovný trh. Podnikatelia majú navyše podľa Krajniaka s ukrajinskými zamestnancami dobré skúsenosti.

Pellegrini: Vláda zabúda na pomoc Slovákom

S tým súhlasil aj predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Ten však Krajniakovi vyčítal, že vláda zabúda na pomoc slovenským občanom zasiahnutým vlnou zdražovania, osobitne nízkopríjmovým rodinám a dôchodcom. Obaja politici sa nezhodli na spôsobe valorizácie rastúcich cien pre dôchodcov a podľa Pellegriniho vláda v tomto roku tejto skupine obyvateľstva nepridá navyše žiadne prostriedky.  

Rezort práce totiž plánuje presunúť vyplatenie 13. dôchodku z decembra na máj alebo jún a v budúcom roku zvýšiť dôchodky o 8,3 %. To je však podľa Pellegriniho valorizácia, ktorá vyplýva z rastu cien a ktorú by vláda tak či tak musela uskutočniť. Krajniak pripomenul, že vláda ako pomoc pre dôchodcov priniesla v tomto roku očkovací bonus či doplatky na lieky. V budúcnosti by seniorom mal podľa ministra pomôcť aj rodičovský bonus. Na tom sa však ešte vládna koalícia nezhodla

Migračná kríza z východu

„K dnešnej polnoci prešlo naše hranice 196 000 ľudí, z toho 23 000 ľudí, čiže 11,7 % požiadalo na Slovensku o dočasné útočisko,“ povedal Krajniak. Krajina podľa neho zatiaľ migračnú krízu zvláda a k dispozícii sú ešte rádovo tisícky miest v štátnych ubytovacích zariadeniach. Problém by mohol nastať v nasledujúcich týždňoch. „Podľa môjho odhadu by v nasledujúcich týždňoch mohlo požiadať o dočasné útočisko do 100 000 ľudí,“ očakáva Krajniak.

Poslanec a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini si nemyslí, že by vláda situáciu s utečencami mala pod kontrolou. „Vláda podcenila situáciu a dva a pol týždňa sa spolieha na aktivity dobrovoľníkov,“ upozornil Pellegrini.

Krajniak oponoval, že prichádzajúci utečenci dostávajú na hranici potrebné informácie, sú ihneď po príchode roztriedení na utečencov z Ukrajiny a z tretích krajín, ktorí sa vracajú domov. A štát v najbližšom čase poskytne najviac zasiahnutým obciam aj finančnú pomoc.  

(tasr)


Ďalšie články