Ideme od krízy do krízy. Buďte originálom, nie fotokópiou, vraví pápež mladým

Pápež žiali nad potokmi krvi a såz na Ukrajine Pápež František. Foto: TASR/AP

Týždeň mieru pápeža Františka pokračuje. Pre individuálne duchovné cvičenia Rímskej kúrie sa pozastavili všetky pracovné povinnosti rímskeho biskupa. Naďalej však posielal správy aj v ruštine a pripomenul si Medzinárodný deň žien, a to najmä matky utekajúce pred vojnou.

Pápež František mal ďalší týždeň modlitieb za mier, v ktorom vyzýval na ukončenie vojny na Ukrajine. Po modlitbe Anjel Pána naznačil odstup od ruskej verzie toho, čo sa deje na Ukrajine:

„Potoky krvi a sĺz tečú na Ukrajine. Nie je to len vojenská operácia, ale vojna, ktorá rozsieva smrť, skazu a biedu.“

Jorge Bergoglio naďalej posiela správy v ruštine s hashtagmi #Ukrajina, #mier a #ModlimeSaSpoločne na sociálnej sieti Twitter. Vo svojich apeloch ocenil prácu novinárov, prihovoril sa matkám na úteku na Medzinárodný deň žien 8. marca s dôrazom na krutosť vojny:

„Chcel by som poďakovať aj novinárom, ktorí riskujú život pri poskytovaní informácií. Ďakujem vám, bratia a sestry, za túto službu, ktorá nám umožňuje byť blízko k tragédii obyvateľstva a umožňuje nám posúdiť krutosť vojny.“

„Hľadiac na Máriu so Synom na rukách myslím na mladé matky a ich deti, ktoré utekajú pred vojnami a hladom alebo čakajú v utečeneckých táboroch. Je ich mnoho! Nech Kráľovná pokoja vyprosí harmóniu pre naše srdcia a celý svet.“

V stredu bude v Bazilike svätého Petra svätá omša za mier na Ukrajine s účasťou diplomatického zboru, ktorej bude predsedať štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin.

Ideme od krízy do krízy, buďme originálom, nie fotokópiou

Katolícky líder spolu s Rímskou kúriou tento týždeň absolvoval duchovné cvičenia. Pre pandemickú situáciu sa konali osobnou, individuálnou formou a pápežove povinnosti vrátane generálnej audiencie sa pozastavili. Napriek tomu pontifik popri tvítoch rozposlal niekoľko pozdravov. Prihovoril sa mladým ľuďom, ktorí sa pripravujú na Svetové dni mládeže v Lisabone v roku 2023, ktorých sa zúčastní aj František:

„Ideme od krízy do krízy. Vyšli sme z pandemickej krízy, vstúpili sme do ekonomickej krízy a teraz sme vo vojnovej kríze, ktorá je jedným z najhorších ziel, ktoré sa môžu stať. Uprostred všetkých týchto kríz treba pracovať na príprave stretnutia v auguste 2023, aby bolo mladé, svieže, živé, silné a tvorivé. Nežite tým, čo sa dialo na iných stretnutiach, lebo vy máte tvoriť vaše stretnutie. Ak nebudete tvorcami a ,básnikmi´, stretnutie sa nevydarí, nebude originálne, bude fotokópiou iných stretnutí… Každý má byť originál, nie fotokópia.“

Krízy sa prekonávajú spoločne, a nie osamote. Podrobujú nás skúške, aby sme z nich vyšli lepšími, dodal rímsky biskup. Dúfa, že aj z budúcoročných Svetových dní mládeže, ktoré priťahujú tisíce mladých z celého sveta, vzídu účastníci ako lepší ľudia.


Ďalšie články