Slovo vojna alebo invázia na Ukrajine nahraďte napríklad konfliktom, odporúča OSN zamestnancom

Valné zhromaždenie OSN žiada Rusko o stiahnutie vojakov z Ukrajiny Valné zhromaždenie OSN. Ilustračné foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov odporučila svojim zamestnancom nepoužívať v súvislosti s Ukrajinou slová „vojna“ alebo „invázia“. Uprednostniť majú výrazy „konflikt“ či „vojenská ofenzíva“. TASR o tom informuje na základe článku v írskych novinách The Irish Times, ktoré sa odvolávajú na e-mailovú komunikáciu v rámci štruktúr OSN.

OSN rovnako zakázala zamestnancom používať ukrajinskú vlajku ako symbol solidarity na súkromných webstránkach či profiloch na sociálnych sieťach. V internej komunikácii svoje rozhodnutie vysvetľuje obavou z poškodenia dobrého mena a zdôrazňuje, že jej zamestnanci ako medzinárodní úradníci musia byť nestranní.

Táto jazyková politika však podľa denníka The Irish Times vzbudzuje obavy, že OSN zachádza príliš ďaleko, aby neurazila Rusko, ktoré bolo jej zakladajúcim členom a zároveň je jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

Ruskí predstavitelia nepoužívajú v súvislosti s Ukrajinou slovo „invázia“, Kremeľ uprednostňuje výraz „špeciálna vojenská operácia“. Cenzorský úrad Roskomnadzor nariadil ruským médiám vymazať správy obsahujúce zakázané slová, inak by riskovali pokutu či zablokovanie.

Rusko prijalo aj nový zákon, podľa ktorého môže za šírenie dezinformácií hroziť až 15 rokov väzenia. Ruská polícia zadržala tisícky demonštrantov proti invázii na Ukrajinu a úrady zablokovali webstránky medzinárodných médií ako BBC alebo Deutsche Welle.

(tasr)


Ďalšie články