Sto dní: Vakcína pri ďalšej pandémii sa má pripraviť rekordne rýchlo

vakcína oèkovanie Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Vlády vyspelých krajín i neštátne fondy nezaháľajú v príprave na ešte promptnejšiu reakciu na možnú budúcu pandémiu. Na vyvinutie vakcíny v horizonte sto dní, ktorá by bola schopná potlačiť hrozbu predbežne definovanú ako Ochorenie X, prisľúbili vynaložiť stámilióny eur.

Jeden z hlavných argumentov odporcov proticovidového očkovania spočíval v tvrdení, že vývoj vakcín na toto ochorenie prebiehal veľmi rýchlo. Čiastočne sa mu dalo rozumieť. Namiesto niekoľkých rokov, ako to bolo zvykom v minulosti, trval výskum iba niekoľko mesiacov.

Aj tento interval sa nám však môže zdať dlhý v kontexte toho, ako rýchlo má byť podľa predstáv kompetentných spustená vakcinácia pri nasledovnej pandémii.

Svetové spoločenstvo totiž len v týchto dňoch prisľúbilo vynaložiť viac ako 1,5 miliardy amerických dolárov (vyše 1,36 milióna eur) na to, aby vedcom pomohlo pripraviť sa na ďalšiu pandemickú hrozbu – takzvané Ochorenie X – tak, aby sa vakcína mohla nasadiť už do sto dní.

Pripomíname, že od zverejnenia genetického kódu koronavírusu s pôvodom v čínskom Wu-chane po schválenie prvých vakcín na konci roka 2020 uplynul približne trojnásobok, teda zdruba tristo dní.

Nabudúce musí byť reakcia oveľa rýchlejšia, povedal v tejto súvislosti Richard Hatchett, výkonný riaditeľ Koalície pre inovatívnu epidemickú pripravenosť (CEPI).

Odborník sa ďalej nechal počuť, že hoci bol covid veľká medicínska udalosť, zďaleka nemožno hovoriť o najhoršom prípade, aký si dokážu epidemiológovia predstaviť. Hatchetta citoval britský portál Evening Standard, ktorý sa téme venuje.

Svetové spoločenstvo prisľúbilo CEPI poskytnúť prostriedky v spomenutom objeme na spustenie ambiciózneho plánu na odvrátenie ďalšej pandémie vytvorením vakcinačnej banky pokrývajúcu potenciálne vírusy z každej rodiny vírusov.

Vláda Spojeného kráľovstva chce napríklad do projektu investovať 210 miliónov dolárov (190 miliónov eur). Priložiť ruky k dielu sa zaviazali aj vlády Japonska, Nemecka, Austrálie, Spojených štátov amerických či Nórska. Financie ale plánujú poskytnúť aj neštátne subjekty ako Gates Foundation alebo Wellcome Trust.

„Ak budeme čakať, kým sa nové choroby zhmotnia, aby sme sa na ne pripravili, už bude neskoro,“ povedal britský minister zdravotníctva Sajid Javid. Zároveň nepochybuje o tom, že ak budeme pokračovať v spolupráci a poučíme sa z posledných dvoch rokov, dokážeme to opäť.

Doterajšie prísľuby však stále zaostávajú za cieľom CEPI získať až 3,5 miliardy amerických dolárov (3,18 miliardy eur), čo môže komplikovať aj fakt, že úsilie o získavanie finančných prostriedkov sa realizuje na pozadí vojny na Ukrajine.


Ďalšie články