Salvini šiel do Poľska zachraňovať utečencov z Ukrajiny. Poliaci mu pripomenuli obdivovanie Putina

Matteo Salvini v tričku s Putinom. Foto: Reprofoto/Twitter Matteo Salvini v tričku s Putinom. Foto: Reprofoto/Twitter

Matteo Salvini išiel do Poľska s gestom pomoci pre ukrajinských utečencov. Návšteva mu však nevyšla podľa predstáv. Poliaci mu pripomenuli, ako ešte nedávno obdivoval ruského prezidenta, ktorý vojnu na Ukrajine začal.

Bývalý taliansky minister vnútra a predseda strany Liga Matteo Salvini pricestoval v pondelok 7. marca do Poľska. Prišiel pomôcť ukrajinským utečencom, ktorí utekajú pred vojnou. Spolu s ním boli prítomní aj traja talianski poslanci v rámci delegácie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Som v kontakte s viacerými organizáciami a chcem do Talianska priviesť desiatky žien, vdov a sirôt,“ cituje vyjadrenie talianskeho exministra pre poľskú televíziu TVP Euractiv. Do Poľska s ním prišli aj ďalší stranícki kolegovia.

„Ďakujeme Poľsku, že prijalo skutočných vojnových utečencov, a nie nejakých napríklad z Bangladéša,“ uviedol vedúci delegácie Paolo Grimoldi za stranu Liga. Salviniho strana je známa tvrdým odmietavým postojom k nelegálnej migrácii.

Bývalý taliansky minister vnútra čelí obvineniu z nezákonného zadržiavania prisťahovalcov. Počas svojho 14-mesačného úradovania zakázal niekoľkým lodiam mimovládnych organizácií s africkými migrantmi na palube, aby zakotvili v talianskych prístavoch.                

Salviniho návšteva však nešla podľa jeho predstáv. V utorok 8. marca ho počas tlačovej besedy konfrontoval starosta poľského hraničného mesta Przemyśl Wojciech Bakun, ktorý mu pripomenul jeho názory na ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Mám pre vás dar. Chcel by som ísť s vami na hranicu a do uvítacieho strediska, aby ste videli, čo urobil váš priateľ Putin,“ povedal poľský starosta bývalému talianskemu ministrovi.

Poľský starosta počas príhovoru vytiahol tričko s podobizňou Vladimira Putina. Pripomenul tak fotografiu Salviniho z roku 2014, keď sa odfotil v Moskve s podobným tričkom.

Predseda Ligy v minulosti mnohokrát vyjadril obdiv k ruskej hlave štátu. Vo svetle vpádu na Ukrajinu bývalý minister vnútra odsúdil tento ruský útok, menovite však Putina nespomenul. V roku 2014 pritom uznal výsledok nezákonného referenda na Kryme a bol naklonený uznaniu ruskému nároku na polostrov.  


Ďalšie články