NATO na MDŽ zdieľalo fotografiu Ukrajinky s nacistickým symbolom. Po upozornení príspevok zmazalo

Fotografia ukrajinskej vojačky s Čiernym slnkom. Foto: reprofoto/Twitter Fotografia ukrajinskej vojačky s Čiernym slnkom. Foto: reprofoto/Twitter

Skrytý nacistický prvok v príspevku, ktorý chválil Ukrajinky na Medzinárodný deň žien. Faux pas sa podarilo oficiálnemu účtu organizácie NATO, ktorá na deň žien uverejnila niekoľko fotografií vojačiek z Ukrajiny. Príspevok zakrátko zmazali, keď ľudia na sociálnych sieťach upozornili na jeho obsah.

V utorok 8. marca na Medzinárodný deň žien uverejnil oficiálny účet Severoatlantickej aliancie na sociálnej sieti Twitter štvoricu fotografií k súčasnej vojne na Ukrajine. NATO pochválilo ukrajinské ženy, ktoré bránia svoju vlasť proti ruskému vpádu.

„Všetky ženy a dievčatá musia žiť slobodne a v rovnosti. Počas dnešného medzinárodného dňa žien myslíme na výnimočné ženy Ukrajiny. Ich sila, statočnosť a odolnosť odzrkadľujú ducha ich národa,“ napísal oficiálny účet 8. marca.

Ľudia si však čoskoro všimli, že na jednej z fotografií má ukrajinská vojačka na hrudi symbol spájaný s krajne pravicovými či národnosocialistickými kruhmi. Ide o takzvané čierne slnko, ktoré má v znaku napríklad aj neslávne známy ukrajinský pluk Azov.

Znak na hrudi Ukrajinky nie je na prvý pohľad dobre viditeľný, pretože splýva s uniformou. Len čo naň upozornili ľudia na internete, NATO príspevok zmazalo. „Príspevok bol odstránený, pretože sme si uvedomili, že obsahuje symbol, pri ktorom sme nedokázali overiť, či predstavuje niečo oficiálne,“ uviedla Severoatlantická aliancia citovaná britským portálom Newsweek.

Fotografia s dotknutou ženou sa podľa portálu na sociálne siete dostala najprv 14. februára tohto roku, keď snímku zdieľal Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny. Neskôr bola zaradená do fotobánk viacerých agentúr, čím sa dostala na stránky médií. Znak zvaný čierne slnko pochádza z obdobia nemeckej Tretej ríše. Prvýkrát sa objavil na hrade Wewelsburg, ktorý v roku 1933 získal a neskôr prestaval Heinrich Himmler. Tvorí ho čierny kruh, z ktorého vychádza dvanásť rún Sig či bleskov.

Význam či pomenovanie z tohto obdobia známe nie je, mohlo ísť len o okrasný prvok. Používanie v krajne pravicových a neonacistických kruhoch sa rozmohlo až omnoho neskôr po druhej svetovej vojne, pričom súčasný názov i pomyselný význam v zásade vznikol až po roku 1991. Na Ukrajine symbol v insígniach používajú rôzni extrémisti, napríklad už spomenutý batalión Azov.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1501326630714851329

Ďalšie články