Najpopulárnejším politikom v Maďarsku je Orbán. Šéf opozičného bloku je až deviaty

Viktor Orbán. Foto: FB Viktora Orbána Viktor Orbán. Foto: FB Viktora Orbána

Najpopulárnejším maďarským politikom je predseda vlády a vládnej strany Fidesz Viktor Orbán. Kandidát zoskupenia šiestich opozičných strán na post premiéra Péter Márki-Zay je v rebríčku prieskumu inštitútu Závecz Research až na deviatom mieste. Prieskum v utorok zverejnil spravodajský server telex.hu.

Po Orbánovi, ktorému vyjadrilo sympatie 43 percent opýtaných, je najpopulárnejším šéf diplomacie Péter Szijjártó, ktorý dosiahol 39 percent hlasov. Tretiu priečku obsadila Katalin Nováková, prezidentská kandidátka vládnej strany Fidesz, s 38 percentami.

Najpopulárnejším opozičným politikom je predseda Jobbiku Péter Jakab, ktorý obsadil štvrtú priečku, pričom za Novákovou zaostal o jedno percento.

https://standard.sk/176443/prieskum-vojna-posilnila-poziciu-orbana-nad-opoziciou-uz-vyrazne-vedie/

Ďalšie miesta obsadili europoslankyňa za Demokratickú koalíciu (DK) Klára Dobrevová, predseda strany Momentum András Fekete-Győr, starosta Budapešti Gergely Karácsony a ministerka spravodlivosti Judit Vargová. Až po nej nasleduje Márki-Zay, ktorého v prieskume preferovalo 32 percent respondentov.

Expremiér a predseda DK Ferenc Gyurcsány je so ziskom 29 percent hlasov na 13. mieste rebríčka popularity maďarských politikov.

Opozičné zoskupenie by podľa očakávaní malo v parlamentných voľbách 3. apríla získať v Budapešti viac hlasov než strany vládneho bloku Fidesz-KDNP. Z citovaného najnovšieho prieskumu však vyplýva, že Márki-Zay zaostáva za Orbánom ešte aj v hlavnom meste.

(tasr)


Ďalšie články