Putin sa stretne s Lukašenkom. Bielorusko mu drží stranu, ale do vojny sa zapojiť nechce

Vladimir Putin, Alexandr Lukašenko Foto: TASR/AP

Niektorí vojenskí experti očakávali, že Bielorusko by sa na popud Ruska mohlo pokúsiť zablokovať Ukrajinu zo západu, aby nedochádzalo k vyzbrojovaniu ukrajinskej armády. Nič také sa však nestalo.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v Moskve stretne so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom. Lukašenko a Putin budú podľa bieloruskej štátnej agentúry Belta diskutovať o aktuálnych otázkach bilaterálnych vzťahov, rozvoji spolupráce oboch krajín a o hospodárskej kooperácii pod vplyvom ekonomických sankcií Západu. Taktiež sa budú rozprávať o súčasnej situácii v regióne a na Ukrajine.

Za týmto ťažko zrozumiteľným byrokratickým jazykom môže byť niečo podstatne zrozumiteľnejšie – nastolenie otázky, či sa Bielorusi zapoja do ruskej vojny na Ukrajine. Bielorusko je síce blízkym spojencom Moskvy a ruskej armáde poskytuje zázemie pre vojenské operácie na Ukrajine, ale priamo do vojny sa Lukašenko zjavne zapojiť nechce.

Niektorí vojenskí experti očakávali, že Bielorusko by sa na popud Ruska mohlo pokúsiť zablokovať Ukrajinu zo západu, aby nedochádzalo k možnosti zásobovať ukrajinskú armádu. Nič také sa však nestalo, Bielorusi síce držia stranu Rusku, ale svoje jednotky držia doma.

Najnovšie Bielorusi obnovili dodávky elektrickej energie do černobyľskej jadrovej elektrárne, uviedol vo štvrtok ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov. Svet sa touto správou upokojil. Černobyľ bol odpojený od elektriny v dôsledku bojov medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.
Snahu predísť väčšiemu problému podnikla aj Ukrajina, ešte v stredu vyzvala Rusko na dočasné zastavenie paľby, aby mohla opraviť elektrické vedenie do Černobyľu, pričom varovala, že ak bude elektráreň od prúdu odpojená dlhšie, hrozí únik radiácie. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že záložné naftové generátory dokážu elektráreň napájať najviac 48 hodín. (tasr, fed)


Ďalšie články