Tipy na víkend: Začína nová séria Fargo, Riaditeľky zemegule v Gunagu, v kine novinka o psoch plus ďalšie tipy z YouTube

Pes. Ilustračná fotografia. Foto: reprofoto/youtube Pes. Ilustračná fotografia. Foto: reprofoto/youtube

Pred nami je víkend a s ním aj pár tipov od Štandardu. V televízii začína nový seriál Fargo, v kine si môžete pozrieť film France v rámci festivalu Crème de la Crème, pripojíme aj tip z Netflixu a štyri rôznorodé videá o vojne na Ukrajine, ktoré ukážu, ako o konflikte uvažujú tak rozdielni myslitelia ako Yuval Noah Harari či John Mearsheimer.

PIATOK

Frank, ktorého si zahral slávny Clint Eastwood, bol prevezený do najstráženejšieho väzenia Alcatraz. Nie preto, že by bol nejaký veľký zločinec, ale preto, že zatiaľ utiekol z každého väzenia. Frank sa nevzdáva, každému je jasné, že to vyskúša znova – aj vo väznici, z ktorej sa to doposiaľ nikomu nepodarilo. Do úteku sa zapoja ďalší traja väzni. Film je natočený podľa skutočných udalostí, v roku 1962 sa naozaj podarilo trom väzňom z tohto obávaného väzenia utiecť. Útek z Alcatrazu začne o 22:30 na Jednotke.

Dvojka pokračuje v premietaní seriálu Génius. V piatok pôjde predposledná časť druhej série o Pablovi Picassovi. Autori opäť strihajú súčasne dva deje – mladšieho aj staršieho Picassa. Ten mladší je v roku 1927 otrávený zo svojej ženy a útočisko hľadá u inej. Rozviesť sa však nechcel, keďže svoj majetok vrátane obrazov by musel rozdeliť na polovicu. No keď jeho manželka prichádza na jeho nový pomer, rozvodu sa nevyhne. Druhá dejová línia sa bude pohybovať v roku 1952, kde večne neverný Picasso opäť strieda ženu a opúšťa Françoise, ktorej to nakoniec pomohlo, keďže sa vydá svojou vlastnou cestou a začne navrhovať kostýmy pre baletné vystúpenia. Seriál nám nenápadne kladie otázku, čomu a komu bol tento veľký maliar vlastne verný. Génius – Picasso na Dvojke o 21:05.

Ďalší seriálový tip ponúka Česká televízia. Ide o ďalšie pokračovanie seriálu Fargo štvrtou a jeho poslednou sériou. Zavítame do mafiánskeho prostredia na stredozápade USA v inak nudnom Kansas City. Najvplyvnejšie dva gangy sa dohodli na mieri, aby to spečatili, rozhodnú sa vymeniť si dvoch najmladších synov. O tých sa teraz musia starať ako o vlastných. No šéf kansaskej mafie náhle ochorie a v nemocnici zomiera, po tomto nasleduje rad nepredvídaných udalostí. Nová séria Fargo pôjde pol hodinu pred polnocou o 23:30 na ČT2.

Keďže filmová ponuka v televízii je v piatok skôr slabšia, pridáme ešte jeden tip, ktorý možno sledovať v archíve na webstránke Českej televízie. Ide o 13-dielny komediálny seriál Osada, ktorý zobrazuje českých chatárov, životný štýl aj vtipnú pretvárku milionárov, ktorí sa prezliekajú, menia auto a imidž, aby zapadli do komunity. Seriál bol veľmi obľúbený, chystá sa aj jeho slovenská verzia, český originál si možno pozrieť na tejto webstránke.

SOBOTA

Životopisný film o Marii Curie-Sklodowskej nebol až taký mimoriadny, vytratila sa z neho „poľskosť“ hlavnej hrdinky, ale pozrieť sa oplatí. Táto vedkyňa bola prvou ženou, ktorá získala Nobelovu cenu, a to za objav rádioaktivity. V roku 1893 sa spoznáva so svojím budúcim manželom Pierrom Curiem, tiež vedcom. Bola mu neverná, ale vychovali spolu dve dcéry. Po získaní prvej Nobelovej ceny získava v roku 1911 ďalšiu za objavenie rádia a polónia. Francúzska vláda neskôr povolila vytvoriť Ústav pre rádium, ktorý natrvalo zmenil vývoj medicíny v 20. storočí. Film Rádioaktivita odvysiela TV JOJ o 20:30.

Hlavný hrdina Ove je 59-ročný muž, ktorému nedávno zomrela žena Sonja. Je mrzutý a hnevá sa na celý svet, z ktorého by sa najradšej pobral preč, aby sa opäť stretol so svojou láskou. Má rád stereotyp, ale ten sa zmení príchodom nových pakistanských susedov. Časom si s nimi Ove začína rozumieť a všetko sa mení. Film je natočený podľa knižného bestselleru spisovateľa Fredrika Backmana. O filme sme publikovali aj samostatný článok. Muž menom Ove má vysielací čas o 22:40 na ČT art.

Odľahčenie ponúka Divadlo Gunagu, ktoré v sobotu a v nedeľu predstaví inscenáciu Riaditeľky zemegule. Tri upratovačky, ktoré upratujú na ministerstve zahraničných vecí, sa rozprávajú o svojich životoch a majú riešenie na všetko. Hlavná hrdinka Judit, ktorú hrá Božidara Turzonovová, údajne pochádza zo šľachtickej rodiny a upratovaním si chce udržať vlastnú dôstojnosť. Ďalšia upratovačka Darina sníva o milencovi z Anglicka, od ktorého čaká, aby ju požiadal o ruku a najmladšou upratovačkou je Monika, ktorá prišla na ministerstvo upratovať po prvýkrát, postupne sa však vynára jej tajomstvo a dôvod, prečo prišla na ministerstvo. Predstavenie začína o 19:30.

Tento týždeň začal aj filmový festival Crème de la Crème. Vo festivalovej kinopremiére sa uvedie osem francúzskych filmov. Na festivale vzdajú aj poctu zosnulému hercovi Gaspardovi Ullielovi, ktorý tragicky a nešťastne zahynul pri lyžovačke. V sobotu o 19:30 si môžete pozrieť film France. Snímka je o úspešnej televíznej novinárke, ktorú najprv všetci milujú. Riskuje svoj život pri reportážach a teší sa veľkej obľube u divákov. No všetko je len dočasné a jej hviezda pomaly prestáva svietiť. Novinársky svet je plný pokrytectva a cynizmu, občas je dobré si to pripomenúť.

Pridajme ešte jeden tip z Netflixu.

Woody Allen je od istého momentu v mediálnej nemilosti, ale filmy robí tento 86-ročný krehký newyorský Žid stále dobré. V čase, keď sa nedalo chodiť do kina, natočil film Daždivý deň v New Yorku. Ako obyčajne, ide o inteligentnú komédiu, hlavným hrdinom je daždivý Manhattan a tiež bystrý mladík, ktorý rozumie umeniu a darí sa mu v kartách, má dobrý pôvod, nenútenú ľahkovážnosť a vždy dosť peňazí. A naplno dospeje, až keď sa dozvie jedno tajomstvo svojej matky. Popri tom sa vo filme hmýria slávni herci, jedna jednoduchá blondínka s otcom – republikánom a bankárom z Arizony –, ukazuje sa povrchnosť sveta celebrít a filmových hviezdičiek, ale všetko sa to skončí happyendom, až nečakane dokonalým (čítaj upršaným). Skúste.

NEDEĽA

Svet bol kedysi jednoduchší. Záľubou troch kamarátov je podávať športku. Tá bola kedysi oveľa viac obľúbená ako dnešné loto. Každú nedeľu preto čakajú na výsledky a snívajú o výhre. Každý z nich má svoj sen: Emil túži po motorke Java 250, Vrabec zase po Pionierovi a Mišo dúfa, že sa vyberie na cestu okolo sveta. No zatiaľ sa im nedarí, preto chcú zarábať ešte viac peňazí, aby zvýšili svoje šance. Michal je zaľúbený do Evy Dvorčíkovej, ktorú však doteraz neoslovil. Eva sa zapáči aj ďalším kamarátom, preto sa rozhodnú o Evu losovať. Film natočený podľa knižnej predlohy Ivana Bukovčana Šťastie príde v nedeľu sa začne o 16:50 na Jednotke.

Máme tu ešte tip na návštevu kina, najmä pre milovníkov psov. „Mariňák“ Briggs, ktorého si zahral Channing Tatum, dostane za úlohu doviesť psa Lulu na pohreb jeho bývalého pána. Je to pre neho jedna z najťažších úloh, pretože s Lulou nevychádzajú práve najlepšie. Pred sebou majú veľmi dlhú cestu, počas ktorej mu Lula zdemoluje auto, prekazí rande a mnoho ďalšieho. No po tom všetkom si napokon k sebe našli cestu. Či vôbec stihnú pohreb ich priateľa, sa dozviete vo filme Pes.

Na úplný záver ešte nejaké videá o Ukrajine.

Úmyselne ich dávam až na záver, všetci sme z toho utrpenia nevinných ľudí zničení, najhoršie je to ale s Ukrajincami samotnými. Diania v správach je dosť, preto sme aj vybrali v tomto výbere na víkend ľahšie témy, ale niečím to predsa len doplňme.

Prvým je video v Rusku narodenej americkej novinárky, ktorá opisuje Putina, jeho myslenie a vzťah k Západu. Aj Julia Ioffe si myslí, že zlomovým bol rok 2007, konferencia v Mníchove, ale inak, ako to vnímajú realisti. Podľa nej tam vznikla myšlienka na obnovenie bipolárneho sveta. Prečo? To povie samotná Julia Ioffe.

Yuval Noah Harari je dobre známy aj čítaný aj na Slovensku. Pred vojnou na Ukrajine napísal článok pre Economist, kde sa téme venoval, neskôr nahovoril krátky rozhovor, kde hovorí, čo všetko táto vojna zmenila.

Možno si to pozrieť tu:

Druhým pohľadom sú názory realistov, tí sú logicky momentálne trochu v defenzíve, ale na YouTube už nájdete prvé analýzy a videá.

V tom prvom vystupuje a o napadnutí Ukrajiny Ruskom hovorí John Mearsheimer, v tom druhom o vojne, konci globalizácie a novom rozdelení sveta zase český realista Petr Robejšek.


Ďalšie články