Vyhliadky na vývoj svetovej ekonomiky v roku 2021 sú skôr optimistické

Kontajnerové lode v prístave v Čine, ilustračný záber. Foto: TASR/AP Kontajnerové lode v prístave v Čine, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Globálna ekonomická spolupráca sa nezastaví. Medzinárodná výmena prispeje k zastaveniu pandémie. Otázniky sú nad vývojom v Spojených štátoch amerických a nad ich vzťahom k Číne.

Záver roku 2020 priniesol tri udalosti, ktoré podstatne ovplyvnia ďalší vývoj ekonomiky. Na prvom mieste to bolo dokončenie vývoja a schválenie vakcín proti COVID-19, ďalej americké voľby a napokon pobrexitová dohoda medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom. Všetky tieto udalosti spája ich pozitívny vzťah k medzinárodnej spolupráci. Zároveň o všetkých troch platí, že až začiatok roku 2021 preverí, či nevzbudili prílišný optimizmus.

Prínos vakcín na skončenie pandémie čínskeho koronavírusu je zjavný. Preto neprekvapuje, že všetky pozitívne správy o ich vývoji, testovaní a schvaľovaní sprevádzali nadšené reakcie. Kľúčová však nie je existencia vakcíny, ale preočkovanie ľudí v jednotlivých štátoch. Tu môže optimizmus naraziť na celý rad problémov.

Komplikovaná je logistika výroby a najmä distribúcie vakcín s nutnosťou uchovávať ich pri veľmi nízkych teplotách. Mnoho štátov nemá pripravené očkovacie plány a spôsob rozdeľovania vakcín medzi jednotlivé skupiny a jednotlivcov. A napokon, v mnohých krajinách očkovaniu nie je naklonená významná časť obyvateľstva. Prvé mesiace nového roku preveria schopnosť jednotlivých štátov tieto problémy vyriešiť.

Brexitová dohoda na poslednú chvíľu

Výsledky amerických volieb vyvolali veľké nádeje ešte pred ohlásením účinných vakcín. Od nového prezidenta sa očakáva masívna podpora ekonomiky prostredníctvom fiškálnej stimulácie. Tá by mala doplniť bežiace intervencie menovej politiky. Poistkou proti excesom novej administratívy, najmä v oblasti daní a regulácie niektorých odvetví, má byť rozdelený Kongres.

Lenže ani výsledky amerických volieb zatiaľ nie sú konečné. Zatiaľ čo Demokratická strana má istého prezidenta a väčšinu v Snemovni reprezentantov Spojených štátov, voľby do senátu sa ešte neskončili. V štáte Georgia sa blíži voľba dvoch senátorov, ktorá rozhodne, či si v senáte udrží väčšinu Republikánska strana alebo dôjde v k rozdeleniu kresiel v pomere 50:50.

V prípade patového výsledku hlasovania by potom rozhodoval hlas viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Efektívne by tak väčšinu v oboch komorách získali demokrati. Volebným dňom je 5. január, na výsledky si však zrejme počkáme dlhšie.

Veľké nádeje vyvolala pobrexitová dohoda, ktorá prišla takmer doslovne päť minút pred dvanástou. Odvrátila dôsledky takzvaného tvrdého brexitu, na ktorý nebola pripravená ani jedna strana. Napriek dohode nemožno zakrývať, že veci sa od januára zmenia. Až v novom roku sa začnú ukazovať reálne dopady brexitu.

Obchodu svitá na lepšie časy

Celkovo však záver roka vyznieva v oblasti medzinárodnej ekonomickej spolupráce optimisticky. Spočiatku pandémia – a najmä rýchlosť jej šírenia vo svete – vyvolávala obavy, či je globalizácia naozaj vývojom k lepšiemu. No boj proti nej by nemal nechať nikoho na pochybách – prepojený svet umožnil jednotlivým štátom získať zdroje zo vzdialených krajín, bez ktorých by čelili oveľa horším dôsledkom. Vakcína, ktorá sa dnes distribuuje do mnohých štátov zároveň, je len vrcholom toho celého.

Návrat k väčšej spolupráci signalizujú zvyšné dve udalosti. Bidenovo víťazstvo je zároveň porážkou Trumpovej protekcionistickej obchodnej politiky, minimálne vo vzťahu k európskym spojencom, pravdepodobne však aj voči iným štátom. Otázkou zostáva postoj voči Číne.

Brexit bol prejavom antiglobalizačnej mentality podobne ako zvolenie Trumpa. Intenzívne rokovania a výsledná dohoda však ukazujú, že nielen Európska únia, ale i Spojené kráľovstvo si dobre uvedomujú prínos vzájomnej ekonomickej spolupráce. Hoci môžeme mať na jej konkrétnu podobu rôzne pohľady, prevážil postoj, že ide o hodnotu, pre ktorú je nutné v niektorých oblastiach ustúpiť.

Do nového roku vstupuje ťažko skúšaná svetová ekonomika s nádejou i otáznikmi. Mnohé sa ukáže už prvých týždňoch a mesiacoch. Vyhliadky však zatiaľ ostávajú optimistické.


Ďalšie články