Maďarsko má novú prezidentku Katalin Novákovú. Dobre sa pozná s Krajniakom či Záborskou

211169819966_465594808261440_4894799029838285668_n Foto: Katalin Nováková/FB

AKTUALIZOVANÉ Prezidentkou Maďarska sa stala kandidátka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková. Získala dve tretiny hlasov poslancov.

Doterajšieho prezidenta Jánosa Ádara vystrieda 10. mája na ďalších päť rokov Katalin Nováková. Vládna kandidátka získala v tajnom hlasovaní 137 hlasov v 199-člennom maďarskom parlamente. Novaková je v Maďarsku obľúbená politička, patrí k mladšej generácii politikov okolo Viktora Orbána, veľa sa prezentovala spolu so svojou rodinou, bola ministerkou pre rodinu v čase, keď Orbán zvyšoval financie na podporu rodín či demografie. Veľa sa usmieva a dobre pôsobí, na Slovensku sa pozná s viacerými pro-rodinnými aktivistami, s ktorými vyhľadávala kontakt, ešte viac s ministrom práce Milanom Krajniakom či poslankyňou Annou Záborskou. Nováková bola lojálna voči Orbánovi, na druhej strane v poslednej dobe sa na jej Facebooku fotky s Orbánom neobjavovali.

Nie všetko však dnes v maďarskom parlamente prebehlo s úsmevom. Opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko nominovalo na funkciu Pétera Rónu. Zoskupenie chcelo pôvodne presadiť priamu voľbu prezidenta, ale nepodarilo sa jej to presadiť v parlamente, kde má väčšinu vládny Fidesz. O bizarných pomeroch v maďarskom parlamente svedčí, že opozícia sa sťažovala, že jej kandidát nemohol vystúpiť s prejavom v parlamente pred hlasovaním.

Foto: Novak/FB

Nováková sa vo svojich 44 rokoch stala nielen najmladšou z doterajších hláv Maďarska, ale aj najmladšou prezidentkou v rámci Európskej únie.

Katalin Éva Veresné Nováková sa narodila 6. septembra 1977 v Segedíne. Ekonómiu vyštudovala na Korvínovej univerzite v Budapešti a právo na univerzite v rodnom meste. Absolvovala aj študijný pobyt na francúzskej univerzite Paris Nanterre.

V období prvej vlády premiéra Viktora Orbána začala v roku 2001 pracovať na ministerstve zahraničných vecí, špecializovala sa na záležitosti Európskej únie. Od roku 2010 pôsobila ako ministerská poradkyňa a o dva roky neskôr sa stala šéfkou oddelenia na ministerstve ľudských zdrojov. V tomto rezorte pôsobila od roku 2014 aj ako štátna tajomníčka pre rodinu a záležitosti mládeže.

Od októbra 2020 do decembra 2021 pôsobila na poste ministerky pre záležitosti rodiny. „Ako ministerka pre záležitosti rodiny bola tvárou politiky Viktora Orbána,“ pripomenula v tejto súvislosti agentúra DPA. Maďarsko v tom čase navýšilo podporu rodín, zlepšila sa aj pôrodnosť žien. Od roku 1978 pôrodnosť v Maďarsku sústavne klesala, z úrovne 2,25 dieťaťa na ženu v roku 1978 na 1,3 v roku 2003, krátko po ekonomickej kríze v Maďarsku. Odvtedy sa pôrodnosť zvýšila na dnešných 1,53 dieťaťa na ženu. Zvýšili sa aj priame dávky na podporu rodiny, Katalin Novaková sa toho stala tvárou.

Okrem toho rástol jej význam aj v prostredí strany. V roku 2017 sa stala podpredsedníčkou vládnej strany Fidesz. Do poslaneckých lavíc maďarského parlamentu si Katalin Nováková zasadla v roku 2018. Pôsobila aj ako podpredsedníčka Medzinárodnej ženskej demokratickej únie (IWDU). Bola tiež hlavnou tvárou rodinného samitu, ktorý v Budapešti organizuje Orbánova vláda a kde sa stretávajú zaujímaví konzervatívni hostia z celej Európy. Uplynulý rok tam vystúpil aj Éric Zemmour, zo Slovenska už spomínaný Milan Krajniak.

V decembri 2021 nominovala strana Fidesz Katalin Novákovú ako kandidátku na novú prezidentku Maďarska. „Reprezentovať Maďarsko, slúžiť celému maďarskému národu – na túto náročnú úlohu sa pripravujem s vierou, dušou a srdcom,“ napísala v reakcii na Facebooku po prijatí kandidatúry Katalin Nováková, ktorú magazín Forbes v roku 2020 označil za najvplyvnejšiu ženu v maďarskom verejnom živote.

Katalin Nováková je vydatá a je matkou troch detí.

(tasr, haj, jad)


Ďalšie články