Aj Česi plánujú zaviesť rodičovský bonus. Minister Stanjura navrhuje iný model ako Krajniak

Zbynek_Stanjura Český minister financií a podpredseda ODS Zbyněk Stanjura. Foto: ODS.cz

Český minister financií a podpredseda ODS Zbyněk Stanjura plánuje zaviesť rodičovský bonus. Spolu s ostatnými plánovanými reformami o ňom informoval v rozhovore pre portál Lidové noviny. Dôchodková reforma sa podľa neho vôbec nedotkne súčasných dôchodcov.

Rodičovský bonus je téma, ktorá získava rastúcu politickú pozornosť. Nie, nehovoríme o Slovensku, kde sa rodičovský bonus dostal do programu vlády aj do ústavy, ale pred jeho schválením naráža na kritiku z ministerstva financií, NBS či viacerých vládnych politikov. Rodičovský bonus zaujal v Prahe a možno nie je úplne nereálne, že zákon prejde v Česku ľahšie ako u nás.

Minister financií Zbyněk Stanjura a dôležitá postava v strane premiéra Petra Fialu je jednoznačne za. Dôchodková reforma má podľa Stanjuru podporiť súdržnosť rodiny a pracujúci by mali získať možnosť posielať 1 percento z hrubej mzdy priamo na účet svojim rodičom. Pre Lidové noviny tento týždeň povedal:

„Prvá vec, ktorá má podporiť súdržnosť rodiny, je možnosť posielať jedno percento hrubej mzdy priamo na účet rodičov na dôchodku. Ak má niekto priemernú mzdu okolo 38-tisíc (českých korún), bude to 380 korún mesačne. A pokiaľ má niekto tri deti, tak to bude znamenať 380 krát tri, čo je zhruba 1 100 korún mesačne k dôchodku.“

Ak to prepočítame na eurá, 38-tisíc českých korún je zhruba 1 500 eur a 380 korún mesačne je 15 eur, pri troch deťoch ide o 45 eur ako prilepšenie k dôchodku. Na Slovensku sa uvažuje o platbe, ktorá zodpovedá 2,5 percentu z dôchodkového poistenia, čiže rovnaký cieľ sa sleduje trochu inými prostriedkami.

Slovenský návrh ministra Krajniaka je v porovnaní s českým návrhom o trochu štedrejší, v ostatnom rozhovore pre Štandard povedal: „… ak má dôchodkyňa dve pracujúce deti, ktoré obe pracujú za hrubú mzdu 1 000 eur, od januára 2023 by mala dostávať za každé dieťa rodičovský bonus 25 eur, čo je spolu 50 eur mesačne a 600 eur ročne. Rovnako aj otec, ak poberá starobný dôchodok. Obaja rodičia by teda k dôchodku dostali de facto 14. dôchodok.“

Krajniakov model tiež odvádza sumu priamo z dôchodkového poistenia, Stanjura navrhuje, aby suma na podporu rodičov išla priamo z hrubej mzdy. Dôvodom je jeho iné uvažovanie o dôchodkovej reforme aj jej prijateľnosti v súčasnej českej koalícii.

Návrh odmieta český minister nazývať reformou, keďže zmeny sú na to podľa neho malé, viac stojí o širšiu podporu návrhu, aj vďaka hlasom z opozície, aby tento návrh pretrval. Inak chápe už samotné dôchodkové poistenie: „Nesprávne mu hovoríme sociálne poistenie, ono je to v skutočnosti daň. Rovná daň – všetci platia rovnakým percentom zo svojich príjmov,“ dodáva český minister.

Za potrebnú teda považuje i zmenu v prístupe ľudí ku dôchodkom. Podľa Stanjuru sa politikom ani za tri desaťročia nepodarilo ľuďom vysvetliť rozdiel medzi poistkou a dôchodkom, na ktorom stojí priebežný systém. Sociálne poistenie má podľa neho v skutočnosti atribúty dane. „Som za to, aby sa sociálne poistenie premenovalo na sociálnu daň,” uvádza v rozhovore pre Lidové noviny.

Rodičovský bonus do toho zapadá, aj keď viac zboku systému. Má ale vytvoriť puto medzi počtom pracujúcich detí a výškou dôchodku, čo súčasný systém, naopak, trestá. Navyše má bonus jeho reforme získať podporu aj medzi staršími, reforma by sa ich nemala dotknúť, respektíve dôchodky by sa vďaka rodičovskému bonusu iba zvýšili: „Rozčuľuje ma, keď vidím reportáže alebo čítam články a vidím tam tie zábery na našich dnešných seniorov – ich sa to týkať nebude,” hovorí Stanjura v úvode rozhovoru. Vyjadrenie dopĺňa argumentom, že títo ľudia sa nestihnú novému systému prispôsobiť. Podľa neho sa zamýšľaná zmena dôchodkov dotkne ľudí vo veku 45 rokov a mladších.

Minister má v úmysle dať ľuďom ekonomické nástroje, ktoré ich budú motivovať, aby si sami sporili na dôchodok. “Prvá vec, ktorá má podporiť súdržnosť rodiny, je možnosť odvádzať jedno percento hrubej mzdy priamo na účet rodičov v penzii,” hovorí Stanjura.

Pripravených je väčšina podkladov na implementáciu rodičovského bonusu. Chýba iba politická zhoda na konkrétnej forme zmeny. Podľa súčasného českého ministra financií nestačí schválenie vládnou väčšinou, pretože v minulosti sa ďalšej vláde podarilo zrušiť zavedený druhý pilier. „Máme dohodu v koalícii, že to nebude reforma, respektíve zmena podľa predstáv jednej politickej strany,” dopĺňa s tým, že do procesu dohadovania plánuje zapojiť aspoň časť opozície.

Nevôľu Čechov sporiť si na dôchodok považuje Zbyněk Stanjura za generačnú záležitosť. Staršie ročníky sú podľa neho v otázkach investícií konzervatívne. Ľudia si však podľa neho „vedia spočítať“, keď nejaký ekonomický nástroj funguje. Súvisiaci zlý stav IT systémov rezortu financií vníma ako vec na niekoľko rokov, ale zásadné kroky plánuje urobiť ešte vo volebnom období súčasnej garnitúry.

Prvú časť dôchodkových zmien chce predstaviť a presadiť do konca roku 2023, teda v prvej polovici funkčného obdobia vlády. To sa už ministrovi Krajniakovi nepodarí, český model mu ale môže pomôcť prelomiť nedôveru niektorých kolegov vo vláde. Už to nie je neznáma téma, ktorá nemá obdobu.


Ďalšie články