Z tankov sa stanú chladničky. Ruskí vojaci uviaznutí v 60-kilometrovom konvoji môžu zmrznúť

ukrajinský vojak sedí na obrnenom vozidle

Ruské tanky v kolóne sa môžu stať túto noc pre ruskú armádu niekoľkotonovými chladničkami, domnievajú sa západní vojenskí odborníci. Vojakov to vraj môže motivovať vzdať sa.

Ruskí vojaci, ktorí na niekoľko dní uviazli v 40-kilometrovej obrnenej vojenskej kolóne tankov a ťažkých zbraní neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev, môžu túto noc čeliť obrovskej výzve, informuje portál Independent.

Nočné teploty môžu zo stredy na štvrtok na Ukrajine klesnúť až na mínus 20 stupňov Celzia. Spôsobiť to má východný vietor kombinovaný s arktickým vzduchom.

Očakáva sa, že mráz zhorší životné podmienky ruskej armády, ktorá uviazla v konvoji približne 50 kilometrov od centra Kyjeva. Ak by tankom nešiel motor, fungovali by pre ruskú armádu ako obrovské chladničky. Vojaci by museli utiecť, povedal Glen Grant, hlavný odborník na obranu z Baltic Security Foundation.

„Chlapci (ruské jednotky) nebudú čakať, vypadnú, začnú chodiť do lesa a vzdajú sa, aby nezmrzli. Nemôžete len tak sedieť a čakať, pretože ak ostanete vo vozidle, čakáte na smrť. Nie sú hlúpi,“ myslí si Grant.

Rovnako to vidí aj bývalý major britskej armády Kevin Price. Ten pre Daily Mail povedal, že tanky sa nestanú ničím iným ako „40-tonovými mrazničkami“, pretože teplota klesne a demotivuje ruských vojakov, ktorí nie sú pripravení na vojnu v arktickom štýle.

Konvoj nenapreduje

Podľa britského a amerického ministerstva obrany sa konvoj v posledných dňoch nepohol. Príčinou môžu byť mechanické problémy, ako aj problémy s dodávkami paliva či potravín.

Svoju úlohu zohráva aj narastajúci ukrajinský odpor. Ukrajinským jednotkám sa podarilo napadnúť a zneškodniť niektoré vozidlá v konvoji, čím vznikla dopravná zápcha.

Ruskí vládni predstavitelia medzitým v súkromí odsudzujú Putinovu vojnu. Ruská novinárka Farida Rustamová napísala pre Substack s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v ruskej vláde, že ľudia v Kremli veria, že vojna je úplná katastrofa.

(tasr, est)


Ďalšie články