Polnyj pizdec, blitzkrieg sa zrútil, malo zaznieť v Putinovom okolí. O vojne zrejme v Kremli vedelo len zopár ľudí

7942059796_fe33d66b7e_k Foto: Flickr.com

O rozpútaní vojny proti Ukrajine vedelo len niekoľko osôb v najbližšom okruhu prezidenta Vladimira Putina. Mnohí predstavitelia Kremľa pri hodnotení terajšej situácie používajú tie najtvrdšie slová. Aj takéto informácie v ostatných dňoch prichádzajú od ruských novinárov či od spravodajských služieb. Hoci ich nie je možné potvrdiť, vonkajšie dianie im zodpovedá.

Jedna z najzaujímavejších otázok v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu je tá, koľko vysokých predstaviteľov Moskvy bolo s vojnou vopred oboznámených. Jej zodpovedanie by totiž pomohlo lepšie pochopiť, či príkazu Kremľa zaútočiť predchádzalo dostatočné vyhodnotenie rizík a benefitov takejto akcie.

Viac svetla do tejto problematiky pomáha vniesť článok ruskej novinárky Faridy Rustamovej, ktorá v minulosti pracovala pre ruskú odnož britskej televízie BBC či pre opozičný portál Meduza. Hoci text pochádza už zo začiatku marca, médiá si ho vo väčšej miere všimli až teraz.

„Moje zdroje hovoria, že s najväčšou pravdepodobnosťou bol informovaný len najužší okruh: minister obrany Sergej Šojgu, náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov a vedúci predstavitelia kontrarozviedky,“ píše sa v texte.

Informáciu tohto druhu, pochopiteľne, nie je možné overiť, no fakt, že o vojne neboli vopred informovaní ani len kľúčoví predstavitelia ruskej armády by korešpondoval s jej pomalším postupom, veľkými problémami s logistikou a vysokými stratami v podobe stoviek kusov techniky a tisícok vojakov.

Čakali, že na Donbase sa zastaví

Rustamová napísala, že každý zdroj, s ktorým hovorila, sa nazdával, že ruský prezident Vladimir Putin nebude pokračovať v invázii na Ukrajinu a namiesto toho sa bude snažiť získať páky, ako je uznanie Donecka a Luhanska za „ľudové republiky“, na ďalšie ústupky.

Z terajšieho vývoja sa „nikto neteší“, povedal zdroj pochádzajúci z blízkosti Kremľa. „Mnohí chápu, že je to chyba, ale pri plnení svojich povinností prichádzajú s vysvetleniami, ktoré im pomáhajú sa s tým zmieriť,“ možno sa dočítať ďalej.

Ďalšia osoba pod podmienkou zachovania anonymity Rustamovej povedala, že predstavitelia Kremľa pri popisovaní invázie „opatrne vyslovovali slovné spojenie ‚je to v p**i‘ (polnyj pizdec)“.

Údajný dokument FSB: Blitzkrieg sa zrútil

Vojnu na Ukrajine považujú za fiasko aj ďalší experti. Vyplýva to z textu, ktorý údajne unikol z ruskej Federálnej služby bezpečnosti (FSB) a ktorého autenticitu potvrdzuje aj Christo Grozev, výkonný riaditeľ investigatívnej skupiny Bellingcat.

Podľa anonymného analytika tajnej služby, ktorý má byť autorom textu, svetu hrozí pre vojnu u našich východných susedov hladomor v dôsledku zničenia úrody obilia. Dobytie a udržanie Ukrajiny označil za logisticky nemožné a do júna vraj „v Rusku nebude ekonomika“.

Aj autor tohto textu spomína, že okrem najvyššieho vedenia nikto o chystanej invázii na Ukrajinu nevedel a ďalšie ústredné orgány sa o nej dozvedeli až tesne pred útokom. „Všetci politickí poradcovia, politici a mocnári vyvolávajú chaos. Hlavne nikto nevedel, že taká vojna bude – tajilo sa to pred všetkými,“ skonštatoval.

„Náš blitzkrieg sa úplne zrútil. Nie je možné splniť, čo máme: keby sme Zelenského a jeho zástupcu zajali počas prvých troch dní, obsadili aj všetky kľúčové budovy a donútili ich prečítať vyhlásenie, že sa vzdávajú, potom by sa ukrajinský odpor pravdepodobne rozpustil na minimálnu úroveň. Teoreticky. Ale čo potom?“ dodáva správa s tým, že akákoľvek bábková vláda by bola zvrhnutá „do desiatich minút po tom, čo odídeme“.

Trafila CIA?

Nálada ruského lídra Putina sa zhoršila nielen podľa zdrojov Rustamovej, ale podobný obraz vykresľuje aj americká CIA.

Dlhoročný ruský prezident v sebe už mnoho rokov „dusí výbušnú zmes krivdy a ambícií“, povedal americkým zákonodarcom riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Riaditeľ CIA sa tiež zmienil o „systéme“ zavedenom ruským prezidentom, v ktorom je okruh jeho poradcov „čoraz užší“. Tento trend ešte viac akceleroval počas pandémie choroby COVID-19. „Ide o systém, v ktorom, vo všeobecnosti, kvôli kariére nie je dobré spochybňovať jeho (Putinov) úsudok alebo mu oponovať,“ povedal Burns.

Inváziu Ruska na Ukrajinu označil Burns za vec Putinovho „hlbokého osobného presvedčenia“, za jeho stret s Európou a Spojenými štátmi.

Podľa Burnsa Putinov plán spočíval v dobytí Kyjeva v priebehu prvých dvoch dní invázie, preto je teraz pre nedostatočný pokrok „nahnevaný a sklamaný“.

Burns očakáva, že Putin teraz pravdepodobne zdvojnásobí silu a pokúsi sa rozdrviť ukrajinskú armádu bez ohľadu na civilné obete.


Ďalšie články