Odteraz bez Big Macu či fľaše Coca-Coly. Z Ruska odchádzajú známe značky

¼udia stoja pred reštauráciou McDonald´s, v ktorej bola odpálená bomba Reštaurácia McDonald´s v Petrohrade. Ilustračné foto: TASR/AP

Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald’s je ďalšou zo západných spoločností, ktoré v dôsledku útoku Ruska na Ukrajinu obmedzujú aktivity v krajine medveďa. Spoločnosť v stredu oznámila, že svoje reštaurácie v Rusku dočasne zatvorí. A nie je sama.

Ako informovala agentúra Reuters, dočasné zatvorenie sa bude týkať všetkých takmer 850 reštaurácií siete rýchleho občerstvenia v Ruskej federácii. Dodal však, že jeho zamestnanci budú naďalej dostávať výplatu. McDonald’s zamestnáva v Rusku približne 62-tisíc ľudí.

Reťazová reakcia ďalších brandov

Rozhodnutie amerického reťazca rýchleho občerstvenia nasledovali aj ďalšie známe americké značky. Krátko po oznámení McDonald’s informovali o pozastavení svojich aktivít v Ruskej federácii aj kaviarenský reťazec Starbucks a nápojové spoločnosti PepsiCo a Coca-Cola.

McDonald’s a Pepsi sú pritom brandy, ktoré spolupracovali už so Sovietskym zväzom a ako prvé vstúpili na ruský trh po páde ZSSR. Práve tieto značky boli považované za priekopníkov za zlepšenie vzťahov Moskvy a Západu. Prvú reštauráciu v Rusku otvoril McDonald’s v roku 1990 na Puškinovom námestí v centre Moskvy.

Sieť kaviarní Starbucks informovala, že v Rusku dočasne zatvorí stovky svojich prevádzok.

PepsiCo pozastaví všetky reklamné aktivity na ruskom trhu a predaj svojich nápojových značiek. Naďalej však bude predávať niektoré esenciálne výrobky ako detská výživa.

Aj konkurenčná Coca-Cola oznámila, že svoj biznis v Rusku dočasne zastaví. Coca-Cola bola pritom oficiálnym nápojom počas OH 1980 v Moskve, napriek tomu, že Spojené štáty olympiádu bojkotovali na protest proti invázii Sovietskeho zväzu do Afganistanu.

https://standard.sk/176950/velke-svetove-koncerny-opustaju-rusky-trh-zatial-na-dobu-urcitu/

Adidas zatvoril aj internetové obchody

Aj nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Adidas pre inváziu na Ukrajinu dočasne zatvára svoje obchody a tiež internetový predaj v Rusku. Svojim zamestnancom však bude naďalej platiť.

Adidas má približne päťsto pobočiek v Rusku a v ďalších bývalých sovietskych republikách z celkového počtu 2 168 na celom svete, pričom v regióne zamestnávajú približne 7-tisíc ľudí.

Na konci roka 2020 sa tržby z tohto trhu podieľali 2,9 percenta na celkových tržbách Adidasu.

Nemecký výrobca už predtým oznámil prerušenie partnerstva s ruským futbalovým zväzom. Spoločnosť so sídlom v bavorskom Herzogenaurachu má dlhú históriu v Rusku, kde zásobuje tímy od 60. rokov minulého storočia, pričom v roku 1992 po zániku Sovietskeho zväzu založila miestnu dcérsku firmu.

Adidas očakáva, že pozastavenie aktivít v Rusku by mohlo firmu stáť tento rok na tržbách do 250 miliónov eur. Na druhej strane spoločnosť očakáva zotavenie svojho čínskeho biznisu.

Producent športového oblečenia a obuvi sa zatvorením obchodov v Rusku pripojil k rivalom ako Nike a Puma.

Aktivity v Rusku už predtým obmedzili alebo prerušili spoločnosti s luxusným tovarom Estée Lauder či Calvin Klein a tiež výrobca mobilných zariadení Apple. Podobne sa zachovali aj viaceré nemecké automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes-Benz.

Na snímke logo spoločnosti Adidas na modrej bunde. Ilustračné foto: TASR/AP

Ferrari si teraz v Rusku nekúpite

Taliansky výrobca luxusných športových áut Ferrari pozastavuje export svojich vozidiel na ruský trh. Automobilka tak, podobne ako ďalšie svetové značky, reaguje na inváziu Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu sa Ferrari rozhodlo až do odvolania zastaviť výrobu vozidiel pre ruský trh,“ oznámila automobilka v utorok. Ako dodala, „bude vždy dodržiavať pravidlá, nariadenia a sankcie západných štátov“.

Spoločnosť Ferrari ešte minulý týždeň uviedla, že invázia Ruska na Ukrajinu by nemala mať výraznejší vplyv na jej dodávateľský reťazec. Samotné Rusko je zároveň pre firmu malý trh, takže ani sankcie by ju nemali príliš ovplyvniť.

(tasr, im)


Ďalšie články