Analytici: Vrchol príde čoskoro. Zdravotníci sa obávajú kolapsu

Výstavba heliportu Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Ružinov Úrazov detí je v lete enormné množstvo - Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR)

Podľa odborníkov zo združenia Dáta bez pátosu bude druhá vlna pandémie na Slovensku vrcholiť zhruba v polovici mesiaca. Uzatvoriť by sme ho mali bilanciou asi 4 až 5-tisíc mŕtvych a 300-tisíc potvrdených prípadov.

Len zopár hodín po radostnom búchaní fliaš šampanského na prelome rokov sa Slovensko zobudilo do úplne opačnej emócie. V krajine pod Tatrami totiž úderom piatej hodiny rannej 1. januára začal platiť tvrdý lockdown. A to v ešte prísnejšej forme, v než akej bol zavedený na jar.

Vláda, z veľkej časti sama skúšaná koronavírusom, ho prijala v silvestrovský deň na mimoriadnom rokovaní a hasila ním následky svojho predošlého deravého lockdownu-nelockdownu. Rozhodnutie „vypnúť“ štát prišlo jednohlasne.

Dozvuky predošlých zlyhaní nielen politickej vrchnosti, ale aj laxného postoja časti verejnosti, však budú vrcholiť až o niekoľko dní. Zdravotnícke zariadenia naprieč celým územím pritom hlásia buď nadmernú preťaženosť či skloňujú rovno kolaps už teraz.

Dôvodom je fakt, že hoci Covid-19 v číslach na zdraví a živote ohrozuje len relatívne malú časť populácie, v celých cifrách pri tempe jeho šírenia ide o úplne inú pesničku. Pre lepšiu ilustráciu, na Slovensku za bežných okolností umiera denne asi 150 ľudí. Zhruba polovicu z tohto počtu však v súčasnosti obstaráva Covid. A bude to ešte o niečo horšie. Tak teda, ako konkrétne?

Počet obetí dosiahne 5-tisíc

Odpovede na otázky tohto druhu už dlhodobo poskytuje aj občianska platforma Dáta bez pátosu združujúca expertov v oblasti dátovej analytiky a aplikovanej matematiky. Nájsť ich môžeme priamo v jej prognóze na január 2021.

V úvodnom mesiaci nového roka by podľa ich prepočtov malo na Slovensku pribudnúť 110-tisíc nových prípadov z PCR testov, do nemocníc by malo byť prijatých 9-tisíc pacientov a počet úmrtí s definíciou na Covid-19 by mal stúpnuť o zhruba 2-tisícky.

„K ultimu januára 2021 sa podľa našich predikcií dostaneme. Na spolu 300-tisíc PCR testami indikovaných pozitívnych. Na počet cez 20-tisíc do nemocníc prijatých pacientov. Cez 4-tisíc úmrtí „na“ Covid a spolu 5-tisíc úmrtí v definícii „s“ a „na“ Covid,“ prizvukujú.

Špičku druhej vlny by sme podľa nich mali uvidieť až v polovici januára a dovtedy budeme vďaka výletom, návštevám, stretnutiam, chatám/penziónom, lyžovačkám, oslavám, otvoreným úradom, ne-home-officeom, cestovaniu spoločne v autách, autobusoch, vlakoch stúpať v počte nových prípadov.

„Pomôžu lokálne pretestovania a následná izolácia infikovaných. Dnes má Slovensko za posledných 30 dní zistených 150-tisíc infikovaných z PCR a ANTIG testov. Za posledných 14 dní je to 100-tisíc infikovaných (s určitými duplicitami), ktorí sa určite pohybovali pred testovaním a asi aj po pretestovaní medzi bežnou populáciou. To je náš hlavný problém,“ uvádzajú Dáta bez pátosu.

Pomoc štátu je nedostatočná

V závere svojej analýzy tiež kritizujú, že téme dôsledného karantenizovania, zákazu vychádzania a izolácii sa vedenie pandémie dostatočne nevenuje a pokyny vraj nezaznievajú jasne a hlasne. Taktiež vraj neexistuje kontrola po testoch a všetko je postavené na báze dobrovoľnosti registrácie. Izolovaným ľuďom sa vraj ani nedostáva pomoci od štátu pri ich zásobovaní medikamentami a jedlom.

„Rovnako sa nedostatočná pozornosť venuje diagnostike, povinnému meraniu teploty, detegovaniu príznakov a testovaniu do výroby, prevádzok služieb (obchodov) a na stavby dochádzajúcich pracovníkov. Následné trasovanie okolia infikovaných tiež nie je dostatočné a okamžité,“ uzatvárajú.


Ďalšie články