Bodka za rituálnou vraždou. Francúzsky súd usvedčil troch spolupáchateľov podrezania kňaza priamo v kostole

duchovný Jasques Hamel Katedrála Notre Dame Fotografia zavraždeného kňaza Jacquesa Hamela vystavená na zádušnej omši. Foto: TASR/AP

Troch mužov spriaznených s dvoma útočníkmi, ktorí v roku 2016 zavraždili 85-ročného katolíckeho kňaza počas svätej omše vo francúzskom meste Saint-Etienne-du-Rouvray, odsúdil francúzsky súd na osem, desať a trinásť rokov väzenia.

Súd usvedčil mužov vo veku od 25 do 36 rokov zo zločineckej spolupráce s teroristickou skupinou. Všetci traja popreli, že vedeli o zámeroch útočníkov.

Štvrtý obvinený, francúzsky džihádista Rachid Kassim, pravdepodobne zahynul pri americkom leteckom útoku neďaleko irackého mesta Mosul v roku 2017. Kassima odsúdili posmrtne za to, že prostredníctvom sociálnych sietí nabádal páchateľov k útoku.

Dvaja 19-roční útočníci Adel Kermiche a Abdel-Malik Petitjean podrezali 85-ročného kňaza Jacqua Hamela v kostole uprostred omše. Mladíci následne zadržiavali dve rehoľníčky a starší manželský pár ako rukojemníkov, pričom jednu osobu zranili. Polícia oboch útočníkov zastrelila. K útoku sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát.

Pápež František označil zavraždeného kňaza za mučeníka. O sérii nábožensky motivovaných vrážd vo Francúzsku sme písali v osobitnom texte.

(tasr, haj)


Ďalšie články