Americký evanjelický pastor pôsobil osem rokov na Ukrajine. Dnes pomáha vo Veľkom Slavkove

Ichthys 2 (1)

Scott Yount, rodák z Kalifornie, slúžil od roku 2014 ako misionár v meste Bila Cerkva v centrálnej časti Ukrajiny. V týchto dňoch je už všetko inak, cieľ jeho života sa však nezmenil. Pomáha. Na inom mieste, v inej krajine a inej skupine ľudí. Stále však s otvoreným srdcom a láskou. Po svojom boku s manželkou Lenou.

Už viac ako desať dní sú dvere Medzinárodného evanjelického mládežníckeho centra Ichthys vo Veľkom Slavkove otvorené pre ľudí z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou. Ako hovorí jeho riaditeľ Vladimír Maťaš, svoj „dočasný domov“ tu našlo už viac ako 80 ľudí. „Momentálne máme ubytovaných 24 ľudí a ďalších 15 je na ceste. So starostlivosťou o nich nám pomáha aj pastor Scott Yount s manželkou Lenou, ktorí k nám prišli do centra koncom februára ako prví a ihneď sa stali súčasťou nášho tímu.“

Slúžil sirotám a mládeži so špeciálnymi potrebami

Scott vyrastal v Kalifornii, navštevoval Azusa Pacific University, kde získal bakalársky titul v biblických štúdiách. Tri roky pôsobil ako pomocný pastor v Luteránskej cirkvi Nanebovstúpenia vo Waterloo v štáte Iowa. V roku 2014 sa rozhodol stať misionárom na Ukrajine.

Je zakladateľom „Joy 4 Ukraine“, služby, ktorá prináša radosť z evanjelia sirotám a mládeži so špeciálnymi potrebami. Joy 4 Ukraine organizuje tábory pre mládež so zdravotným postihnutím. Okrem toho v ukrajinskom sirotinci vyučuje Bibliu a vedenie bohoslužobných piesní pre chlapcov so špeciálnymi potrebami. Pastor Scott sa venuje aj nepočujúcim deťom v internátnej škole v meste Bila Cerkva. Joy 4 Ukraine každoročne organizuje ples pre deti so špeciálnymi potrebami.

V roku 2017 sa Scott oženil s Ukrajinkou Lenou. Je špeciálna pedagogička a pomáha centru s letnými tábormi a mnohými ďalšími aktivitami. Scott a Lena slúžia aktuálne pod hlavičkou SON (Spiritual Orphans Network).

Nový „domov“ vo Veľkom Slavkove

Po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajine sa novým domovom manželov Yountovcov nateraz stalo mládežnícke centrum vo Veľkom Slavkove, v ktorom vykonávajú novú službu svojej pomoci. Spomínajú si na piatich zahraničných černošských mladíkov, ktorí študovali na Ukrajine a v centre našli dočasné útočisko.

Foto: archív Scotta Youta

„Títo mladí muži boli veľmi vystrašení, keď sem dorazili. Takmer tri dni strávili na hranici a netušili, kam majú ísť. Veľmi si vážime Vlada, Moniku a Janku, ktorí toto mládežnícke centrum vedú a majú obrovské srdcia. Nakŕmili ich, poskytli im miesto na oddych a pomohli im kúpiť lístky na vlak, keďže smerujú do Nemecka,“ vraví Scott.

Scott a Lena sa pousmejú aj pri ďalšej spomienke. „Bolo milé, keď k nedeľnému obedu pripravili Ukrajinci na obed boršč. Všetkým nám to pomohlo cítiť sa ako doma. Hostilo sa tu už viac ako 50 utečencov. My sa snažíme aspoň občasnou hrou na gitare a spevom priniesť trochu radosti do smútku. To, že sa tí ľudia dostali sem, je totiž len zlomok ich boja. Prosíme, modlite sa za všetkých, aby dúfali v Pána, aby im Boh obnovil silu, aby bežali a neslabli, chodili a neustávali.“

Lena sa rozcíti pri spomienke na MDŽ

Lena sa rozcíti pri nedávnej spomienke: „Na Ukrajine, rovnako ako na Slovensku, je 8. marec deň žien. Je to veľký sviatok. Slovenský personál v tábore nakúpil všetkým dámam čokolády a kvety. Slováci sú úžasní, majú úžasné srdcia a tak veľmi nám pomáhajú.“

Okrem manželov z Ukrajiny pomáha v Medzinárodnom evanjelickom mládežníckom centre Ichthys vo Veľkom Slavkove aj množstvo dobrovoľníkov z okolia. Vladimír Maťaš s emóciou priznáva, že ich ochota a flexibilita, ktorú si táto situácia vyžaduje, sú obrovské. Či už ide o pomoc v kuchyni, pri upratovaní, zháňaní vecí, napríklad práčky a sušičky, liekov, pri nákupoch či nočných jazdách na hranice a späť. V neposlednom rade mnohí pomáhajú aj finančne. „Všetkým, ktorí ste sa akokoľvek zapojili, sme nesmierne vďační. Bez nich by to bolo veľmi náročné,“ zdôrazňuje.

Čo bude ďalej, zatiaľ nevedia, no vyzerá to tak, že ľudia budú naďalej prichádzať, preto spoločnými silami s Božou pomocou pokračujú ďalej. Ak im chcete pomôcť, môžete ich službu podporiť aj finančne na účte SK06 0200 0000 0025 5192 3951, VS: 3333 (pomoc Ukrajine). Za každý príspevok vám vopred ďakujú.


Ďalšie články