Štát po Hlavných správach zablokoval už aj Hlavný denník

exteriér budova vstup vchod tabu¾a nápis Národný bezpeènostný úrad Budatínska ulica v Bratislave Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave 16. júla 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval web Hlavného denníka. Po Hlavných správach tak ide o druhé takzvané alternatívne médium, ktoré štát po prijatí novely zákona o kybernetickej bezpečnosti odstavil.

NBÚ v odpovedi na otázky redakcie Živé.sk zablokovanie webu potvrdil: „Národný bezpečnostný úrad rozhodol v zmysle paragrafu 27b zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu. Na stránke www.hlavnydennik.sk bola identifikovaná škodlivá aktivita v zmysle ustanovenia 27b, ods. 3.“

Viac podrobností, ktoré by ospravedlňovali takto vážny zásah do slobody médií, štát opäť neposkytol.

Hlavný denník sa v minulosti nevyhol šíreniu neoverených a nepravdivých informácií. Na druhej strane, v porovnaní s inými stále fungujúcimi médiami svojho druhu bol menej problematický.

Médium v minulosti podporovalo stranu Národná koalícia, o ktorej sa hovorilo, že má blízko k rodine Lexovcov. Strana pred minulými parlamentnými voľbami vytvorila spoločnú kandidátku s ĽSNS Mariana Kotlebu. Médium podporovalo aj Štefana Harabina, ale to len dovtedy, pokým bývalý sudca Najvyššieho súdu odmietol uzatvoriť politické spojenectvo s členmi Národnej koalície.

„Vážení návštevníci stránky, ospravedlňte, že sa určitý čas nebudú pridávať príspevky z produkcie hlavnydennik.sk. Stránka i jej výroba a aktualizácia sú dnešným dňom rozhodnutím NBÚ vypnuté,“ napísal na svojom facebookovom profile Hlavný denník.

Redakcia má teraz teoretickú možnosť presťahovať sa na inú doménu, napríklad zahraničnú. Touto cestou sa vydalo aj internetové rádio InfoVojna, ktoré po novom virtuálne sídli na Belize, pričom používa doménu .bz.

Článok budeme aktualizovať.

(tod, ste)


Ďalšie články