Spojené kráľovstvo ponúklo Slovensku tisícku vojakov na humanitárnu pomoc. Na prevoz k nám sa pripravuje aj systém Patriot

Boris Johnson slovenský premiér Eduard Heger Eduard Heger a Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo ponúklo Slovensku tisícku svojich vojakov, ktorí majú pomáhať pri humanitárnych aktivitách v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe tweetu slovenského premiéra Eduarda Hegera po jeho utorkovom stretnutí so šéfom britskej vlády Borisom Johnsonom v Londýne.

Heger ponuku Spojeného kráľovstva privítal a zdôraznil podporu oboch krajín ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

„Slovensko a Spojené kráľovstvo sú zajedno v postoji k (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi. Jeho agresia musí byť zastavená!“ napísal Heger.

Heger cestou do Londýna uviedol, že je otvorený aj možnej prítomnosti vojakov z ďalších krajín.

Štyristo českých vojakov

Česká armáda v pondelok vyslala na Slovensko stovku mužov s kontajnermi, stanmi a ďalším vybavením. Neďaleko Liptovského Mikuláša postavia humanitárnu základňu pre 400 ľudí. Predbežne by mali byť na Slovensku mesiac.

Česká armáda vyslala na Slovensko vojakov, ktorí vybudujú základňu na poskytovanie humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny. Potvrdila hovorkyňa Generálneho štábu Armády Českej republiky (GŠ AČR) Magdalena Dvořáková.

„Keď nás o pomoc požiadal jeden z najbližších spojencov, nebolo treba dlho rozmýšľať. Slovenskej žiadosti sme ihneď vyhoveli a ukázali tak, že sme v rámci NATO jednotní,“ uviedla ministerka obrany ČR Jana Černochová.

Českí vojaci neďaleko Liptovského Mikuláša postavia tábor s kapacitou 400 osôb, doplnila Armáda ČR na sociálnej sieti Twitter.

Tlačové oddelenie Ministerstva obrany ČR spresnilo, že dve skupiny armádnych vozidiel vyštartovali z Pardubíc a Lipníka nad Bečvou. Logistický materiál – predovšetkým stany, sociálne kontajnery a elektrocentrály – poskytli zásobovacie prápory z Pardubíc, Lipníka nad Bečvou a Klatov.

Prítomnosť 50 českých vojakov s technikou na území SR na účel humanitárnej pomoci v pondelok odsúhlasila vláda SR.

Systém Patriot sa už pripravuje

Na základe žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa Holandsko a Nemecko pripravujú na dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko. V utorok to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongernová, informuje TASR podľa správy holandskej tlačovej agentúry ANP.

„Holandské ministerstvo obrany sa momentálne pod vedením Nemecka logisticky pripravuje na prevoz systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko,“ informovala Ollongernová a dodala, že okrem rakiet vyšle Holandsko na Slovensko aj 150 vojakov.

Raketový systém Patriot. Foto: TASR/AP

Podľa ministerky zatiaľ nie je jasné, kedy presne techniku odošlú, ale malo by to byť čo najskôr.

Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Holandská armáda vlastní tento systém od roku 1987 a nedávno ho zmodernizovali.

(tasr)


Ďalšie články